Linkuri accesibilitate

Conflict înghețat în estul Ucrainei?


La o manifestaţie din Sankt Petersburg în sprijinul regiunilor separatiste din estul Ucrainei, 2 noiembrie 2014
La o manifestaţie din Sankt Petersburg în sprijinul regiunilor separatiste din estul Ucrainei, 2 noiembrie 2014

Mai mulţi experţi internaţionali sunt de părere că durata actualei stări de lucruri va depinde de Rusia.

În vreme ce ostilitățile din estul Ucrainei continuă neabătut, tot mai mulți vorbesc despre ele ca despre un viitor nou „conflict înghețat” pe harta Europei de est, după cele din Transnistria sau Nagorno-Karabah.

„În viitorul previzibil – să spunem cât se va afla președintele rus Vladimir Putin la putere – acele teritorii vor rămâne… înghețate”, i-a spus corespondentului EL Carl Schreck Alexander Motyl, profesor la Universitatea Rutgers, expert în probleme ucrainene.

Alexander Motyl
Alexander Motyl

Cu sprijinul militar al Rusiei, separatiștii care luptă împotriva guvernului de la Kiev și-au cimentat controlul asupra regiunilor Donețk și Luhansk în ultimele luni, ținând la 2 noiembrie alegeri recunoscute numai de Moscova, dar condamnate drept ilegale de occident și de Kiev.

Analiștii spun acum că durata actualei stări de lucruri va depinde de Rusia, care a recunoscut că sunt „voluntari” ruși de partea rebelilor, dar neagă că le-ar furniza separatiștilor arme. Andrew Wilson este expert al Consiliului European pentru Relații Internaționale și autorul noii cărți „Criza ucraineană. Semnificația ei pentru occident”.

„Pe termen scurt Rusia își poate apăra prietenii și poate chiar provoca o destabilizare și mai mare. Dar cred că pe termen lung Rusia nu se poate întinde prea mult. Cu siguranță nu va putea plăti pentru problemele economice ale Donbasului. Și când spun ”termen lung” mă gândesc cam la șase luni. Dar în timpul acestei perioade de intervenție Rusia pare să aibă în mână toate cărțile, iar poziția Ucrainei pare foarte slabă”.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a calificat alegerile organizate de separatiști la 2 noiembrie „o farsă cu pușca la tâmplă” înscenată de „organizații teroriste”, spunând că scrutinul pune în pericol acordul de pace de la Minsk, semnat de Ucraina, Rusia, OSCE și reprezentanții rebelilor.

Andrew Wilson
Andrew Wilson

A ceda pur și simplu regiunile separatiste este cel puțin pentru moment de neconceput pentru Kiev, așa că pentru regimul Poroșenko singura cale de influențare a situației o constituie presiunile internaționale asupra Moscovei – crede Steven Pifer, fost ambasador american în Ucraina.

„Cred că încă în vară, în august, liderii ucraineni credeau că pot redobândi controlul asupra Donețkului și Luhanskului pe cale militară, fiind luați prin surprindere de invazia unităților armatei ruse. Iar acum probabil că înțeleg că recucerirea regiunilor cu forța armelor ar fi foarte, foarte dificilă, dacă nu chiar imposibilă.”

Andrew Wilson ne-a spus că dacă actualele ostilități vor lua cu timpul forma unui conflict înghețat, o problemă pentru separatiști va fi geografia, mai precis granițele cu regiunile controlate de Kiev.

„Acestea nu sunt granițe viabile din punct de vedere cultural sau economic. Motivul pentru care au murit 400 de oameni după armistițiul din 5 septembrie este pe de o parte că separatiștii folosesc armele cu mult drag, dar și că ei au încercat să retraseze granițele pentru a îmbunătăți geografia conflictului. Pe termen lung actualele granițe nu au nici un sens”.

Mina "Alexei Stahanov" - cea mai mare mină din regiunea Donetsk
Mina "Alexei Stahanov" - cea mai mare mină din regiunea Donetsk

Andrew Wilson ne-a mai spus că zonele controlate de rebeli cuprind „inima” industriei miniere a Ucrainei, care este „ruptă” în prezent de restul țării.

Moscova are experiență în sprijinirea regiunilor separatiste implicate în așa-numite „conflicte înghețate”, cum sunt Transnistria, Abhazia sau Osetia de Sud.

Kremlinul spune că ajută numai umanitar regiunile est-ucrainene. Expertul Andrew Weiss de la fundația Carnegie Endowment for International Peace crede că deocamdată Moscova pare să aibă într-adevăr rezerve față de un sprijin total pentru Donețk și Luhansk. Weiss ne-a mai spus că nu întrevede înrăutățirea situației în viitorul apropiat.

„Nu mă aștept neapărat la reluarea ostilităților în iarnă, dar noi scenarii ar putea să apară în cazul unei reluări a conflictului de amploare în lunile de primăvară sau vară. Nu cred că ne aflăm deocamdată în faza unei situații de conflict înghețat, situația este fluidă și de aceea mi se pare foarte fragilă”.

Profesorul Motyl de la Universitatea Rutgers crede că președintele Poroșenko ar fi pregătit să accepte granițele „de facto” ale regiunilor separatiste în mod tacit. „Sigur că Ucraina n-o să recunoască niciodată independența acelor teritorii, iar asta va mări șansele apariției unui conflict înghețat în cazul în care Rusia nu va lansa un atac fățiș”, ne-a spus Motyl.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG