Linkuri accesibilitate

Borîtura de pe scara blocului


Mergem înainte, cu scara borîtă şi nespălată!

Cineva, pesemne un vecin petrecăreţ şi beţiv, a borît copios pe scara noastră, între etajele doi şi trei. O vărsătură similară, puturoasă şi oribilă, a apărut şi în curtea blocului de locuinţe, dar cea de pe scară era, fireşte, mai greu de suportat.

Era cît pe ce să calc pe această borîtură abjectă care degaja un miros pestilenţial. Am observat-o cu o fracţiune de secundă înainte ca pantoful meu să atingă alimentele puturoase date afară pe gură din stomacul petrecăreţului. Mărturisesc că am slobozit o sudalmă, deşi sînt scriitor şi intelectual.

Un vecin îngrijorat, lîngă uşa căruia apăruse borîtura, m-a întrebat: „Ai văzut ce animale avem în blocul nostru? Oare cine a făcut asta? Şi de ce nu vine să strîngă după el?”

Am înălţat din umeri şi i-am spus că pe mine nu mă miră deloc situaţia asta.

Trei zile au tot aşteptat oamenii de pe scara aceea ca vinovatul să vină şi să strîngă mizeria. Trei zile au aşteptat zadarnic. Pe vinovat îl durea în cot. În tot acest răstimp trebuia să sar peste vărsătură, să fiu foarte vigilent. Toţi aşteptau ca vinovatul să-şi repare greşeala şi nimeni nu voia să ia o cîrpă şi să şteargă borîtura.

Nici femeia de serviciu nu s-a încumetat s-o spele. Ea mi-a spus că bucăţelele de alimente digerate prost de stomacul vinovatului îi provoacă o greaţă imensă. I-am dat dreptate. Îţi trebuie mult curaj ca să cureţi un loc acoperit de borîtură.

La un moment dat, m-am întrebat dacă nu trebuia să fac eu curăţenia pe scară. Am reflectat, am ezitat, apoi am renunţat. Cum naiba să-mi apropii nasul de vărsătura hidoasă?

Nimeni deci nu a mişcat un deget. A apărut doar pe perete, deasupra vărsăturii, o foaie pe care scria: „SVINIA, UBERI ZA SOBOI!” Mesajul acesta nu l-a responsabilizat însă pe cel care a vărsat copios pe scară.

După trei zile, borîtura se zvîntase niţel şi nici nu mai mirosea foarte urît. Aşa că mergem înainte, cu scara borîtă şi nespălată!

XS
SM
MD
LG