Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu: „Nu renunț la teoria ca suntem un popor în două state independente”


Traian Băsescu: „Nu renunț la teoria ca suntem un popor în două state independente”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:43:00 0:00

Corespondenta Europei Libere Liliana Barbăroșie în dialog cu președintele României în emisiunea „Moldova în direct” de la Moldova 1.

Președintele român Traian Băsescu, aflat la final de mandat, a anunțat că va vizita Chișinăul după alegerile parlamentare din R.Moldova de la 30 noiembrie și va depune cerere pentru obținerea cetățeniei moldovene.

Într-un interviu miercuri seară pentru televiziunea publică Moldova 1 și Europa Liberă, interviu realizat de Liliana Barbăroșie, Traian Băsescu a precizat că va fi o vizită de rămas bun înainte de încheierea mandatului său în decembrie, vizită pe care a stabilit-o cu președintele moldovean Nicolae Timofti zilele trecute.

Șeful statului român, care nu mai poate candida după două mandate consecutive, a mai spus că își dorește unirea R. Moldova cu România, dar că acest lucru nu se poate face cu forța sau cu amăgiri, ci doar dacă românii de pe ambele maluri ale Prutului vor dori asta:

„Eu sunt mai putin interesat de ce cred unii si altii in occident, am spus-o cinstit. In sufletul meu mi-as dori mult unirea Romăniei cu Republica Moldova pentru ca eu nu renunț la teoria ca suntem un popor în două state independente”.

Băsescu a îndemnat totodată autoritățile din Moldova să analizeze dacă statutul actual de neutralitate garantează securitatea acestei țări:

„Nimeni nu poate să afișeze neutralitate atât timp cât celelalte state nu i-o recunosc, iar Moldova are pe teritoriul său în Transnistria prezența militară a Rusiei, ceea ce înseamnă că Rusia nu recunoaște neutralitatea Republicii Moldova", a spus președintele român în interviul realizat de corespondenta Europei Libere Liliana Barbăroșie.

În opinia președintelui României, Moldova nu riscă să devină o „carte de schimb” între marile puteri, dacă vrea să continue cu forța drumul catre UE, dacă va renunța la neutralitate, și devine membru NATO”.

Referitor la criza din estul Ucrainei și anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea de către Rusia, Traian Băsescu a spus că prin acest act Rusia controlează acum aproape total tot ce se întâmplă în Marea Neagră:

„Nu am ostilitate față de Rusia, dar nu pot să nu constat că un teritoriu al unei Ucraine suverane a fost pur si simplu anexat Rusiei, că o Transnistrie de dimensiuni mai mari se creează în estul Ucrainei, iar toate aceste lucruri afecteaza securitatea naționala a României.”

XS
SM
MD
LG