Linkuri accesibilitate

Ambițios summit UE de salvare a planetei


Demonstranți ecologiști deghizați în corporatiști protestează la Bruxelles îm marginea summitului climateric al Uniunii Europene.
Demonstranți ecologiști deghizați în corporatiști protestează la Bruxelles îm marginea summitului climateric al Uniunii Europene.

UE este prima entitate politico-economică ce își impune o disciplină climaterică drastivă până în 2030.

Summitul european destinat schimbărilor climaterice și energiei s-a incheiat cu un acord de reducere a gazelor de seră cu 40% până în 2030, altfel zis, o reducere a gazelor de seră sub nivelul anului 1990.

Europenii și-au impus reguli atât de stricte în perspectiva marilor negocieri mondiale de anul viitor în legătură cu reducerea poluării și a gazelor de seră, știind că dacă nu își impun un program convingător acasă nu vor putea impune o asemenea rigoare celorlalți mari parteniri industriali care sunt Statele Unite, China, India sau Brazilia.

Uniunea Europeană este astfel prima entitate politico-economică ce își impune o asemenea disciplină până în 2030, cu scopul ambițios de a reduce poluarea la nivelul de dinainte de 1990.

Nici o altă țară sau bloc comercial nu a adoptat încă un program atât de sever și ambițios.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană nu emite decât 10% din gazele de seră la nivel mondial. S-a ajuns la acest consens, de reducere a gazelor de seră cu 40% până în 2030, altfel zis, o reducere a gazelor de seră sub nivelul anului 1990, în ciuda reticențelor unor țări membre cum e de pildă Polonia, care este foarte dependentă de industria grea și care își produce practic totalitatea electricității mulțumită centralelor termice cu cărbune, poluante prin definiție.

Summitul a mai fost și decorul unor ciocniri între premierul britanic David Cameron și partenerii săi europeni, precum și cu Comisia Europeană, care i-a cerut Marii Britanii o contribuție suplimentară de două miliarde de euro, ca o formă de solidarizare cu economiile continentale care încă nu au ieșit din criză. Premierul Cameron a respins asta în public, într-un mod foarte viguros, lovind cu pumnul în masă:

„Este inacceptabil, este o atitudine scandaloasă din partea Comisiei, nu voi plăti ce mi se cere. Nu se va întampla așa ceva."

In sfârșit, summitul a mai dus și la un acord în legătură cu combaterea maladiei africane Ebola, care riscă să se răspândească și pe alte continente, liderii anunțând crearea unui fond comun anti-Ebola de peste un miliard de euro.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG