Linkuri accesibilitate

Apă minerală din greșeală în campanie electorală?


De ce a percheziționat poliția de la Chișinău locuința părinților și fratelui lui Dorin Chritoacă.

Polițiștii au percheziționat vineri casa părinților și fratelui primarului capitalei R.Moldova , Dorin Chirtoacă. După percheziție, unchiul lui Chirtoacă, liderul liberal Mihai Ghimpu a ținut o conferință de presă la care a spus că în spatele acțiunilor poliției se află interese politice, iar apoi poliția a spus că a greșit adresa. Detalii despre aceste întâmplări în relatarea de la Chișinău a Lilianei Barbăroșie.

Câteva posturi de televiziune de la Chişinău au difuzat dimineaţă ştirea că locuinţele părinţilor şi fratelui primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, au fost percheziţionate cu noaptea-n cap vineri de poliţie, într-o acţiune de urmărire a unor operaţiuni de evaziune fiscală cu implicarea companiei lui Lucian Chirtoacă, fratele mai mic al primarului liberal al Chişinăului.

Edilul apărea şi el în acele ştiri calificând faptele poliţiei drept „acțiuni politice” şi „tentative de intimidare electorală”.

Cu câteva ore mai târziu, la rampă a ieşit şi unchiul primarului, şeful liberalilor Mihai Ghimpu, care a dat, fără ocolişuri, numele celor pe care îi crede autorii din umbră ai operaţiunii:

„Coaliţia care se află la putere – în primul rând, Vlad Filat, fiindcă poliţia aparţine MAI, iar MAI aparţine PLDM-ului, de comun acord cu Procuratura care aparţine lui Plahotniuc, au hotărât să intimideze PL, ca concurent în campanie electorală. Lucruri cunoscute la noi, cu tehnologii vechi, din perioada sovietică.”

Direcţia Poliţiei Chişinău, care a desfăşurat percheziţia, a explicat ulterior într-un briefing susţinut de ofiţerul său de presă că intenţia forţelor de ordine era să verifice sediul unei companii aparţinând rudelor lui Chirtoacă, nu domiciliul acestora, iar incidentul s-ar fi produs ca urmare a indicării, în actele oficiale, a acestei adrese în locul celei juridice. Compania ar fi suspectată de complicitate într-o operaţiune de evaziune fiscală, au mai precizat forţele de ordine.

Procuratura, care a autorizat percheziţia, a reacţionat şi ea spunând că va verifica dacă poliţiştii s-au abătut, sau nu, de la lege în felul cum au acţionat.

Cum toate se întâmplă cu o lună înainte de alegerile parlamentare, cazul nu putea să nu dobîndească o tentă politică.

Mai ales că primarul liberal al Chişinăului insistă, de câteva săptămâni, că el şi anturajul său ar fi ţinta unor acţiuni pretins „politice” din partea poliţiei.

Joi, la o conferinţă de presă convocată special, Mihai Ghimpu descria vama drept una din cele mai corupte instituţii de stat.

Aşa că ipoteza că liderul partidului ce se crede că ar controla-o, Vlad Filat, i-ar fi răspuns astfel lui Mihai Ghimpu, nu ar fi lipsită de rost.

Iată însă ce concluzii trage din întreaga întâmplare analistul politic Igor Boţan:

„Probabil se încearcă, prin astfel de acţiuni, să fie descurajată o eventuală coaliţie postelectorală cu participarea PL. În afară de antagonizarea PL, aceste lucruri nu par să aibă un alt scop. Repet - dacă percheziţia ar fi fost făcută ca despre ea să nu se ştie în avans. Dar după ce Dorin Chirtoacă a anunţat în public ca se aşteaptă la aşa ceva, nu prea înţeleg de ce s-a înscenat toată această percheziţie. Doar pentru ca Mihai Ghimpu să iasă la rampă şi să spună un lucru foarte dăunător până la urmă şi pentru PL? El a avut lozinca schimbarea până la capăt, iar acum, la sfârşit de mandat şi în plină campanie electorală, Mihai Ghimpu ne spune că foştii săi colegi de coaliţie sunt mai răi decât comuniştii. E tristă toată această istorie.”

Dosarul pe care forţele de ordine spun că-l instrumentează a fost deschis încă în 3 aprilie, prin urmare nu e prea clar din ce motive percheziţiile în cauză au avut loc abia acum.

Afacerile fratelui primarului au fost invocate şi anterior de inamicii politici ai PL-ului şi, implicit, ai primarului Chirtoacă.

S-a vehiculat, bunăoară, că primarul ar fi favorizat compania de publicitate a acestuia în contracte de reclamă stradală, fără să fi urmat însă vreo confirmare din partea instituţiilor de drept.

Previous Next

XS
SM
MD
LG