Linkuri accesibilitate

Țările Golfului și criza declanșată de ISIS


Presa arabă dezbate originile organizației extremiste și situația prezentă din regiune.

In Statele Unite si in Occident, in general, Statul Islamic (ISIS) este considerat cea mai periculoasa grupare extremista de pina acum. Ce crede lumea araba despre aceasta organizatie si geneza ei? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In general, in presa din tarile Golfului Persic se cauta un vinovat. In 2012 si 2013, cind opozitia din Siria primea doar sprijin simbolic din Occident, principalele surse de finantare au venit din Golf. Acum, cind principalele forte ale opozitiei siriene sint dominate de extremisti, siitii nu se sfiesc sa aminteasca acel episod. A intelege cum ISIS s-a dezvoltat atit de repede poate fi cheia contracararii organizatiei, in conditiile in care ideologia sa atrage noi recruti zi de zi.

Ce e de fapt ISIS si de unde a aparut?” – intreaba un editorial din ziarul saudit Stiri Arabe. Si cum se intimpla de obicei in astfel de situatii, America este invinuita de unii. Multi suniti spun ca Statele Unite au ezitat sa ajute opozitia moderata din Siria, ceea ce a contribuit la cresterea factiunilor extremiste care lupta in impotriva regimului Assad.

„De peste un an, tarile din Golf, Franta si Marea Britanie au avertizat America cu privire la riscul de a lasa Siria pe miinile organizatiilor teroriste” – scrie editorialistul din ziarul saudit Asharq AlAwsat. Siiti cred ca, dimpotriva, ajutorul american, fie si minuscul a fost cel care a incurajat revolta din Siria si a dus la cresterea extremistilor.

Unele voci invinuiesc si regimurile din Golf. In Kuweit, zeci de clerici si elemente din opozitie sprijina financiar rebeli din Siria, inclusiv aliatul Al Qaida, Jabhat al-Nusra. „Nu este nici o bomba care explodeaza, care sa nu aiba material finantat din Kuweit” – spune Nabeel al-Fadhel, membru al Parlamentului kuweitian, reprezentind opozitia. Un fost deputat din Fratia Musulmana, dezamagit de caderea guvernului Morsi, in Egipt crede ca „rolul moderatilor in regiune scade si rolul armelor si radicalilor creste” adaugind „Regimurile occidentale si arabe nu te respecta decit daca ai o arma”. Tarile din Golf participa la coalitia impotriva ISIS. Militanti ai organizatiei extremiste au fost retinuti in Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite. Aceasta din urma tara propune actiuni concertate suplimentare impotriva finantarii si mijloacelor de propaganda ale Statului Islamic.

XS
SM
MD
LG