Linkuri accesibilitate

Raport Promo-Lex: mare parte din finanțarea partidelor rămîne ocultă


Doar în primele două săptămâni de campanie suma cheltuielilor neraportate se ridică la peste 10 milioane de lei.

Cu ceva mai mult de trei săptămâni înaintea alegerilor, organizația Promo-Lex a publicat un nou raport, al treilea, despre mersul campaniei electorale. Una din concluziile experţilor este că participanții nu-şi raportează toate cheltuielile din campanie.

Deşi plafonul maxim de cheltuieli pe care le pot face concurenţii in actuala campanie practic a fost dublat, astfel încât sa nu mai recurgă la șiretlicuri, majoritatea partidelor raportează doar o parte din cheltuieli, constat experţii de la Promo-Lex.

Doar în primele două săptămâni de campanie suma cheltuielilor neraportate se ridică la peste 10 milioane de lei, aproape egalând suma cheltuielilor declarate oficial.

Din resursele pe care partidele le declara 85% sunt cheltuite pentru publicitate electorală. Ceea ce potrivit observatorilor Promo-Lex reprezintă doar o jumătate din banii cheltuiți în realitate pentru publicitatea stradală şi mediatică. Cheltuielile pentru transport, concerte, sedii, telefonie mobilă şi alte utilităţi sunt practic ascunse, lipsind în rapoartele financiare ale partidelor, spun experţii.

Potrivit observatorilor Promo-Lex cel puţin cinci partide au avut cheltuieli de transport, le-au raportat însă doar trei. Expertul financiar al Asociaţiei, Cornelia Călin:

„În raportul PD nu este reflectat cuantumul cheltuielilor de transport pentru cel puţin 27 de concerte şi 47 de întâlniri cu alegătorii. S-a utilizat transport, desigur, şi combustibil etc. PLDM a avut opt concerte electorale şi 20 de întâlniri cu alegătorii în 13 raioane. Respectiv, nu s-a reflectat nici o cheltuială la capitolul cheltuieli de transport, deşi s-a utilizat transport pentru aceste concerte şi întâlniri.”

Potrivit observatorilor Promo-lex cel puţin cinci partide au organizat concerte electorale, cu artişti notorii, inclusiv de peste hotare, care însă par să fi apărut în scenă pe gratis, judecând după cheltuielile raportate de partide, spune Cornelia Călin:

„Nimeni nu a raportat la capitolul remunerare artişti. Nici pe o linie de buget nu se reflectă aceste cheltuieli. PD, de exemplu, a organizat 27 de concerte, PLDM – 8, PP „Patria” cel puţin trei. De ce partidele nu declară? Pentru că artiştii la noi nu primesc salarii, primesc bani în plic, ceea ce este ruşinos.”

Deşi majoritatea partidelor au armate întregi de agitatori şi voluntari, dar şi angajaţi în majoritatea localităţilor din ţară nici un concurent nu a declarat cheltuieli pentru remunerarea acestora, se mai arată în raportul Promo-LEX.

Experţii Promo-lex nu-şi pun mari speranţe că partidele prinse cu oca mica vor fi sancţionate. Şi asta pentru că majoritatea parlamentară şi-a asigurat un scrutin fără reguli prea dure, lăsând moştenire viitoare guvernări legea privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale. Lege care prevede nu doar pedepse mai aspre pentru cheltuielile neraportate, dar şi competenţe sporite pentru CEC in aplicarea pedepselor. În prezent însă orice nereguli în rapoartele financiare ale partidelor aduse la cunoștința CEC-ului, urmează a fi documentate de Procuratură sau de Poliţie, proceduri care, de regulă, durează mult după încheierea alegerilor. Experiența scrutinelor precedente a demonstrat că niciun dosar de acest fel nu a avut finalitate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG