Linkuri accesibilitate

PE aprobă noua Comisie Europeană


Pancarte cu inscripţia „Nu austerităţii" în Parlamentul European, în timpul votării lui Jean-Claude Juncker pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene
Pancarte cu inscripţia „Nu austerităţii" în Parlamentul European, în timpul votării lui Jean-Claude Juncker pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene

Juncker a promis mari schimbări și o ruptură cu metodele vechii comisii a lui Barroso, însă primii săi pași justifică o oarecare reticență.



Comisia lui Jean-Claude Juncker a trecut astăzi fără surprize sau emoții prin votul Parlamentului european. Deputații au aprobat noul colegiu de 27 de comisari, al lui Jean-Claude Juncker cu 423 de voturi pentru, 209 împotrivă și 67 abțineri. Noua Comisie urmează să fie acum numită oficial de șefii de stat sau de guvern din UE, astfel încât să poată să preia mandatul la 1 noiembrie, pentru o perioadă de cinci ani.

Pentru comparație, prima Comisie Barroso a fost votată în noiembrie 2004 cu 449 voturi la 149 și 82 abțineri. A doua Comisie Barroso a fost aleasă la 9 februarie 2010, cu 488 voturi la 137 și 72 abțineri.

Juncker și-a precizat poziția în legătură cu negocierile în jurul pactului comercial transatlantic cu Statele Unite:

Sînt hotărît să duc la bun sfârșit negocierile in legătură cu tratatul transatlantic cu SUA, dar am promis Parlamentului că voi fi atent și la regulile europene ale protecției cetățenilor. Am vrut să fiu foarte limpede asupra acestui subiect.

Juncker s-a mai exprimat și în privința extinderii UE, întrucât, precum s-a anunțat deja, în următorii cinci ani nu extinderea UE va fi blocată.

— „Nu vreau să păcălesc lumea - nu vreau să le dau impresia țărilor candidate că ar putea intra în UE în următorii cinci ani. Nici o altă țară nu va intra în Uniune în mandatul acestei Comisii. Pur și simplu nu se poate. Așa încât haideți să nu mai visăm și să nu-i păcălim pe cei care așteaptă. Dar, desigur, negocierile vor continua cu aceeași energie ca și până acum.”

Comisia lui Jean-Claude Juncker a fost constituită în ideea de a mulțumi atât parlamentul, cât și capitalele, însă este și criticată pentru faptul că au fost impuse criterii care nu aveau mare lucru de-a face cu calitatea candidaților. Astfel, a trebuit respectat echilibrul între grupurile politice transnaționale din Parlamentul European, iar în același timp atât Juncker, cât și Parlamentul, au impus și o cotă de femei.

Intrucât trebuiau neapărat nouă femei, din 27 de comisari, Juncker a făcut presiune asupra unor capitale pentru a primi candidate femei, care trebuiau acceptate cu orice preț pentru a menține cota.

Partidele politice, in special cele două mari - creștin-democrații și socialiștii - au apărat, fiecare, candidații din tabăra lor, chiar acolo unde aveau un trecut contestat, precum spaniolul Miguel Arias Cañete sau maghiarul Tibor Navracsics.

Pe de altă parte, slovena Alenka Bratušek, din mărunta facțiune liberală, a avut o prezentare atât de dezastruoasă la audierea în Parlament, incât a fost respinsă. Intrucât trebuia numită în mare grabă tot o femeie, guvernul de la Ljubljana a trimis-o pe Violeta Bulc, o femeie de afaceri cu o pasiune pentru ocultism, care deși era nepregătită pentru portofoliul ei al transporturilor a fost acceptată, după o audiere complezentă, doar pentru ca astăzi să poată fi votată Comisia în plen.

Juncker a promis mari schimbări și o ruptură cu metodele vechii Comisii a lui Barroso, însă primii săi pași justifică o oarecare reticență.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG