Linkuri accesibilitate

O creatură hidoasă a tranziţiei


Forţa, tupeul, bădărănia fără frontiere te fac învingător într-o lume în care valorile şi principiile au fost aruncate cu nonşalanţă la tomberon.

O secvenţă recentă de pe şoselele patriei. Un tînăr biciclist a fost strîmtorat de un microbuz nărăvaş şi, fără să vrea, a atins niţel cu ghidonul un Opel care mergea alături. Opelul s-a oprit, portiera s-a deschis şi din maşină a ieşit un bărbat îndesat, de circa 40 de ani, care a început să-l înjure pe tînărul biciclist. Bărbatul acela urla şi înjura de parcă căzuse cerul pe pămînt. Iar mesajul lui era următorul: dacă i-ar fi fost atinsă cealaltă maşină – un Volvo – biciclistul nu mai era în viaţă, era băgat în asfalt.

Asemenea creaturi hidoase ale tranziţiei pot fi întîlnite oriunde în spaţiul nostru ciudat-miraculos. Sînt nişte indivizi porcoşi-agresivi-mercantili care au înţeles bine încă în zorii tranziţiei care e reţeta succesului în universul post-sovietic. Forţa, tupeul, bădărănia fără frontiere te fac învingător într-o lume în care valorile şi principiile au fost aruncate cu nonşalanţă la tomberon. Să dai la bot, să intimidezi, să urli, să înjuri- toate acestea te fac un rege al cotidianului şi nici un exponent al corectitudinii nu te va putea debarca.

Aşadar, norocul tînărului biciclist a fost că a atins maşina mai ieftină a brutei. Dacă atingea maşina lui mai scumpă – o lua la bot, indiscutabil.

Există totuşi oameni care pot da o ripostă acestor creaturi, dar există şi mulţi oameni pirpirii care nu au cum să riposteze. Întrebarea mea este: ce să facă un om pirpiriu care e agresat de o brută îndesată pe o şosea a Patriei? Să mizeze pe ajutorul poliţiei care nu e la faţa locului? Să fim serioşi! Să suporte batjocura, tăcînd mîlc? E o soluţie asta, numai că ce faci apoi cu umilinţa? O înghiţi şi mergi mai departe?

Nu ştiu care e soluţia, dar cînd aud despre asemenea episoade, mă gîndesc că n-ar strica să se vîndă arme şi în Moldova. Eşti ameninţat cu moartea în stradă de o brută analfabetă, iar tu scoţi un revolver şi ameninţi bruta cu aceleaşi cuvinte murdare.

Fireşte, şi bruta poate avea un revolver, dar cel puţin ai o şansă să te speli de umilinţă. Şi în Vestul Sălbatic mulţi oameni pirpirii reuşeau să tragă înaintea unor coloşi cu muşchi de oţel…

XS
SM
MD
LG