Linkuri accesibilitate

Ambasadorul John O’Keefe: „Familiile din America ne roagă să le mai trimitem participanți din R. Moldova”


Ambasadorul John O’Keefe stînd de vorbă cu participanți Open World din R. Moldova la Biblioteca Congresului Statelor Unite.
Ambasadorul John O’Keefe stînd de vorbă cu participanți Open World din R. Moldova la Biblioteca Congresului Statelor Unite.

Directorul executiv al Open World Leadership Center spune că Statele Unite va continua să susțină Republica Moldova în efortul său de modernizare și democratizare.

Ambasadorul John O’Keefe, director executiv al Open World Leadership Center, spune că Statele Unite va continua să susțină Republica Moldova în efortul său de modernizare și democratizare, inclusiv prin programul de schimb Open World, prin intermediul căruia lideri din diferite domenii din Republica Moldova, dar și din Georgia, Ucraina, Kazahstan și Rusia au ocazia să călătorească în Statele Unite pentru a face schimb de experiență cu partenerii de acolo.

John O’Keefe se află zilele acestea la Chișinău, unde se întâlnește cu factorii de decizie, dar și cu absolvenții programului Open World. Open World este un program de schimb dintre mai multe state post-sovietice și Statele Unite, lansat și susținut financiar de Congresul Statelor Unite ale Americii, și derulează deja de 15 ani. Pentru Republica Moldova programul a fost extins în 2007.

Am început discuția cu ambasadorul John O’Keefe prin a-l întreba de ce Statele Unite au considerat că astfel de programe sunt importante pentru regiunea în care ne aflăm?

John O’Keefe: „Programul a început acum 15 ani de Congresul Statele Unite, de către directorul Bibliotecii Congresului Statele Unite, Dr. James Billington. Și sarcina principală a fost de a deschide o linie de comunicare dintre oamenii din regiunea Dvs. și Statele Unite. Pornind de la acest raționament, programul a fost conceput ușor diferit de alte proiecte asemănătoare. De exemplu, în alte programe de schimb participanții sunt cazați la hotel. În cazul acestui program – așa precum știți, pentru că ați participat de asemenea la acest program – participanții din Republica Moldova sunt cazați în familii americane. Da, este mai greu pentru delegați în sensul că majoritatea participanților – aproape 90% – nu cunosc engleza. Cu toate acestea, oamenii care au participat la program ne spun la final că aflarea în familiile americane este una din cele mai bune părți ale programului. Se întâmplă așa pentru că aflarea în familii dă posibilitatea nu doar pur și simplu să vedeți cum trăiesc americanii, dar să luați contact cu cultura americană. Și lucrul pe care l-am descoperit astfel este că sunt mai mulți factori care ne apropie decât care ne separă.”

Europa Liberă: Aveți reacții din partea familiilor americane care au găzduit cetățeni moldoveni? Am locuit și eu într-o familie și sunt curioasă cu ce impresii rămân gazdele americane.

John O’Keefe: „Da, avem. Ceea ce ne roagă ei este: „Ați putea, vă rugăm, să ne mai trimiteți?”. În special oamenii din Carolina de Nord doresc să-i găzduiască pe cei din Republica Moldova. Asta, în special pentru că există un Acord de înfrățire între Carolina de Nord și Republica Moldova. Dar, dincolo de asta, există o conexiune între oamenii din cele două zone – nu mi-o pot explica, dar este evident că aceasta există.”

Europa Liberă: Elaine Marshall, secretarul de stat al Carolinei de Nord, constata și ea recent această afinitate dintre oamenii din Carolina de Nord și Republica Moldova. Aveți vreo explicație – de ce anume oamenii aceste două regiuni se înțeleg atât de bine?

John O’Keefe: „Poate, într-o anumită măsură, dacă vă uitați la amplasarea geografică, veți vedea multe similitudini în ceea ce privește clima și relieful. Diferența constă doar în faptul că Carolina de Nord mai are și o fâșie lungă de ocean.

De asemenea, Carolina de Nord este o zonă bazată pe manufactură, are un centru financiar puternic și se bazează foarte mult pe agricultură, la fel ca în cazul Moldovei. Există și zone de industrii comune – Carolina de Nord încearcă să pună pe picioare propria industrie de vinuri, Republica Moldova crește struguri și produce vin de mult timp – deci, într-un anumit sens, este un foarte bun schimb de informații.”

Europa Liberă: Programul Open World a fost extins pentru Republica Moldova acum șapte ani. Intenționați să-l susțineți și pe viitor?

John O’Keefe: „Da, planificăm să facem programul și pe viitor – am discutat acest lucru și cu ambasadorul Statele Unite la Chișinău, William Moser, și cu staff-ul Ambasadei, vom aborda subiectul și în cadrul întâlnirilor pe care le vom avea cu reprezentanți ai Parlamentului și ai sistemului judiciar din Republica Moldova.

Am vrea să continuăm programul la același nivel sau poate chiar la un nivel mai înalt în anii următori. Și motivul pentru care o facem este că acesta nu este un efort pe termen scurt. Este un efort de perspectivă care presupune de a avea oameni în Statele Unite care să înțeleagă Republica Moldova și oameni în Moldova care să înțeleagă Statele Unite.”

Europa Liberă: În toate programele de genul acesta există momente care sunt apreciate în mod deosebit de organizatori. Care sunt cele mai bune rezultate, cele care vă sunt cele mai aproape de suflet, atunci când vine vorba despre programul Open World în Republica Moldova?

John O’Keefe: „Sunt câteva lucruri care îmi plac deosebit de mult. Primul sunt șederea împreună și întâlnirile de fiecare zi ale familiilor gazdă și ale participanților. Am fost la trei întâlniri în Carolina de Nord cu participanți din Moldova și am văzut cât de bine se simțeau cu toții și ce relații frumoase se stabileau. Și acest lucru lasă o impresie foarte plăcută. Partea practică care este foarte importantă constă din parteneriatele care se creează. Am apreciat foarte mult contactele stabilite între oamenii care practică medicina din Moldova și cei din Statele Unite. Și unul dintre

Blogger moldoveni cu familia gazdă la aeroportul din Greensboro
Blogger moldoveni cu familia gazdă la aeroportul din Greensboro

lucrurile pe care sperăm că se vor dezvolta pe viitor este dorința Secretarului de stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall, și a oficiului ei de a crea în Republica Moldova o școală de asistență medicală. În orașul Greensboro, acolo unde ați fost și Dumneavoastră, sunt trei instituții care fac voluntariat în domeniul sănătății.

Ceea ce vrem să facem este să aducem oamenii din Republica Moldova care vor lucra pe acest proiect pentru a-i instrui în Greensboro. Ceea ce înseamnă că acest proiect va produce oameni care vor fi capabili să ofere niște servicii necesare celor din Republica Moldova. Și acest lucru va face aici viața mai bună.”

Europa Liberă: Pe parcursul anilor cât derulează programul v-ați întâlnit cu oamenii care participau la proiect. S-au produs ceva schimbări la nivelul elitelor din Republica Moldova în acești ani?

John O’Keefe: „Da, s-au produs. Există în general schimbări importante – dacă vă gândiți doar la ce era acum 7 ani și cum stau lucrurile acum, în sensul cantității de informații disponibile și a accesibilității mijloacelor de comunicare. Deci, și oamenii din Statele Unite au devenit un pic mai globali, și oamenii din Moldova au devenit și ei cu certitudine un pic mai globali – cu Skype și cu alte multe alte mijloace de vizionare, căutare și explorare cu toții devenim un pic mai internaționali.

În definitiv, ceea ce realizăm la un moment dat este că acum granițele sunt importante, interesele specifice ale țărilor sunt importante și realizăm că putem depăși multe dintre lucrurile care ne separă. Și astfel, dacă vom reuși să face lucrurile un pic mai bune astăzi, poate copiii sau nepoții noștri vor putea vedea o lume mai bună. Pentru că știm cu toții că asta nu se va întâmpla mâine.”

Participanți moldoveni la Open World 2014
Participanți moldoveni la Open World 2014

Europa Liberă: Oamenii care revin din programele de schimb cu Statele Unite sunt inspirați de experiența de acolo și încearcă să schimbe lucrurile și în Republica Moldova. Cum vedeți viitorul Republicii Moldova, cum vedeți direcția necesară a schimbărilor din Republica Moldova, pentru ca aceasta să devină o țară mai bogată și mai democratică?

John O’Keefe: „Unde va merge Moldova este decizia oamenilor de aici, din Moldova - știu că aveți alegeri și întrebarea-cheie a acestor alegeri este: „Unde e viitorul Moldovei?”. Răspunsul trebuie să fie acela de pe urma căruia toată lumea să aibă de beneficiat într-o Moldovă integrându-se în Uniunea Europeană, dar în același timp având capacitatea de a face comerț și cu Estul, la fel de bine ca și cu Vestul.

Ce sper eu pentru Moldova este ca oamenii să fie cei care vor decide aici, pe loc ce au de făcut, iar deciziile lor să aducă prosperitate. Și, cum am spus vorbind despre copii și nepoți, sper ca acest proces și următorii câțiva pași care le va face Moldova să aducă o viață bună generațiilor următoare.”

Europa Liberă: De ce Statele Unite au decis recent, printr-o decizie a Congresului, să susțină mai mult în următorii ani Republica Moldova, Ucraina și Georgia în combaterea propagandei venind din Federația Rusă?

John O’Keefe: „Într-un anumit sens, dacă ne uităm la evenimentele din Ucraina, experții din Statele Unite vorbesc despre faptul că de fapt este un război hibrid, care vizează Ucraina, dar și alte zone. Și parte a acestui război este războiul informațional. Și pot spune că Federația Rusă are mecanisme foarte sofisticate de a promova punctul său de vedere și este foarte eficientă în a face asta.

Federația Rusă duce un război și în Rusia, care funcționează probabil la fel de eficient și în alte locuri precum Moldova, Ucraina, dar chiar și în Europa, în anumite circumstanțe. Deci, cred că rațiunea pentru care a fost adoptată decizia de a susține țările despre care ați menționat în combaterea propagandei rusești a fost aceea că trebuie să existe un echilibru al informațiilor, că oamenii trebuie să cunoască ambele perspective ale realității, că trebuie să existe relatări mai obiective pentru contracararea celor care creează mituri și povești care nu au la bază fapte reale.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG