Linkuri accesibilitate

Jens Stoltenberg: NATO va încerca să aibă o relaţie de cooperare cu Rusia, dar nu oricum


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a ţinut un discurs public la Bruxelles despre actuala situaţie a Alianţei si evoluţiile globale.

Astăzi la Bruxelles noul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a ţinut un discurs si a răspuns mai multor întrebări din public despre actuala situaţie a Alianţei si evoluţiile globale. Întâlnirea a fost găzduită de German Marshall Fund al Statelor Unite.

Noul secretar general al NATO a apreciat modul în care s-au desfăşurat alegerile parlamentare din Ucraina şi a felicitat poporul ucrainean pentru că şi-a exprimat dreptul la vot, in condiţii foarte complicate, regretând că nu toţi ucrainenii au putut să voteze in acest scrutin.

Ca norvegian, secretarul general al NATO a subliniat strategia alianţei faţă de Rusia:

„Rusia nu este numai vecinul Norvegiei. Este şi vecinul Alianţei Nord Atlantice şi este cel mai mare vecin al alianţei. Atât NATO cât si Rusia vor continua să stea in acest loc. Aşa că nu ne putem ignora unii pe alţii. Într-un fel sau altul va trebui să avem un fel de relaţii. Întrebarea este… ce fel de relaţii vom avea?

Şi secretarul general al NATO a spus ca Alianţa pe care o conduce va incerca sa aibă o relatie de cooperare, dar nu oricum:

„Haide să fiu foarte bine înţeles. NATO nu caută o confruntare cu Rusia şi nimeni nu-şi doreşte un nou război rece, la 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Dar noi nu vrem si nu vom putea face compromisuri în ceea ce priveşte principiile si valorile pe care se bazează alianţa noastră si securitatea euroatlantică. Aceasta este convingerea mea fermă.

Mai mult, secretarul general al NATO a spus limpede ca in ceea ce priveşte extinderea NATO, porţile alianţei continua sa fie deschise pentru cei care doresc sa se alăture si care îndeplinesc condiţiile de aderare:

„Modul in care va trebui să mergem mai departe este in a îndeplini ceea ce am hotărât. Am fost la summitul de la Bucureşti din 2008 când am decis ca Ucraina si Georgia sa devina membri ai alianţei. De atunci, Ucraina a decis să nu mai solicite aderarea. De aceea, subiectul nu mai este pe agenda NATO, dar ideea este că politica „uşilor deschise” a fost un succes important, a contribuit semnificativ la democratizarea unei părţi a Europei, a extins întreaga alianţă. Acum, NATO apără aproape un miliard de oameni in Europa si America de Nord si susţinem in continuare politica uşilor deschise”.

XS
SM
MD
LG