Linkuri accesibilitate

Hărțuirea diplomaților americani în Rusia revine la nivelul din vremea Războiului rece


Comuniști ruși la o demonstrație anti-americană la Moscova în fața Ambasadei Ucrainei
Comuniști ruși la o demonstrație anti-americană la Moscova în fața Ambasadei Ucrainei

Tactici menite sa submineze credibilitatea și activitatea diplomaților americani.

Reteaua de televiziune americana CBS News relateaza despre actiuni de hărțuire indreptate impotriva Ambasadei americane la Moscova. O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Unui diplomat american i-au fost taiate cauciucurile de la masina. E-mailul unui alt diplomat a fost interceptat. Altii au dat la ivela intrari in locuinte, misterioase. Expertii citati de CBS News cred ca tacticile securitatii sovietice au revenit la moda in Rusia.

Se pare ca numarul de incidente vizind diplomati americani a crescut pina la un nivel nemaivazut de la Razboiul rece incoace. Serviciile Federale de Securitate de la Moscova recurg din ce in ce mai des la incercari de intimidare. Oficialitati de la Washington si-au manifestat ingrijorarea, in convorbiri avute la nivele inalte, inclusiv cu presedintele Putin.

Numarul actiunilor ostile a crescut si mai mult odata cu conflictul din Ucraina si sanctiunile impotriva Moscovei care au urmat. Totul a inceput cu demonstratii anti-americane in 2011, care au fost puse pe seama fortelor de securitate rusesti. Dupa o perioada mai linistita, intensitatea s-a marit odata cu revenirea lui Putin la Kremlin, in 2012, culminind cu actiuni indreptate impotriva ambasadorului american de la vremea respectiva, Michel McFaul.

Biroul inspectorului general al Departamentului de Stat arata la sfirsitul anului trecut ca „Pe cuprinsul Rusiei, angajati ai ambasadei americane sint supusi la presiuni de catre elemente ale securitatii ruse, la un nivel nemaivazut de la Razboiul rece incoace”.

CBS arata ca doua surse oficiale au indicat ca presedintele Obama s-a plins in legatura cu tratamentul aplicat salariatilor ambasadei americane intr-o convorbire cu presedintele Putin. La fel ca facut-o si secretarul de stat John Kerry cind s-a intilnit cu omologul sau Sergei Lavrov.

In afara de incidentele mentionate la inceput, au fost si incercari de a perturba intilniri ale unor diplomati americani cu contacte din Rusia. Forte se protectie rusesti, puse la dispozitie de guvernul de la Moscova au hărțuitt persoane care vizitau ambasada sau chiar salariati. Rusi care lucreaza sau au avut intilniri la ambasada americana au fost intimidati, urmariti si amenintati. Experti cred ca aceste tactici sint menite sa submineze credibilitatea si activitatea diplomatilor americani.

XS
SM
MD
LG