Linkuri accesibilitate

„Vectorul asiatic şi partidele pro-ruse sunt, totuşi, neconstituţionale” (Ziarul Național)


Doar jumătate din bănci au unul sau doi acţionari majoritari, la restul structura de proprietate este foarte complexă (I. Preașcă/Moldstreet).

O îmbunătăţire legislativă operată de guvern prin asumarea răspunderii în faţa Parlamentului obligă, începând cu octombrie 2014, băncile din Republica Moldova să facă publică informaţia cine sunt acţionarii, grupurile de persoane care deţin cote substanţiale în capitalul social al băncii şi beneficiarii efectivi ai acestor persoane. Acum oricine are acces la Internet poate găsi aceste date pe paginile WEB ale băncilor, la rubrica „Dezvăluirea informaţiei”. Ion Preaşca de laMoldStreet” a făcut primele analize şi scrie că, din informaţiile publicate, rezultă că doar jumătate din bănci au unul sau doi acţionari majoritari, la restul structura de proprietate este foarte complexă şi este dificil deseori să te dumireşti cine de fapt controlează instituţia. Un mare pas înainte – aşa apreciază schimbarea Stanislav Madan, şeful Departamentului Studii şi Cercetări al Business Inteligent Services, citat în articol. „Totuşi, în dreptul multor companii-acţionari probabil există scheme mult mai complexe de control prin care de facto beneficiarii efectivi sunt alte persoane (...)”, mai admite expertul.

Vectorul asiatic şi partidele proruse sunt, totuşi, neconstituţionale”, este titlul unui editorial semnat de Petru Bogatu pe site-ul „Ziarului Naţional”. Autorul aminteşte că la începutul lunii octombrie, Curtea Constituţională a examinat sesizarea comuniştilor în legătură cu ratificarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi că magistraţii au considerat ca fiind constituţională legea care aprobă ralierea Chişinăului la UE. În context, Petru Bogatu scrie că „această decizie galantă şi temeinic argumentată a Curţii Constituţionale se pare că i-a scos din minţi pe unii comentatori proruşi de la Chişinău” care „s-au isterizat până peste cap”.

Autorul aminteşte şi despre reacţia ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a calificat hotărârea drept „revoltătoare” şi „strigătoare la cer”. „Este limpede că am asistat la o vânzoleală propagandistică în care a fost antrenat până şi ministrul rus de Externe. Această mobilizare de forţe la cel mai înalt nivel nu poate fi întâmplătoare. La Moscova se pregăteşte terenul, probabil, pentru a taxa oficialităţile moldovene, ca şi pe cele ucrainene anterior, drept „fasciste” şi „represive”. Oricât ar părea de paradoxal, dar tocmai acest atac speculativ al Kremlinului asupra Republicii Moldova ne îndreptăţeşte să punem problema legalităţii partidelor filoruse şi a vectorului asiatic. Şi iată de ce. Toată această tevatură scoate în relief o dată în plus caracterul autoritar şi nedemocratic al statului rus”, notează editorialistul.

„Dacă lovitura aplicată producătorilor de vinuri şi fructe moldoveneşti a fost una de rezonanță, atunci economia Republicii Moldova se pare că nu va suferi prea mult de pe urma embargoului cărnii, deoarece Chişinăul exportă anual doar aproximativ 3000 de tone de carne în Federația Rusă. Şi de această dată se pare că Moscova încearcă să pedepsească mai mult politic decât economic tendințele Moldovei de a se apropia de Uniunea Europeană”, relatează Simion Ciochină pentru postul de radio „Deutsche Welle”.

În context, expertul Centrului Analitic Independent „Expert Grup”, Alexandru Fală, susţine că producătorii trebuie să scape de dependența rusească. „Moscova tratează relațiile economice drept o armă geo-politică, pe care nu ezită să o utilizeze foarte des. În condiții normale, Rusia permite realizarea comerțului transfrontalier cu diverse abateri pentru statele considerate a aparține sferei sale de influență. Însă, în cazul în care doreşte să-şi arate „gelozia politică”, Kremlinul îşi aduce aminte de neregularitățile din comerț şi începe să aplice măsuri restrictive”, a spus expertul.

Reporterii Agenţiei de ştiri „Infotag” fac trimitere la o informaţie făcută publică de Serviciul de Securitate al Ucrainei potrivit căreia în oraşul Odesa a fost trimis armanent din regiunea transnistreană. Autorii precizează, citând din comunicatul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei, că „membrii comunităţii criminale, care şi-au propus să creeze „Republica Populară Odesa”, recrutau pentru transportarea armamentului şi explozibilului contrabandişti din regiunea separatistă, care anterior livrau ţigări în Ucraina”.

XS
SM
MD
LG