Linkuri accesibilitate

„O cacealma - întâlnirea lui Putin cu Dodon” (Ziarul Național)


Mesagerii Kremlinului din cursa electorală pentru Parlamentul R. Moldova (Timpul).

În editorialul intitulat „O cacealma-întâlnirea lui Putin cu Dodon”, care a apărut în Ziarul Naţional, Petru Bogatu scrie că preşedintele rus a pozat alături de Dodon pentru alegătorii din Republica Moldova, nu însă pentru toţi. Preponderent pentru filoruşii convinşi şi pentru nostalgicii care îşi doresc resovietizarea cât mai grabnică a Moldovei. Editorialistul îl numeşte pe Dodon „o carte la vedere” în jocurile geopolitice ale ruşilor în Republica Moldova. Bogatu notează că ar exista şi alţi aşi ascunşi în mânecă. Autorul se referă la Renato Usatîi, Victor Șelin și Vladimir Voronin. Şi asta pentru că „Există apolitici inconștienți care ar înclina să voteze pentru pomeni electorale. Există disperați care s-ar putea încrede în niște demagogi. Şi există naivi care mai cred în utopia comunistă. Ei n-au fost uitați de strategii Kremlinului.”, conchide Petru Bogatu.

Tot în Ziarul Naţional Nicolae Negru meditează asupra unor ştiri care i-au atras atenţia în această săptămână electorală. Prima ştire este despre o fată care a urcat pe monumentul deportaților din fața Gării din Chișinău, pentru a protesta împotriva cursului european, amenințând că își pune capăt zilelor. Autorul scrie că dacă ar alege Rusia lui Putin în fața Europei, Republica Moldova ar semăna cu tânăra beată sau smintită cățărată pe monumentul numit „Trenul Durerii”.

Cea de-a doua ştire este despre decizia autorităților migraționale ale Rusiei de a le permite moldovenilor care au încălcat regimul de ședere, să se întoarcă acasă în perioada electorală, cu promisiunea că vor putea reintra în Rusia după alegeri. Acest anunţ al Serviciului Federal îl face pe editorialist să se întrebe dacă este vreo garanţie că se va permite reintrarea în Rusia şi ce se va întâmpla dacă partidele pro-europene vor rămâne la putere. În opinia sa „este posibil ca un eşec electoral al PSRM-ului să-l înfurie pe Putin în așa hal, încât să-l determine să închidă frontierele Rusiei pentru mult timp.”.

Jurnalistul Ion Macovei scrie în ziarul Timpul despre mesagerii Kremlinului din cursa electorală pentru Parlamentul Republicii Moldova. În rândul partidelor pro-ruse care vor să întrerupă procesul de integrare europeană al Republicii Moldova, autorul înscrie PSRM-ul lui Igor Dodon, partidul Patria a lui Renato Usatâi, Blocul electoral pentru Uniunea Vamala şi în final, PPCD-UL. În opinia autorului, dacă vor ajunge la putere, socialiştii vor declara limba rusă drept limbă oficială a Republicii Moldova, lucru pe care şi l-ar dori şi ceilalţi promotori ai apropierii de Federaţia Rusă. Ion Macovei constată că spre deosebire de partidele democratice de la guvernare care declară că vor să aibă relații bune cu toți vecinii, partidele pro ruse nu văd decât o singură direcție - spre Est, și mai că nu promit stabilirea unei cortine de fier pe Prut, conchide autorul.

În Jurnal de Chişinău, Svetlana Corobceanu publică un articol despre protestatarii de primăria Municipiului Chişinău, membri ai Mişcării Refugiaţilor din Transnistria. Autoarea îl citează pe generalul Anton Gămurari care este de părere că printre protestatari sunt şi provocatori, care au venit la primărie cu scopul de a discredita imaginea veteranilor de război şi că aceştia ar acţiona la indicaţia cuiva. Autoarea scrie că acţiunea refugiaţilor, care vor să obţină permisiunea de a-şi privatiza apartamentele este o goană după locuinţe, întrucât, la iveală au apărut documente care arată că mai mulţi reprezentanţi ai Asociaţiei au beneficiat anterior de loturi şi apartamente. În opinia altui general, Ion Costaş, citat în articol, există persoane care fac uz de statutul veteranilor de război pentru a câştiga anumite beneficii „cei care au fost cu adevărat pe linia frontului au tot dreptul să ceară să li se rezolve problema. În rest, trebuie să fie traşi la răspundere atât pentru huliganism, cât şi pentru escrocherie”.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG