Linkuri accesibilitate

„Campanie electorală, amorţită şi lipsită de originalitate” (Adevărul)


„Pentru „transnistrizarea” definitivă a Ucrainei, Moscova ar putea întreprinde noi acţiuni militare” (O.Nantoi/politicon.md).

După anunţul başcanului găgăuz că se retrage din cursa electorală, mai multe articole şi comentarii discută posibile motive ascunse ale deciziei. În timp ce Petru Bogatu avansează într-un comentariu publicat de Politicon ipoteza că ar fi un efect imediat al interdicţiei de călătorie despre care Mihail Formuzal a aflat cu prilejul unei deplasări eşuate în Ucraina. „A fost suficient o singură dată să dea cu mucii în fasole şi s-a văzut silit să spele putina”, scrie Bogatu.

Versiunea că Formuzal ar fi abandonat cursa electorală la cererea Moscovei le este mai familiară jurnaliştilor de la „NewsMaker”. Igor Dodon este invitat la Vladimir Putin. Moscova încearcă să asigure socialiştilor un sprijin maxim, titrează publicaţia şi continuă: întâlnire va avea loc în cadrul unei audienţe la Kremlin. Comunicarea directă dintre domnii Putin şi Dodon trebuie să demonstreze gradul de sprijin pentru socialişti din partea Rusei. Socialiştilor le convine, totodată, faptul că recent a renunţat să mai concureze în alegeri guvernatorul Gagauz Yeri, Mihail Formuzal, care […] a abandonat cursa electorală la cererea Moscovei, pentru a nu fragmenta voturile electoratului pro-rus”. Totodată, potrivit surselor „NewsMaker” din partidul „Patria”, pe care-l coordonează în alegeri Renato Usatîi, anterior acesta a fost contactat de angajaţi ai administraţiei Preşedinţiei ruse […] care i-au propus să discute despre „formatul” participării sale în alegeri. Renato Usatîi iniţial a refuzat să se întâlnească, dar ulterior şi-a temperat activitatea electorală, notează portalul.

Oazu Nantoi este citat de Politicon cu declaraţia-titlu de analiză: „Pentru „transnistrizarea” definitivă a Ucrainei, Moscova ar putea întreprinde noi acţiuni militare”. După părerea sa, Kremlinul ar avea acum sarcina să străbată un coridor pe uscat spre Crimeea, în condiţiile în care aceasta poate primi curent şi apă din partea continentală a Ucrainei, prin urmare farsa numită alegeri ar fi doar o fază intermediară a unei agresiuni, conchide autorul.

Directorul executiv al IPP, Arcadie Barbăroşie, este prezent şi el pe site-ul Politicon cu următoarea presupunere: cineva de la guvernare nu agreează integrarea europeană dacă nu e interzisă propaganda Moscovei în Republica Moldova.

„Panorama” publică secvenţe dintr-un interviu telefonic acordat publicaţiei de businessmanul Oleg Voronin, fiul preşedintelui PCRM, referitoare la liderul PSRM Igor Dodon. „Votul pentru alegerea în funcţia de preşedinte a lui Nicolae Timofti este o ruşine de neşters a lui Dodon. El a trădat nu atât Partidul Comuniştilor, cât statul Moldovenesc care este distrus acum de tâlhari şi unionişti rămaşi la putere datorită „votului de aur” pentru ei acordat de Dodon lui Timofti”, a apreciat businessmanul. „Rămâne doar să-i compătimeşti pe cei care mizează pe acest trădător”; „în ultimă instanţă, chiar dacă va trece în parlament, Dodon, care a trădat Moldova, va trăda şi Rusia”, a mai afirmat Oleg Voronin.

„MoldStreet” arată că „un audit realizat la Primăria municipiului Chişinău, de către controlorii de la Curtea de Conturi, a depistat că la începutul acestui an existau 767 de obiective în curs de construcţie sau reconstrucţie, iar sursele bugetare imobilizate sunt estimate la 493 de milioane de lei”. Potrivit autorului, Ion Preaşcă, „din aceste şantiere o mare parte au fost iniţiate după anul 2007, fără studii de fezabilitate, fără documentaţie de proiecte, în consecinţă în prezent primăria caută bani pentru a le putea finaliza, iar pagubele estimate doar în cazul a 190 de obiective sunt de 160 de milioane de lei”.

„Ziarul de Gardă” scrie despre faptul că „Serviciul de Informaţii şi Securitate, împreună cu Procuratura Generală, a dejucat tentativele unui locuitor al or. Ceadâr-Lunga de a se implica în calitate de mercenar în conflictul armat din estul Ucrainei, dar şi în acţiuni de consolidare pe teritoriul ţării a unor organizaţii anticonstituţionale”. „În urma acţiunilor de anchetă efectuate, persoana a recunoscut intenţiile sale ilegale şi scopul deţinerii echipamentului militar cu însemne ale insurgenţilor separatişti din Ucraina, precum şi a accesoriilor pentru arme şi muniţii”, arată publicaţia.

Ministrul adjunct de Interne, Serghei Diaconu, este citat de Unimedia şi Ziarul Naţional cu declaraţia că „şoferii care au primit până acum amenzi, după ce au fost filmaţi de camerele de monitorizare instalate în mai multe intersecţii din capitală şi pe traseele naţionale ale R. Moldova, nu au temei să meargă în instanţa de judecată pentru a le contesta. Şi asta pentru că sistemul de monitorizare video funcţionează absolut legal şi nu încalcă niciun drept al şoferului”. Dl Diaconu a răspuns, astfel, avocatului Vitalie Nagacevschi care a declarat recent că sistemul de monitorizare video încalcă dreptul la viaţa privată şi a cerut demontarea acestora.

„Campanie electorală, amorţită şi lipsită de originalitate”, titrează ediţia de tipar a ziarului „Adevărul” reapărut de luni cu o nouă echipă. Aurelia Peru, expert în marketing politic, face, citată de publicaţie, câteva observaţii: atât PLDM, cât şi PDM deţin monopol pe piaţa de comunicare politică; campania este dominată de mesajele negative ale partidelor mici; democraţii nu sunt convingători; liberal-democraţii mizează pe viitor; liberalii fac o campanie întârziată; Usatîi e o răzbunare pentru inconsecvenţa politicienilor şi socialiştii ar putea „muşca” din PCRM.

Portalul deschide.md atrage atenţia la o reacţie de pe facebook a ex-premierului și actualul om de afaceri, Ion Sturza, la știrea că Ilan Shor a preluat conducerea Consiliului de Administrație al companiei Avia Invest, care a primit în concesiune, pe jumătate de secol, Aeroportul Internațional Chișinău. „În timp ce toți sunt preocupați de EU și NATO… Un vis împlinit a unui copil nesăbuit ajutat de un „tata" vitreg, falnic ca stejarul”, a scris Ion Sturza în drept cu anunţul respectiv. Şi a mai adăugat: „omuleţii verzi" se plimbă nestingherit prin coridoarele puterii de la Chişinău. Alo SIS(SOS)...”.

XS
SM
MD
LG