Linkuri accesibilitate

Valentina Badrajan: „Cu fermă încredere, aşteptăm un nou Program Compact”


Valentina Badrajan
Valentina Badrajan

Directoarea executivă al Fondului Provocările Mileniului Moldova, în dialog cu Valentina Ursu.

Europa Liberă: Cât de mult contează aceste investiţii care vin din partea poporului american pentru a redresa situaţia, când e vorba de reparaţia şi modernizarea drumurilor sau când e vorba de darea în exploatare a acestor sisteme de irigare?

Valentina Badrajan: „Pentru noi este important suportul oferit de oricare donator. Dar în cazul dat reprezentăm investiţia care este realizată de mijloacele Corporaţiei „Provocările Mileniului”. Deja drumul a fost dat în exploatare, este un drum de calitate bună şi aceleaşi intenţii şi eforturi depunem pentru a realiza sistemele de irigare la acelaşi nivel de calitate internaţională. Astăzi am lansat sistemul de irigare la Criuleni. Suntem toţi mândri, acei din Republica Moldova, care am reuşit de comun cu contractorii

Astăzi am lansat sistemul de irigare la Criuleni. Suntem mândri să ajungem la acest moment important....

noştri, de comun cu donatorul, Corporaţia „Provocările Mileniului”, să ajungem la acest moment important. Acest moment nu este important doar pentru producătorii agricoli din zonele localităţilor Slobozia-Duşca, Onişcani şi Criuleni, unde sunt peste 90 de producători agricoli, dar este important şi pentru toată ţara. Pentru că noi deja am demonstrat că suntem capabili să realizăm un sistem de irigare performant, un sistem care apăsând pe un buton la calculator se porneşte şi apăsând pe acelaşi buton acest sistem se deconectează. De această apă vor beneficia producătorii agricoli şi ei deja pot să-şi facă planuri mai solide.”

Europa Liberă: Sute de hectare pot fi irigate.

Valentina Badrajan: „Da, sute de hectare pot fi irigate şi se reduce dependenţa climaterică substanţial, fiindcă vor avea apă pentru irigare la momentul când este necesar. Concomitent cu investiţia efectuată din sursele Programului „Compact” s-au făcut investiţii complementare de investitorii privaţi sau de agenţii economici.”

Europa Liberă: La Slobozia-Duşca cât aţi investit?

Valentina Badrajan: „La Slobozia-Duşca, la sistemul Criuleni s-au investit 4,7 milioane de dolari, vor avea posibilitatea de irigată o suprafaţă de circa 700 de hectare. Dar concomitent, paralel cu noi, în acelaşi moment, câţiva producători agricoli, care astăzi au demonstrat pe loturile lor, s-au conectat la acest sistem de irigare. Deoarece la momentul efectuării proiectării de design s-a ţinut cont de doleanţele producătorilor agricoli, care au dorit să extindem acest sistem. Noi am ţinut cont, am pus pompe de capacitate mai mare, diametrul la ţevi mai mare, s-au pus flanşe şi acum ei s-au conectat la acest sistem şi peste 250 de hectare de suprafaţă agricolă cu livezi noi, tinere, pot fi irigate, recolta va fi mult mai substanţială şi mizăm că veniturile producătorilor din această zonă vor creşte considerabil. Pentru că, dând apă culturilor agricole la timp, vor avea o altă calitate aceste produse. Lucrând cu cei de la marketing, vor avea realizări la aceste produse pe alte pieţi de desfacere, nu cum era tradiţional, pe acea care ne pune permanent embargouri.”

Europa Liberă: Vorbim de o sumă considerabilă venită din partea Statelor Unite ale Americii. De ce să fie interesat cel de peste ocean să îmbunătăţească calitatea drumurilor, calitatea apei?

Cei de peste ocean doresc ca cetăţenii din R. Moldova să trăiască mai bine, să beneficieze de aceste investiţii...

Valentina Badrajan: „Cei de peste ocean, fiind parteneri credibili, doresc ca cetăţenii din Republica Moldova să trăiască mai bine, să beneficieze de aceste investiţii şi să vadă o calitate de viaţă diferită decât era până acum în Republica Moldova sau diferită de cea pe care ne-o oferă din alte spaţii.”

Europa Liberă: „Provocările mileniului” este un program pe ultima sută de metri.

Valentina Badrajan: „Suntem pe ultima sută de metri. Practic până la 1 septembrie 2015 urmează să finalizăm totalmente acest proiect.”

Europa Liberă: Care s-a evaluat la ce sumă?

Valentina Badrajan: „La 262 de milioane de dolari. Vreau să spun, cu mândrie, că derulează foarte bine şi reconstrucţia sistemelor, dar şi linia de creditare, acces la finanţe în agricultură. S-au construit depozite frigorifice cu o capacitate de peste 20 de mii de tone. Produsele agricole pot fi puse la păstrare şi vândute extrasezon cu alte preţuri şi alte venituri.”

Europa Liberă: Aţi revenit de la Washington. Este posibil să fie negociat un al doilea Program „Provocările Mileniului”?

Valentina Badrajan: „Am revenit de la Washington, am fost preocupată de implementarea curentă a programului, planul de finalizare a acestui proiect, planul de acţiuni, cum urmează noi pe ultima sută de metri să ne axăm pe

Sunt indicatori de performanţă, ţara trebuie să demonstreze că este credibilă pentru o nouă investiţie...

activităţi. Şi, concomitent, am depus eforturi şi lucrăm asupra examinării criteriului de evaluare a Republicii Moldova. Sunt indicatori de performanţă, ţara trebuie să demonstreze că este credibilă pentru o nouă investiţie. În acest domeniu se lucrează şi Consiliul de Directori al Corporaţiei „Provocările Mileniului” are, de obicei, loc în luna decembrie în fiecare an, unde se iau decizii despre eligibilitatea ţării pentru un an nou „Compact”. Noi mizăm şi suntem în aşteptare, cu fermă încredere aşteptăm un nou Program „Compact”. Pentru că rezultatele implementării cu succes a acestuia ne fac mândri şi optimişti că noi, ţara noastră, suntem capabili să investim, să realizăm proiecte de aşa anvergură, complexitate şi într-un termen foarte limitat.”

Europa Liberă: Surse credibile, doamnă Badrajan, au declarat Europei Libere că, pentru a obţine un nou program, este nevoie ca Moldova să fie eligibilă. Şi ştiu că lupta împotriva corupţiei dă bătăi de cap şi statului, şi donatorilor.

Valentina Badrajan: „Lupta cu corupţia dă bătăi de cap tuturor. Şi aceasta nu este caracteristic doar Republicii Moldova, este caracteristic mai multor ţări, şi guvernul a întreprins eforturi considerabile pentru a îmbunătăţi performanţa la acest indicator. În luna noiembrie va fi publicat indicatorul, criteriul acesta pentru anul 2015, pentru următorul an financiar. Noi suntem în aşteptarea acestui indicator, dar datele sunt folosite pentru anul 2012-2013. În ultimul an guvernul a întreprins un şir de măsuri atât de ordin legislativ, Parlamentul a aprobat. Şi după câte cunosc, guvernul pregăteşte şi un raport cu ce s-a realizat şi care este rolul MAP sau harta pe viitor de acţiuni ale guvernului în acest domeniu.”

Europa Liberă: Dar care alte criterii mai trebuie să fie respectate?

Valentina Badrajan: „O bună guvernare, guvernare eficientă, investiţii în cetăţeni. Aceasta ţine de protecţia drepturilor cetăţenilor asupra proprietăţii, libertăţi economice, libertatea mass-media, informaţia, accesul la mass-media. Sunt 20 de indicatori. Dar noi mizăm că în Republica Moldova performanţa va fi îmbunătăţită.”

XS
SM
MD
LG