Linkuri accesibilitate

Vasile Bumacov: Politică, nu agricultură


Interviu cu ministrul agriculturii de la Chișinău despre noul embargo rusesc impus importului de carne din R. Moldova

Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar al Federaţiei Ruse Rosselhoznadzor a decis să interzică importul cărnii din Republica Moldova şi al produselor derivate, începînd din 27 octombrie, a anunţat şeful Rosselhoznadzor Serghei Dankvert. Politică, nu agricultură, a comentat scurt ministrul moldovean al agriculturii Vasile Bumacov pentru radio Europa Liberă.

Europa Liberă: Aşadar, potrivit unor afirmaţii citate în presă ale şefului Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert, o interdicţie asupra cărnii şi derivatelor din carne intră în vigoare din 27 octombrie. Anunţul interdicţiei vine după o inspecţie efectuată de experţi ruşi în R. Moldova. E vreo confirmare oficială în acest sens? Sau se comunică prin presă?

Vasile Bumacov: „În acest moment comunicăm prin presă. Nu avem acest lucru oficial. Dar eu, aşa cum am spus, vreau încă o dată să spun că acest lucru nu are nimic comun cu agricultura, cu veterinăria, cu întreprinderile noastre. Este o chestiune politică.”

Europa Liberă: Cât de dureroasă este suprimarea şi acestui segment de export pentru R. Moldova?

Vasile Bumacov: „Chestiunea asta nu vizează atât partea economică, cât alte scopuri. Şi chiar dacă noi nu am exportat masiv în Federaţia Rusă – este vorba despre 2.000 de tone de carne - este cu totul altceva. Eu aş vrea să explic această situaţie, dacă este posibil, în termeni politici, aşa cum ea se întâmplă. Federaţia Rusă are în acest moment o politică externă aşa cum este. Eu nu vreau să comentez dacă e bună sau rea, greşită sau nu – acest lucru îl va constata istoria. Dar vizează societatea moldovenească aceste interdicţii. Fiindcă, uitaţi-vă, acum, în Federaţia Rusă, dacă în unele locuri lipsesc alimentele sau s-au dublat preţurile la fructe şi legume, alte produse, oricum societatea din Federaţia Rusă este una unită şi consideră că acesta este interesul naţional şi nu veţi vedea dezbinări, proteste, sau specialişti să vină la televizor să povestească cât de proastă este producţia autohtonă ş.a.m.d. pe când societatea Republicii Moldova este una profund divizată, după cum cunoaşteţi. Şi deja a fost testat acest lucru pe mere. Atunci când s-a pus această interdicţie, nimeni nu a spus: haideţi să găsim soluţii, fiindcă este un factor extern care ne depăşeşte, dar s-a găsit foarte multă lume să facă demonstraţii, să folosească acest lucru politic. Şi iată această interdicţie este una care să mai agraveze situaţia politică. Eu am rămas uimit ieri de oameni care, după cum cunosc nu cunosc situaţia, să iasă la televizor să povestească precum că nu avem laboratoare, sau sunt alte probleme... Da nu este adevărat. Avem laboratoare, avem tot ce trebuie. Carnea din Republica Moldova este cu mult mai calitativă decât cea din multe alte ţări. În Republica Moldova nu avem pesta porcină, ciuma africană, care este în Federaţia Rusă şi alte ţări din care se importă în Federaţia Rusă carne. De aceea, cu părere de rău, această divizare a societăţii noastre ne aduce şi prejudicii economice. Ultimul exemplu pe care vreau să-l dau: Georgia a fost terorizată şi cu teritorii, şi cu embargouri – dacă nu s-a clintit societatea georgiană de la cursul pe care îl consideră în interes naţional, astăzi Georgia exportă în federaţia Rusă şi apa minerală, şi vinul, şi tot. Iată care este problema. Problema este în societatea moldovenească care reacţionează la aceste embargouri să spun aşa politic. ”

Europa Liberă: Totuşi, Serghei Dankvert, şeful Rosselhoznadzor a justificat interdicţia aplicată prin faptul că aici carnea ar fi procurată „de la ţărani sau de la pieţele de prin sate”, iar „deseori, această carne nu corespunde standardelor de inofensivitate…”… Ar fi vorba de certificare falsă… Cât de justificate sunt aceste observaţii?

Vasile Bumacov: „Încă o dată vreau să vă rog să nu folosim aceste lucruri, fiindcă o să vă dau un exemplu: dacă ai un veterinar experimentat şi bine pregătit, eu vă asigur că în orice ţară a lumii va găsi cinci-zece pretexte pentru care nu se poate de importat carne în ţara dată…”

Europa Liberă: Deci pretexte false, să înţelegem?

Vasile Bumacov: „Oricând ceva se poate de găsit. Mai ales, dacă avem şi oameni „talentaţi” care povestesc cum au murit copii pentru că au mâncat mere – chestii de acestea inventate – sigur că lucruri de acestea poţi să le foloseşti oricând. Da ce puţine cazuri au fost în alte ţări destul de civilizate? Aceste lucruri se întâmplă. Nu este nimic ieşit din comun. Dar este altă metodă: dacă un agent economic a comis unele din aceste ilegalităţi sau greşeli, el este dur pedepsit. Amintiţi-vă de carnea de cal de prin Europa… Companiile care au comis acest lucru şi-au pierdut businessul pentru totdeauna, în schimb ţara şi-a văzut de treabă mai departe de comerţul său. Nu trebuie noi să inventăm noi singuri precum că s-a găsit ceva în Moldova. da nu este adevărat.”

Europa Liberă: Deci nu s-ar ascunde gunoiul sub preş, cum sugerează deja unii comentatori la care v-aţi referit şi Dvs.?

Vasile Bumacov: „Da să vedeţi cu câtă abilitate folosesc toate prostiile acestea, precum că au fost intoxicaţii, sau altceva…! De fapt aceste embargouri îi vizează pe aceşti oameni. Pentru că cei de la Moscova cunosc foarte bine mentalitatea noastră, cunosc foarte bine societatea noastră şi, iată, folosesc aceste lucruri pentru a dezbina societatea şi a forma probleme. Oricum, comerţul întotdeauna şi în toată lumea, a fost nu numai comerţ, dar a fost, este şi va fi politică.”

Europa Liberă: Printre inspectorii ruşi au fost şi cei belaruşi, de la serviciul veterinar şi fitosanitar de la Minsk… Oficialul rus despre care vorbim a precizat că Belarus deocamdată nu a interzis importurile moldoveneşti de carne, dar a precizat că dacă această ţară nu o va face, Rusia va interzice importurile belaruse de carne… Cum poate fi comentată această situaţie şi cum pot evolua lucrurile?

Vasile Bumacov: „Eu cred că noi trebuie în situaţia dată, dacă vorbim de carne, să ne concentrăm mai mult la consumul intern. Fiindcă avem un import masiv de carne şi de cea mai proastă calitate uneori. Da, poate că va influenţa puţin şi asupra preţului, dar haideţi să folosim această carne în interior şi să nu facem mari probleme. Cu atât mai mult că avem şi alte pieţe unde destul de bine se exportă carnea. Sigur că noi trebuie să căutăm soluţii. Toţi au ştiut că acest lucru se poate întâmpla, nu este o noutate. ”

Europa Liberă: Ca să tragem o linie, ce produse mai sunt acceptate de „partenerul strategic”, cum rămâne încă pe hârtie, din Est?

Vasile Bumacov: „Păi, nu vreau să spun acest lucru, pentru că ar însemna să mai dau idei geniale cuiva. Noi avem „băieţi” aici la noi foarte bine pregătiţi care astăzi vor telefona la Moscova şi vor spune: voi, iată, aţi mai uitat câteva produse din republica Moldova. Ar fi bine să introduceţi embargou, că se apropie alegerile…”

Europa Liberă: Exportatorii de carne ar putea să găsească nimerit să solicite şi ei compensaţii, urmând exemplul producătorilor de mere?

Vasile Bumacov: „Nu cred, fiindcă cu merele noi am avut o situaţie ieşită din comun. Fiindcă 93 la sută din mere erau exportate pe piaţa Federaţiei Ruse şi aici chiar a trebuit să luăm măsuri, să facem ceva. Ceea ce ţine de carne, nu este piaţa de bază şi nu se va întâmpla acest lucru.”

Europa Liberă: De fapt, am întâlnit şi persoane care s-au întrebat cât de firesc şi justificat este ca Guvernul să plătească compensaţii unor exportatori de mere? De ce ar trebui să fie privilegiaţi nişte producători faţă de alţii, care suferă şi ei din varii motive, inclusiv embargouri?

Vasile Bumacov: „Dacă aceasta se întâmplă o dată, în situaţii de force- major, nu este nimic ieşit din comun – acest lucru se întâmplă şi în UE, şi în alte ţări. Dar dacă aceasta ar deveni o practică, aceasta ar fi o mare greşeală. ”

Europa Liberă: Cui urmează să se ofere, de fapt, compensaţii şi cum se constată că beneficiarul este de bună credinţă? Deoarece, teoretic, oricine se poate acum considera victimă a embargoului, pe când în realitate - ca să fim avocaţii diavolului – nici n-a mişcat un deget şi nici nu a avut de gând să exporte spre Rusia, de exemplu?

Vasile Bumacov: „Bine. Este imposibil să prevezi toate situaţiile care pot fi create, dar ideea a fost una clară: cei care nu vor putea exporta mai ales merele timpurii, care sunt destinate numai pieţei din Federaţia Rusă şi nu pot fi păstrate în frigidere, guvernul a decis că aceşti oameni vor fi nevoiţi să dea la procesare şi să le acopere diferenţa dintre preţul de cost şi preţul de achiziţie de la fabricile de procesare, care tot uneori profită de situaţie… iată aceasta a fost ideea şi eu consider că a fost corectă, chibzuită. Evident că va fi necesar ca Agenţia de intervenţie şi plăţi în agricultură să facă controalele necesare, să clarifice dacă totul a fost corect… dar eu consider că în situaţia care s-a creat a fost o decizie corectă. Dar nu trebuie să fie repetată de la an la an.”

Europa Liberă: Anterior, după cunoştinţa Dvs., a mai plătit vreun guvern compensaţii producătorilor agricoli care au avut de suferit pe motiv de embargou sau din alte cauze?

Vasile Bumacov: „Nu. La noi nu-mi amintesc să fi fost acest lucru, dar în multe ţări se întâmplă. ”

Europa Liberă: La capătul acestei convorbiri, dle ministru, Dvs. aveţi vreun motiv de optimism în legătură cu problemele din agricultură în contextul avalanşei acestea de necazuri?

Vasile Bumacov: „Noi deja avem şi partea bună a acestor probleme create şi care mai mult se vehiculează politic. Iată, uitaţi-vă că cei care au început a suferi de la embargouri se asociază. Chiar ieri am mai înmânat o serie de granturi pentru asociaţii de producători agricoli din partea proiectului Băncii Mondiale „Agricultura competitivă”. Noi de câţiva ani am insistat şi am povestit la toată lumea că nu este altă metodă mai eficientă de a competitivi la export decât asocierea, ca să ai nu numai calitate, dar şi cantitate… Şi nu se mişcau lucrurile din loc. iată de data aceasta asociaţiile devin mai puternice, mai organizate, merg la expoziţii, merg în alte ţări pentru a găsi piaţă. Este şi partea pozitivă. Numai că acum mulţi suferă şi această suferinţă depăşeşte partea pozitivă. Dar va trece un an-doi şi să vedeţi că partea pozitivă va fi una mai importantă, iar cea negativă se va uita.”

XS
SM
MD
LG