Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


O intensificare a presiunilor rusești asupra Republicii Moldova.

Unul dintre analiștii politici de la Chișinău intervievați la rubrica noastră, Retrospectiva săptămânii politice, a observat săptămâna aceasta o intensificare a presiunilor rusești asupra Republicii Moldova, prin declarațiile critice ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov și prin introducerea restricțiilor la importul cărnii moldovenești. Tamara Grejdeanu.

Comentatorul Vitali Andrievschi, directorul portalului informaţional Ava.md constată că recentul embargo impus de Federaţia Rusă şi avertismentele lansate cu regularitate de oficialii ruşi, sunt de fapt o confirmare a faptului că Federaţia Rusă are de gând să ţină Moldova în zona sa de influenţă, şi că probabil, în campania electorală, îşi va înteţi criticile, mai ales că lupta se va da între adepţii şi adversarii integrării europene:

„Acest şir de evenimente ne face să ne gândim cum va proceda în continuare Federaţia Rusă în raport cu Moldova. Nu este exclus faptul că Rusia va fi foarte activă în noiembrie, înainte de scrutinul electoral, pentru a schimba situaţia. Iar lucrurile pot fi schimbate prin două metode. Fie prin aducerea la putere a partidelor pro ruse, care promovează Uniunea Vamală, fie destabilizând situaţia punându-i piedici Moldovei în calea spre UE. Este evident că Rusia o să continue politica de constrângere faţă de Republica Moldova.”

Referindu-se la declaraţia lui Lavrov , care a dat de înţeles că autorităţile moldovene nu ar vrea ca votul moldovenilor din Rusia să reflecte o imagine mai „nuanțată”, Vitali Andrievschi notează că deşi este evident că 5 secţii de votare sunt puţine pentru Federaţia Rusă, moldovenii care muncesc acolo nu prea sunt interesaţi de viaţa politică din ţară:

„Este clar că numărul secţiilor de votare deschise în Federaţia Rusă nu corespunde numărului de migranţi moldoveni. Dar este o explicaţie, De exemplu în Italia, un stat european, migranţii noştri sunt mult mai uniţi, comunică între ei şi sunt implicaţi, lucru pe care nu l-aş putea spune despre gastarbeiterii din Rusia. Ei sun divizaţi şi din partea lor nu a fost o mişcare pentru a deschide mai multe secţii de votare, cu toate că au fost solicitări din partea unor partide, şi Dodon, şi Şelin au fost să se întâlnească cu ei.”

Şi editorialistul Nicolae Negru, de la „Ziarul Naţional” observă o înteţire a avertismentelor ruseşti, despre care crede că sunt orientate să determine o schimbare în intenţiiile de vot ale alegătorilor din Moldova:

„E vorba de un gest mai mult electoral, de o imixtiune a Moscovei, o nouă încercare de a influenţa alegerile din Republica Moldova, de a determina într-un fel sau altul pe alegători să nu voteze cu actualele partide de la guvernare. Declaraţia domnului Lavrov, că în Republica Moldova s-ar pregăti nişte scenarii care au fost în Ucraina, se înscrie în seria de acţiuni şi de declaraţii făcute împotriva cursului european al Republicii Moldova. Pare că Moscova vrea să fie prezentă tot timpul şi să le amintească susţinătorilor săi din Republica Moldova, într-un fel să-i mobilizeze.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG