Linkuri accesibilitate

În România au loc alegeri prezidențiale


Europa Liberă vă va ţine în permanenţă informaţi despre evoluţia votului din România, în buletinele de ştiri, pe Facebook și într-un liveblog scris de Sabina Fati.

În România, au loc alegeri prezindețiale. Peste 18 milioane de cetățeni români sunt așteptați la vot. Autoritatea Electorala Permanenta precizează că pe listele de votare sunt înscrise 18.284.326 persoane.

Centrele de votare s-au deschis la ora 07.00 si se vor inchide la ora 21.00.

În Republica Moldova sunt deschise 21 de centre de votare, față de numai 13 cu patru ani în urmă, când la vot au participat aproape nouă mii de persoane.

Cetățenii români vor putea vota în 18 orașe, inclusiv la Chișinău, Bălți, Cahul, Ungheni și Soroca. Ei vor primi buletinul de vot dacă vor declara în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota în altă parte la acest tur de scrutin.

Ambasada României la Chişinău a informat că cetățenii români cu domiciliul în România, care în ziua votării se află în Republica Moldova, vor putea vota și pe baza cărții de identitate, cărții de identitate electronice, cărții de identitate provizorie sau a buletinului de identitate. Această prevedere nu se aplică cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate.

În cursa pentru președinția României sunt înscrişi 14 candidaţi, cu doi mai puțin decît în 1996, când a fost înregistrat un număr record de 16 candidați.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, cele mai mari şanse le au premierul Victor Ponta, candidatul PSD (şi al partidelor aliate UNPR si Partidul Conservator), şi primarul Sibiului, Klaus Iohannis, preşedintele Partidului Naţional Liberal, candidatul Alianţei Creştin Liberale.

Pe locul trei s-ar putea plasa Elena Udrea, candidata Partidului Mişcării Populare, susţinută de actualul preşedinte al ţării. Șanse mai au, potrivit sondajelor de opinie, independenta Monica Macovie, fost europarlamentar și șefă a Comisiei Moldova-Parlamentul European, și fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu, astăzi candidat independent, susținut de PLR (Partidul Liberal Reformator, lansat pe 3 iulie 2014, și al cărui președintele este).

Ultimul sondaj IRES, prezentat de Digi24, arată că peste 60% dintre cetatenii cu drept de vot vor participa în alegeri. Dar tot sondajele indică faptul că alegerile ar putea fi decise într-un tur de balotaj, peste două săptămâni.

Europa Liberă vă va ţine în permanenţă informaţi despre evoluţia votului din România, în buletinele de ştiri, pe Facebook şi desigur pe pagina noastră de Internet.

Tot ici, corespondenta Europei Libere la Bucureşti, Sabina Fati, ține pe parcursul zilei un blog în direct despre desfășurarea scrutinului prezidențial.

Luni, la emisiunea matinala a Europei Libere de la 7, Sabina Fati va fi invitata Lilianei Barbăroşie pentru a analiza rezultatele alegerilor prezidenţiale din România.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG