Linkuri accesibilitate

„Cred că preoţii trebuie să aibă grijă de păcate, dar nu de politică...”


moldova-bus station chisinau
moldova-bus station chisinau

Opinii culese de la moldoveni în Gara de Sud la Chișinău.

Unul dintre candidaţii la scrutinul parlamentar din 30 noiembrie a umblat recent prin ţară cu un sobor de preoţi şi o icoană adusă din Rusia. Asta chiar dacă, reprezentanţii mitropoliilor Chişinăului şi a Întregii Moldove şi a Basarabiei au recomandat preoţilor să se abţină să facă declaraţii politice. Este bine ca biserica să se implice în politică? Dar politicienii să cocheteze cu unii preoţi cu evidente scopuri electorale? Mai multe opinii adunate printre oameni la Gara de Sud din Chişinău.

- „Eu cred că preoţii trebuie să aibă grijă de păcate, dar nu de politică. De fapt, din biserică nu trebuie să se amestece nimeni în politică. Dar la noi mai sunt, osobeno (îndeosebi) Marchel acel din Bălţi, el se vâră peste tot locul”.

Europa Liberă: El spune că şi el e cetăţean şi are dreptul să se implice.

- „Da, el e cetăţean. Numai lasă se lepede rasa, să se îmbrace ca cetăţean de rând şi nu să facă politică în biserică. Să spună că trebuie de votat orişice partid numai nu acei care sunt acum la guvernare. Asta el spune în faţa bisericii. El nu trebuie să facă lucru acesta. Eu singur l-am auzit odată şi el o avut noroc că erau nişte rude de-a mele tot acolo şi n-am îndrăznit să-l întreb: «Dar pentru altcineva pentru cine? Pentru comunişti?»”

- „Nu cred în nimeni şi-n nimic. Eu numai cu două zile în urmă am venit din Rusia. N-am fost aici 16 ani”.

Europa Liberă: Dar e bine ca preoţii să-i sfătuiască pe oameni pentru cine sau pentru ce să aleagă?

- „Nu, n-are cum. Ce are religia cu politica? N-are nimic. Aşa socot eu”.

- „Fiecare om are părerea lui şi va face o anumită alegere. Preotul are dreptul să sfătuiască credincioşii cum să voteze, dar credincioşii singuri trebuie să decidă ce să facă. Eu aşa cred”.

- „Preotul nu trebuie să umble cu aşa ceva. El are religia lui, el trebuie să ţie a lui, ce trebuie să citească pentru lume, dar politica asta nu-i lucrul lui”.

- „Preoţii nu ar fi trebuit să se implice în politică, pe de o parte. Pe de altă parte, oricum sunt şi ei cetăţeni ai republicii care trebuie să-şi dea votul pentru cineva. Ca persoană fizică trebuie să-şi facă datoria de cetăţean, dar ca persoană publică cred că nu este cazul să se implice în politică. Religia este ceva de altă natură, ceva sfânt, care nu ţine de politică”.

- „Ca atare eu sunt ateist, nu cred în Dumnezeu şi mie îmi pare că biserica e un business şi ea nu are ce căuta în politică”.

- „Din punctul meu de vedere, spiritualitatea trebuie să rămână spiritualitate. În al doilea rând, politica a devenit atât de murdară că amestecul ei în biserică nu e bună. Eu sunt din sudul Moldovei, merg la biserică şi preotul ne spune că politica uneori, cu orice preţ, se amestecă pentru a-şi promova ideile ei în religie. Eu consider că asta nu e corect şi părintele spune că acest rău nu e bun”.

- „Păi, totul de la Dumnezeu vine, şi cel care e ales”.

Europa Liberă: Dar e bine ca politicienii să se apropie de Biserică şi să cocheteze cu anumiţi preoţi în anumite scopuri?

- „Fiecare e cu gândirea lui şi el singur decide pentru cine să aleagă”.

- „Eu mă închipui că atunci când trebuie să votăm nu trebuie să spunem chiar la toţi”.

XS
SM
MD
LG