Linkuri accesibilitate

S-ar putea confrunta R. Moldova cu o criză de curent electric?


O structură contractuală încrucişată la est, și nici o linie pentru a lua electricitate din vest.

Republica Moldova achiziţionează cam jumătate din necesarul său de curent electric din Ucraina, dar, confruntată cu deficit tot mai acut de carburanţi pentru generarea electricităţii, Ucraina face faţă tot mai greu contractelor cu partea moldovenească. Datele de la început de octombrie vorbeau chiar despre o diminuare în jumătate a livrărilor ucrainene. S-ar putea confrunta R. Moldova cu o criză de curent în aceste condiţii? Liliana Barbăroşie relatează:

Până acum, singurul care a vorbit despre o potenţială criză de energie electrică la iarnă a fost fostul premier moldovean Ion Sturza. După anunţul că Ucraina şi-a înjumătăţit livrările spre Moldova şi o declaraţie pretins liniştitoare a ministrului economiei şi vicepremierului Andrian Candu, care a spus că nu există nici un pericol întrucât Centrala Electrică Moldovenească de la Cuciurgan ar avea obligaţia să suplinească deficitul, fostul premier a lansat un avertisment:

„Nu cădeți în capcană, dacă sunteţi de bună credinţă… În condiţiile geopolitice actuale, ar fi un gest sinucigaş,” a spus Ion Sturza.

Fostul premier democrat sustine că asta ar însemna subvenționarea bugetului regiunii transnistrene ce sfideaza Chișinăul, dar si o dependenta totala de centrala controlată de Rusia care ar putea în orice clipă lăsa fara curent teritoriul dintre Prut și Nistru al R.Moldova. Sturza a invocat experienta nefasta traita de R.Moldova în 1999, când livrarile au fost oprite pentru ca așa a dorit, zice Sturza, liderul transnistrean de atunci, Igor Smirnov.

Expertul în probleme energetice Victor Parlicov, care până nu demult a condus agenţia de stat de reglementare a domeniului energiei, ANRE îi dă dreptate deplină lui Sturza în ceea ce spune despre vulnerabilitatea în care se află Republica Moldova. Dar şi guvernului, care vorbeşte despre obligativitatea Centralei de la Cuciurgan de a prelua livrările în caz de dificultăţi pe partea ucraineană:

„Avem o structură contractuală încrucişată. Deci, Gaz Natural Fenosa contractează energia de bază de la CTE Moldovenească, dar are şi un contract de balansare cu ucrainenii. Energocom, invers, are contract de bază cu ucrainenii, şi contract de balansare cu CTE Moldovenească. Dacă vreunul din furnizori nu e capabil să furnizeze electricitate, livrările sunt preluate de ceilalţi furnizori. Deocamdată, cu regret, alte opţiuni pur si simplu nu avem. Aşa că trebuie să fim realişti. Având în vedere că de la declararea independenţei încoace nu am construit nici o linie, da absolut nici o linie, nu avem capacitatea de a lua energie din vest. Prin urmare suntem sortiţi practic să mizăm pe furnizorii din est, fie CTE Moldovenească, fie Ucraina/”

Luând în consideraţie această explicaţie a fostului şef de la ANRE, declaraţiile şefului de la ministerul economiei că Centrala de la Cuciurgan ar putea compensa, în caz de necesitate, întregul volum de livrări necesar Republicii Moldova, dar şi faptul că Centrala respectivă este proprietate a companiei ruse Inter RAO EES, s-ar putea contura ipoteza că în domeniul energiei electrice Republica Moldova ar fi mai vulnerabilă chiar decat în domeniul gazelor. Or gazoductul Iaşi-Ungheni, deşi încă nefuncţional la capacitatea de proiect, totusi asigură conexiunea cu România, deci cu UE, pe când posibilitati de a primi curent electric din alte surse decât cele din est practic nu există. O singură conexiune, din trei câte ar fi necesare după părerea cunoscătorilor, e vorba despre linia de tensiune înaltă Vulcăneşti-Isaccea, duce curentul tot spre centrala de la Cuciurgani, unde se unesc şi toate conexiunile cu Ucraina, precizează Victor Parlicov, ceea ce ar însemna de fapt o triplă dependenţă:

„Republica Moldova depinde de CTE Moldovenească de la Cuciurgan nu doar pentru că ea ne livrează o bună parte din curentul necesar, ci şi pentru că majoritatea liniilor, chiar şi cele care vin din Ucraina, trec pe la CTE Moldovenească. Chiar şi această linie, Vulcăneşti Isaccea, nu merge spre Chişinău, ci tot spre CTE moldovenească. Fizic, este un nod unde vin toate liniile de conexiune pe care le avem. Aşa că ei dacă vor, ne deconectează şi nu avem nici o alternativă.”

Situaţia rămâne aşadar extrem de complicată, în ciuda optimismului declarat al guvernului, un optimism mai curand electoral.

Revenit din o suită de vizite, dintre care una în SUA şi alta în Germania, vice-premierul Adrian Candu spunea astăzi într-un briefing de presă că discuţiile pe care le-a purtat în Occident s-au concentrat de fapt pe subiectele energetice. UE pregăteşte un plan de criză ce ar presupune şi un important sprijin financiar pentru Republica Moldova, în eventualitatea unei crize energetice in iarnă, a anunţat vice-premierul. Numai că toate proiectele ce ar viza construcţia de conexiuni electrice cu Europa, a mai punctat oficialul, sunt deocamdată în faza de studii de fezabilitate, care, judecand dupa practicile precedente, dureaza zeci de luni.

Previous Next

XS
SM
MD
LG