Linkuri accesibilitate

Banca Europeană pentru Investiţii şi-a deschis reprezentanţă în R. Moldova


Din 2007 şi până în prezent, BEI a oferit Guvernului de la Chişinău împrumuturi de peste 580 de milioane euro.

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), instituţia financiara a Uniunii Europene, si-a deschis astăzi reprezentanta în Republica Moldova. Din 2007 şi până în prezent, BEI a oferit Guvernului de la Chişinău împrumuturi de peste 580 de milioane euro. Datele organizaţiei arată că în cadrul ţărilor din Parteneriatul Estic, Republicii Moldova îi revine cel mai mare volum de investiţii raportat la numărul de locuitori.

Deschiderea biroului Băncii Europene pentru Investiţii la Chişinău ar putea însemna un aflux de fonduri oferite de instituţie Republicii Moldova, crede economistul Institutului „Viitorul”, Ion Tornea. Însă, atrage atenţia expertul, o mai strânsă colaborare cu instituţia europeană, presupune şi exigenţe mai mari faţă de guvernul de la Chişinău. Economistul aminteşte că săptămâna trecută, Jullia Otto, şefa reprezentanţei de la Chişinău a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, instituţia parteneră a BEI, a declarat că nu creditează cu foarte multă încredere sistemul bancar din Republica Moldova, în special din cauza problemelor în structura de acţionariat, motiv din care, a spus Julia Otto, BERD a restrâns colaborarea cu băncile moldoveneşti.

În opinia economistului de la Institutul „Viitorul”, deschiderea unui birou local al Băncii Europene pentru Investiţii reprezintă un gest simbolic, de încredere, din partea Uniunii Europene. Ion Tornea nu exclude că instituţia, alături de BERD, ar putea influenţa, indirect, dezvoltarea sectorului financiar bancar din Republica Moldova:

„De obicei, astfel de investitori au o mai mare putere de negociere şi pot să condiţioneze finanţările prin anumite schimbări la nivel de legislaţie sau la nivel de politici. Până la urmă, Guvernul hotărăşte dacă acceptă, în funcţie de de beneficiile pe care le are de la aceste finanţări. Acelaşi lucru e valabil şi în cazul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Banca respectivă de foarte multe ori a vorbit despre problema netrasparenţei din sectorul bancar şi atunci când nu a văzut un feed-back pe măsură din partea Guvernului, a hotărât pur şi simplu să-şi restrângă activităţile.”

În istoria relaţiilor financiare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Investiţii şi cea pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au existat cazuri în care instituţiile au decis să stopeze proiecte în derulare. Cel mai recent exemplu este Aeroportul Internaţional Chişinău. La începutul acestui an, preşedintele BERD, declara cotidianului Adevărul că proiectul din 2008, lansat de BERD şi BEI, de 46,5 milioane de euro, a fost stopat şi, în consecinţă, anulat din cauza rezonanţei pe care a avut-o concesionarea în condiţii netransparente a aeroportului.

Liliya Chernyavska
Liliya Chernyavska

Banca Europeană pentru Investiţii oferă împrumuturi întreprinderilor prin intermediul băncilor locale, iată de ce, explică reprezentanta BEI în Republica Moldova, Liliya Chernyavska, experţii organizaţiei urmăresc cu atenţie evoluţiile din sistemul financiar bancar:

„Nu pot să ascund că, într-adevăr, există anumite dificultăţi în sistemul bancar din Republica Moldova. Pot spune doar că guvernul de la Chişinău este informat despre aceste obstacole, când spun guvern mă refer, inclusiv, la Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională. Colaborăm cu partenerii noştri din cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi guvern pentru a îmbunătăţi situaţia. Sunt sigură că aceste dificultăţi vor fi depăşite şi, în scurt timp, vom putea colabora fără nicio problemă.”

Banca Europeană pentru Investiţii este considerată, de rând cu Banca Mondială şi cea pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, una dintre cele mai importante instituţii financiare din lume. BEI are stabilit un parteneriat cu Republica Moldova din 2007. Unul dintre cele mai cunoscute proiecte finanţate de Banca Europeană pentru Investiţii este „Filiera Vinului” – în valoare de 75 de milioane de dolari, destinat promovării şi dezvoltării întreprinderilor producătoare de vinuri. În acest an, după embarogul impus de Federaţia Rusă la fructele din Republica Moldova, BEI a decis oferirea unui alt împrumut, de 120 de milioane de euro, pentru agricultorii moldoveni.

Previous Next

XS
SM
MD
LG