Linkuri accesibilitate

Între „îndrumător moral” şi „agitator electoral” sau rolul bisericii în campania electorală


Cum se comportă bisericile din Republica Moldova în actuala campanie electorală pentru alegerile generale din 30 noiembrie?

Poziţia oficială a Mitropoliei Moldovei este că biserica nu se implica în lupta politică pentru voturile alegătorilor. Astfel, feţele bisericeşti nu ar trebui să participe la dezbateri electorale şi mai cu seamă să influenţeze prin predici opţiune enoriaşilor. Vadim Cheibaş, purtătorul de cuvânt al mitropoliei susţine că biserica, prin definiţie, este apolitică, şi pornind de la această evidenţă, nu se vede obligată să reamintească feţelor bisericeşti despre obligaţia de a respecta acest canon:

„Regulile sunt valabile pentru toţi slujitorii şi nu sunt structuri care să urmărească sau să penalizeze în cazul dat pe cei care se implică în politică, fiindcă implicarea este relativă, atunci când se crede că este implicare. Ori, fiecare slujitor în parte poate mulţumi, de exemplu unui cetăţean, în acelaşi timp el fiind şi lider sau membru al unei formaţiuni politice, pentru unele contribuţii în adresa bisericii, şi atunci este greşit când se traduce acest lucru ca şi implicare politică.”

Până acum, observatorii de la Chişinău au surprins cel puţin o situaţie în care politicienii au utilizat simboluri bisericeşti pentru a câştiga simpatia electoratului. Este vorba de acţiunea socialistului Igor Dodon, care, odată cu intrarea în cursa electorală a pornit un pelerinaj prin ţară cu o icoană adusă din Federaţia Rusă şi prezentată ca un simbol al unităţii Moldovei şi Rusiei.

În această acţiune, politicianul a avut sprijinul episcopului de Bălţi şi Făleşti Markel, criticat deseori pentru faptul că, pe calea bisericească încearcă să stârnească nemulţumiri în rândul populaţiei faţă de vectorul european promovat de autorităţile statului.

Episcopul Markel, consideră că misiunea preotului este să orienteze cetăţeanul, iar din acest motiv, suprapunerea politicii cu biserica nu poate fi evitată:

„Misiunea bisericii este de a îndemna creştinii să nu-şi asume păcatele, răspundere pentru păcatele politicienilor. Adică aceste trei partide care au guvernat ţara până acum au comis foarte multe greşeli, păcate şi cei care îi susţin, la alegeri le vor încredinţa votul, aceea îşi asumă răspundere pentru păcatele lor.”

Şi în alte campanii electorale politicienii au apărut alături de feţe bisericeşti. În 2010, bunăoară, după mai multe învinuiri în adresa mitropoliei, Sinodul Bisericii ortodoxe din Moldova a anunţat că este neadmisă participarea clericilor în activităţile organizaţiilor politice.

Preotul Andrei Deleu, consilier la Mitropolia Basarabiei spune că feţele bisericeşti care se subordonează acestei mitropolii, respectă o directivă a Sinodului Bisericii ortodoxe române în care se recomandă ca preoţii să nu se implice în politică:

„Poziţia noastră este că biserica nu trebuie să se implice în politică în primul rând. Preoţii trebuie să facă politica lui Hristos. Ei trebuie să slujească lui Dumnezeu şi bisericii şi oamenilor, şi nu au voie să îndemne lumea, de pe amvon, ca să voteze pentru un partid sau altul. Pentru noi toţi sunt egali.”

Doctorul în teologie, Romeo Cemîrtan este de părere că sunt preoţii care şi-au asumat dreptul de a favoriza anumiţi politicienii în ochii alegătorilor, vorbindu-le despre valorile pe care le promovează candidaţii la alegeri. Lucru care în opinia lui, nu este corect, întrucât enoriaşii trebuie să facă de sine stătător alegerea, or nu biserica este cea care are această sarcină:

„Preoţimea şi conducerea bisericii în primul rând trebuie să îndrume pe creştini pe plan spiritual, duhovnicesc. Asta se referă la viaţa, atât personală, cât şi socială. Sigur că normele de morală sunt valabile în primul rând pentru societate şi îndrumarea aceasta trebuie să aibă contextul moralist, deci nu politic, pentru că atunci se lezează dreptul creştinului de a alege liber.”

Romeo Cemîrtan, notează că periodic, valorile bisericeşti sunt utilizate de diferiţi actori pentru a manipula publicul. În opinia sa, aşa s-a întâmplat atunci când mai mulţi preoţi şi organizaţii obşteşti au prezentat vectorul pro european ca pe ceva anticreştin. Într-o ultimă declaraţie, Sinodul bisericii ortodoxe subordonate Moscovei nota că societatea occidentală se confruntă cu mai multe probleme de moralitate.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG