Linkuri accesibilitate

„Trecem printr-o etapă de dezamăgire de politică” (Moldavskie Vedemosti)


„Kremlinul consolidează divizarea Ucrainei” (politicon.md).

Kremlinul consolidează divizarea Ucrainei”, este titlul unei relatări preluate de platforma politicon.md de pe Deutsche Welle şi care se referă la intenţia declarată a Federaţiei Ruse de a recunoaşte alegerile separatiştilor din Doneţk şi Lugansk. Rusia va fi cu siguranţă singura ţară importantă care recunoaşte scrutinul parlamentar al separatiştilor de duminică, continuă postul de radio german. Scopul Moscovei ar fi, mai scriu jurnaliştii cunoscutei instituţii, e nu doar să confere astfel legitimitate regiunilor separatiste, ci şi să declanşeze un nou conflict îngheţat în estul Ucrainei, conflict pe care îl regăsim în mai multe regiuni din spaţiul post-sovietic. Până acum există astfel de structuri separatiste născute cu un sfert de veac în urmă în Transnistria, Abhazia Osetia de Sud şi Nagorno-Karabah, mai scrie publicaţia.

Doamna de fier care l-a îngenuncheat pe Putin” este un alt titlu de pe acelaşi portal. De această dată este vorba despre un articol preluat de pe platforma civică de opinii şi analize contributors.ro, care, sub semnătura Otiliei Nuţu, se ocupă de ruperea dependenţei energetice de Rusia a Lituaniei. „În caz că nu aţi aflat, Lituania tocmai i-a zis „pa” lui Gazprom şi i-a tras o palmă zdravănă lui Putin, se arată în debutul articolului. Este de fapt vorba despre efectul încheierii cu succes a unui proiect energetic lituanian – zilele trecute a devenit funcţional terminalul de gaz lichefiat de la Klaipeda, prin care Lituania poate să importe acum practic tot gazul de care are nevoie, din surse alternative la gazul rusesc. „Lituania ne arată că hotărârea, consecvenţa şi lipsa compromisurilor compromiţătoare se răsplăteşte, scrie autoarea. Cine a făcut posibile aceste lucruri? Dalia Grybauskaite, o „doamnă de fier” care nu se teme să spună public că Putin e o ameninţare pentru pacea în Europa şi că Europa trebuie să fie unită, iar NATO să apere statele baltice şi Ucraina.

Într-un interviu pentru „Moldavskie Vedomosti”, un fost ministru adjunct de Externe din perioada guvernării PCRM, Valeriu Ostalep, a declarat că „pentru regiunea noastră - Ucraina şi Moldova – este caracteristică degradarea intelectuală şi culturală progresivă. […] Noi trecem printr-o etapă îngrozitoare din istoria noastră de degradare mintală a celei mai mari părţi a populaţiei şi de dezamăgire de politică. Nimeni nu mai face nicio alegere conştientă. În linii mari cu această societate poţi face orice şi ea nu va protesta. Nici societatea moldovenească, nici cea ucraineană!”, a apreciat fostul diplomat.

XS
SM
MD
LG