Linkuri accesibilitate

Motivul victoriei în R. Moldova a lui Victor Ponta în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România (Ziarul Național)


Moldova -- chiosc de ziare (news stand)
Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

Cine tergiversează dosarul coruperii deputaților? (Ziarul de Gardă).

Într-un editorial de pe pagina web a „Ziarului Naţional”, Petru Bogatu îşi face cunoscută părerea despre motivul victoriei în R. Moldova a lui Victor Ponta în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Editorialistul vede două explicaţii: transportul pus la dispoziţia votanţilor de PD-ul care, nu a făcut, desigur, propagandă electorală în favoarea lui Ponta, ci au pus astfel umărul la mobilizarea electoratului românesc din provincie; şi „a contat, orice s-ar spune, şi opinia premierului Iurie Leancă”, crede Bogatu. „Electoratul din stânga Prutului, în mare parte pro-băsist, în absenţa preşedintelui român în actuala campanie electorală, părea într-o anumită măsură derutat. În aceste condiţii, sugestia premierului moldovean de a-l vota pe Ponta a căzut la ţanc. Poziţia lui Leancă, coroborată cu darea în exploatare a gazoductului Iaşi-Ungheni, dar şi cu darurile generoase, aduse la Chişinău de omologul său de la Bucureşti, s-a convertit în voturi favorabile candidatului PSD”, observă autorul.

Un studiu al Expert Grup menit să identifice măsurile necesare pentru îmbunătățirea politicilor publice pentru sănătatea copiilor este citat de portalul Agora.md. Ar fi nevoie, printre altele, de scutiri mai simţitoare de impozite, timp liber suplimentar pentru însărcinate angajate ca să meargă la medic, revenirea la produsele alimentare speciale gratuite care se ofereau în timpul sovietic, cred experţii acestui centru analitic.

Despre declaraţia pentru un post de televiziune din România, „Antena 3” a lui

Gherman Gorbuntsov, bancherul rus pe care moldoveanul Vitalie Proca ar fi încercat să-l omoare în martie 2012 la Londra, în care acesta a pretins că politicianul Renato Usatîi, candidat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, este cel care ar fi comandat asasinarea sa, presa scrie sumar. „Era, cred eu, unicul care avea nevoie de acest lucru”, este citat Gherman Gorbuntsov. La fel, în presa apare reacţia politicianului Renato Usatîi, care neagă cu hotărâre implicarea sa.

Analistului politic Mihai Cernenco este prezent într-o relatare a postului de radio Deutsche Welle cu opinia că başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, şi alte persoane loiale Moscovei, pregătesc terenul pentru destabilizarea situaţiei după alegerile din 30 noiembrie, dacă la Chişinău va fi formată o majoritate parlamentară pro-europeană fragilă. „Îmi pare că începe acea isterie preconizată pentru 30 noiembrie şi intenţia unora de a organiza un anti-maidan la Chişinău. Se întreprind diferite acţiuni pentru a schimba cursul pro-european al Republicii Moldova. Dacă va exista o majoritate fragilă, atunci acum se pregăteşte terenul pentru o reacţie”, a spus Mihai Cernenco.

„Cine tergiversează dosarul coruperii deputaților?”, este titlul unui articol semnat de Victor Moşneag în „Ziarul de Gardă”. Autorul scrie că o sentință în dosarul coruperii deputaților este departe, deși, până acum, au avut loc nu mai puțin de 18 ședințe de judecată, multe dintre ele fiind însă amânate din diverse motive. Acum, părțile mai examinează probele acuzării depuse de procurori. Între timp, unul dintre avocații lui Vitalie Burlacu a depus o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, invocând arestul ilegal și tortura.

Jurnaliştii „Ziarului de Gardă” au întrebat unii analişti, politicieni, jurişti dacă viitorii parlamentari ai Republicii Moldova vor renunţa la imunitate, aşa cum ar urma să se întâmple în Ucraina, după ce preşedintele Petro Poroşenko a promis că primul lucru pe care-l va cere noului legislativ, după alegerile anticipate, va fi anularea imunității parlamentare. „La noi, cu părere de rău, acest drept nu are limite și se extinde și asupra contravențiilor de drept comun. Dacă noul legislativ ar renunța la imunitate, în Parlament va ajunge mult mai puțină lume „pătată”, responsabilitatea legiuitorilor va fi mult mai mare și încrederea în Parlament, de asemenea”, a spus, între altele, Nicolae Osmochescu, profesor universitar.

XS
SM
MD
LG