Linkuri accesibilitate

Din stradă în Radă: activiștii „Euromaidanului” intră în politică


Ziariștii Mustafa Nayem și Tetyana Danylenko, la o acțiune de solidaritatea cu presa în fața clădirii guvernului la Kiev în 2013
Ziariștii Mustafa Nayem și Tetyana Danylenko, la o acțiune de solidaritatea cu presa în fața clădirii guvernului la Kiev în 2013

În ajunul alegerilor din Ucraina, un reportaj de Tom Balmforth pentru Radio Europa Liberă.

De opt luni de zile activiștii „Euromaidanului” ucrainean se declară nemulțumiți de ritmul prea lent al reformelor. Acum vor avea ocazia să încerce ei înșiși să le facă mai repede și mai bine, dacă sunt aleși la scrutinul parlamentar de la 26 octombrie.

Lui Mustafa Nayem i se atribuie postarea pe Facebook care ar fi declanșat spre sfârșitul anului trecut protestele împotriva președintelui Viktor Ianukovici. Tot Nayem, care are 33 de ani, a înființat o televiziune de mare succes pe internet și a relatat despre conflictul din Donbas în serialul său popular „Vostok”. Iar acum, când Ucraina se pregătește de alegeri parlamentare cruciale, el încearcă să obțină un loc în Verhovna Rada pe listele blocului președintelui Petro Poroșenko, ca să impulsioneze reformele din interior.

Mustafa Nayem este unul din zecile de activiști ai „Euromaidanului” care încearcă tranziția de la politica străzii la politica instituțiilor puterii prin apropiatele alegeri.

„Adevărul este că am criticat tot ce s-a întâmplat în ultimul deceniu. Acum avem prilejul să schimbăm ceva. Am vrut alegeri anticipate după Maidan, dar nu a fost posibil. Acum avem de ales: fie să continuăm să criticăm, fie să încercăm noi înșine să schimbăm situația”.

Alegerile de la 26 octombrie ar putea fi marea ocazie pentru Nayem și colegii lui activiști. Sondajele de opinie arată că mai multe partide tradiționale riscă să nu intre în parlament, Partidul Regiunilor se destramă și nici nu candidează, așa că Rada va cuprinde foarte probabil multe fețe noi.

Rezultatul alegerilor de duminică va decide dacă în Ucraina se poate forma o nouă elită politică în stare să reformeze birocrația de stat și să combată corupția – scrie corespondentul Europei Libere, Tom Balmforth.

Unii din activiștii-candidați concurează ca independenți, alții pe diverse liste de partid.

„Vom fi un adevărat lobby în Radă”, spune Nayem, care va candida pe listele blocului electoral al președintelui Petro Poroșenko.

Serhiy Leșcenko
Serhiy Leșcenko

Pe aceleași liste se află Serhiy Leșcenko, jurnalist de investigație al ziarului „Ukrainskaya pravda” și Olha Bohomoleț, doctorița de pe „Euromaidan” care a tratat sute de răniți în momentele cele mai groaznice ale protestelor din iarnă de la Kiev.

Tetiana Ciornovol, jurnalistă care a investigat corupția printre oficiali și a fost bătută crunt la Harkov în decembrie, candidează pe lista partidului „Frontul Poporului”, condus de premierul Arseni Iațeniuk.

Volodimir Parasiuk adresîndu-se mulțimii la 21 februarie 2014
Volodimir Parasiuk adresîndu-se mulțimii la 21 februarie 2014

Volodimir Parasiuk, al cărui discurs înălțător din 21 februarie despre protestatarii uciși de sniperi a sunat clopotul de înmormântare pentru regimul Ianukovici, aducându-i faimă națională, candidează ca independent în orașul vestic Lvov.

Mustafa Nayem este un afgan care trăiește în Ucraina de 24 ani și a lucrat ca jurnalist la mai multe publicații, de pildă „Kommersant Ucraina” și „Ukrainskaya pravda”. Mulți îl consideră omul care a aprins scânteia „Euromaidanului”.

La 21 noiembrie 2013, după ce Ianukovici a anunțat că nu va semna acordul de asociere la UE, Mustafa a post pe Facebook un îndemn la adunare în Piața Independeței. După începerea protestelor a înfințat cu alții și a devenit redactorul-șef al televiziunii Hromadske, un post online care a transmis în direct protestele, adunând laolaltă jurnaliști dați afară de pe la instituțiile de presă fidele lui Ianukovici.

Nayem s-a numărat printre cei patru activiști aleși să reprezinte „Euromaidanul” când mișcarea a fost propusă pentru Premiul Saharov al Parlamentului European, acordat până la urmă medicului congolez Denis Mukwege. În septembrie Mustafa și-a anunțat candidatura pentru Radă.

Întrebat de Europa Liberă dacă nu se teme că afilierea activiștilor străzii la diferite partide politice îi va împiedica să coopereze, Mustafa Nayem s-a arătat optimist.

„Pentru moment este limpede că suntem uniți de aceleași principii. Avem o agendă comună, pentru că știm ce nu ne place și cum am vrea să arate lucrurile. Asta ne va uni”.

Dar Vitali Bala, un analist politic din Kiev, este sceptic în privința „suflului nou” pe care l-ar putea aduce în Radă activiștii.

Bala spune că activiștii „Euromaidanului”, ca și majoritatea deputaților Radei actuale, nu înțeleg că politica este o meserie. „Actuala Verhovna Rada – spune Bala – este de fapt un club de oameni de afaceri care se află în politică pentru a-și rezolva chestiunile de afaceri particulare. Majoritatea nu sunt politicieni de profesie și este greu de crezut că alți oameni lipsiți de experiență politică vor putea schimba situația”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG