Linkuri accesibilitate

Kailash Satyarthi: „Vrem să antrenăm tinerii și copiii în problemele păcii în regiunea noastră și la scară globală”


La Stockholm, la 10 Octobrie 2014
La Stockholm, la 10 Octobrie 2014

Un interviu cu activistul indian laureat al Premiului Nobel Pentru Pace 2014 împreună cu adolescenta Malala Yousafzai.

Nici un copil nu a trebui să trăiască în frică și război, acesta este crezul indianului premiat cu Premiul Nobel pentru Pace, Kailash Satyarthi, care într-un interviu telefonic acordat Europei Libere a spus vrea să coopereze cu cealaltă laureată, adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai.

Reporterul nostru Abdul Hai Kakar l-a întrebat pe proaspătul laureat Nobel cum a primit vestea că „împarte” premiul de anul acesta cu Malala.

Kailash Satyarthi la o conferință de presă la New Delhi
Kailash Satyarthi la o conferință de presă la New Delhi

Kailash Satyarthi: „Pot să vă spun că am fost încântat, în primul rând pentru că Malala este o domnișoară foarte inteligentă și curajoasă, care are încă mulți ani înainte ca să-și servească țara și lumea întreagă. Este important și că a fost premiată o fată, în contextul nostru regional, sud-asiatic. Alt motiv pentru care m-am bucurat a fost că noi doi ne ocupăm cam de aceleași probleme, adică soarta copiilor năpăstuiți din regiunea noastră.”

„Am vorbit cu Malala după ce s-au anunțat Premiile Nobel. Amândoi am fost de părere că ar trebui să abordăm împreună multe probleme ale regiunii noastre; poate și mai important, am invitat-o să se alăture unei inițiative pe care noi o numim „Pace pentru copii, copii pentru pace”. Vrem să antrenăm tinerii și copiii în problemele păcii în regiunea noastră și, firește, la scară globală, să-i facem pe copii conștienți de nevoia de a apăra toleranța, pacea și non-violența în lume. Datoria noastră este și transformarea Indiei și Pakistanului, în întregime, nu doar în unele regiuni, într-o zonă unde nici un copil nu este silit să crească în frică, în teroare, printre insurgenți și războaie. Copiii nu trebuie să fie forțați să audă zgomotul bombelor, armelor, gloanțelor. Copiii trebuie să aibă jucării și cărți, ca să-și trăiască din plin copilăria și să se pregătească pentru viitor.”

Radio Europa Liberă: Malala v-a rugat să-l invitați pe premierul Indiei Narendra Modi să participe la decernarea Premiului Nobel de la Oslo. L-ați întâlnit de curând. I-ați făcut această invitație?

Kailash Satyarthi:„Sincer să fiu, nu l-am invitat, deși îi doresc Malalei ca dorința să i se împlinească. Problema este că eu nu mă prea pricep la politică și diplomație de asemenea nivel și nu sunt o persoană destul de celebră ca să-mi permit să-l rog ceva pe premierul Indiei. Dar ce i-am promis Malalei este că voi munci și mai mult decât până acum nu doar pentru drepturile copiilor atât în India, cât și în Pakistan, ci și pentru pacea între națiunile noastre. Pacea durabilă va veni numai când oamenii își vor respecta reciproc punctele de vedere, când vor începe să se asculte unii pe alții respectând prezentul și viitorul, când vor fi convinși că viitorul este comun, al tuturor, și că pentru pace trebuie să facem eforturi cu toții. Revendicarea păcii trebuie să vină de la oameni, iar ei trebuie să înțeleagă valoarea prieteniei și păcii. Pacea durabilă trebuie să vină de la oamenii de rând, astfel ca guvernele să aibă o bază pe care să o clădească”.

Radio Europa Liberă: Cu ce sentimente ați primit anunțul că sunteți laureatul Premiului Nobel?

Kailash Satyarthi:„Primul meu gând a fost că este o recunoaștere pentru cei mai necăjiți copii din lume – copiii ținuți în sclavie, vânduți și cumpărați ca animalele, născuți în zone măcinate de conflicte, de teroare, siliți să trăiască în teroare, copiii siliți să abandoneze școala. Premiul Nobel este un mare omagiu adus acelor copii și îi va ajuta, pentru că le va aduce vizibilitate și forță”.

Radio Europa Liberă: Care a fost reacția copiilor pe care îi ajutați?

Kailash Satyarthi: „În casa noastră trăiesc câțiva copii pe care am reușit în sfârșit să-i eliberez, în India, care au reacționat la anunț foarte emoțional, m-au felicitat, au plâns, s-au îmbrățișat și s-au sărutat”.

„Toți copiii noștri – nu unii dintre ei, ci toți! – știu de Malala și o respectă foarte mult, pentru că a fost împușcată, și s-au rugat de multe ori pentru ea. Eu am întâlnit-o pe Malala cu familia ei în Olanda în urmă cu două luni, iar când le-am spus copiilor noștri din India cu cine lucrez au fost tare mândri – iar când au aflat că am fost premiați împreună au fost încă și mai fericiți”.

Radio Europa Liberă: Dintre copiii pe care i-ați ajutat, aveți un caz mai special, despre care ați vrea să vorbiți?

Kailash Satyarthi: „Un copil pe care l-am eliberat cu mulți ani în urmă dintr-o carieră de piatră, de la muncă forțată. A trăit 12-13 ani în centrul nostru, un centru de reabilitare numit „Bal Ashram”, iar acum studiază dreptul. Mai întâi, poate fiindcă venea dintr-o familia așa de săracă, se gândea să devină avocat de firmă, unde se câștigă mai bine… Dar apoi, dintr-o dată, a decis să se specializeze în apărarea drepturilor omului și să lucreze mai degrabă pentru copii, pentru oameni, decât pentru corporații”.

Radio Europa Liberă: Care este situația din Asia de sud în privința exploatării muncii și ținerii în sclavie a copiilor?

Kailash Satyarthi: „Din păcate Asia de sud a deveni un focar de probleme legate de violența împotriva copiilor. Sclavia infantilă și munca forțată a copiilor sunt și ele forme de violență. Eu sunt martorul tuturor acestor nenorociri, care mai cuprind nunțile infantile aranjate… După mine, chiar și nerespectarea dreptului la educație este violență”.

„Toate țările din sudul Asiei - India, Pakistan, Nepal, Bangladeș, unele părți din Sri Lanka - au probleme grave legate de copii și mai ales de munca infantilă. După Africa, Asia de sud este un epicentru al acestor probleme la scară globală. Spre sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut eu și colegii noștri am înființat prima coaliție regională împotriva sclaviei și servitudinii infantile… Acela a fost începutul mișcării noastre în Asia de sud. Am avut mai întâi activități în India, iar apoi ne-am extins în Nepal, Bangladeș, Sri Lanka. Am avut ocazia de a călători în toată Asia de sud, în cele mai îndepărtate colțuri ale regiunii, încercând peste tot să propag obiectivele noastre printre cei cu care ne-am împrietenit la fața locului”.

Radio Europa Liberă: Dacă ar fi să comparați India și Pakistanul în ce privește sclavia infantilă, care țară ar ieși mai prost?

Kailash Satyarthi: „E greu de spus. Depinde de la caz la caz. Există un sistem al muncii copiilor transmis din generație în generație. Există forme moderne de sclavie, există traficul de fete și băieți siliți să lucreze ca servitori în case, în fabrici, inclusiv cele din industria textilă, în fabrici de covoare, sunt lucruri ce pot fi întâlnit și în India, și în Pakistan.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG