Linkuri accesibilitate

Rusia - Moldova 1-1


O convingere năstrușnică: toate embargourile ruseşti şi neînţelegerile cronice dintre cele două state pot fi convertite în ceva favorabil pentru Moldova numai pe terenul de fotbal.

Pe fundalul relaţiilor tot mai complicate dintre Rusia şi Moldova, duminică, la Moscova, a avut loc meciul de fotbal Rusia-Moldova din preliminariile EURO 2016.

Motive pentru optimism nu prea existau. Rusia e cu mult deasupra Moldovei în Topul UEFA, Rusia a jucat la Mondialul din Brazilia, pe cînd Moldova nu s-a calificat niciodată la un turneu final, Rusia remizase cu Suedia în deplasare, pe cînd Moldova pierduse la Chişinău în faţa Austriei. Şi mai existau o mie şi o sută de motive care o făceau favorită indiscutabilă pe Rusia.

Mărturisesc, stimaţi ascultători, că în ciuda acestor evidenţe, în mine pîlpîia o speranţă. Nu ştiu de ce presupuneam că Moldova poate să facă un meci mare la Moscova. Şi nu numai pentru că proaspătul antrenor Alexandru Curtian, fost jucător la Zenit, mi se părea mai bun decît precedentul selecţioner.

Pur şi simplu, aveam o convingere năstruşnică, aceea că toate embargourile ruseşti şi neînţelegerile cronice dintre cele două state pot fi convertite în ceva favorabil pentru Moldova numai pe terenul de fotbal. Numai acolo Moldova putea da o replică serioasă Rusiei. Asta s-a şi întîmplat duminică. O egalitate care i-a şocat pe mulţi comentatori ruşi şi care a provocat valuri de mînie şi de decepţie pe site-urile de sport din Rusia.

Moldova a fost egala Rusiei, ba chiar putea şi să învingă, dacă arbitrul n-ar fi acordat un penalty discutabil. Moldovenii nu s-au speriat de adversarul mult mai titrat, au jucat bine în apărare şi au contraatacat periculos atunci cînd au putut.

Un comentator rus spunea că a descoperit o echipă a Moldovei mult mai bună decît cum şi-o imagina el înaintea meciului. M-am întîlnit a doua zi cu cîţiva vecini, colegi şi prieteni care se simţeau mîndri de mica performanţă a naţionalei Moldovei. Şi m-am simţit şi eu mai mîndru de Moldova, o spun cu toată sinceritatea. Şi nu mi se mai pare atît de banală ideea că o victorie sportivă face un bun promotion ţării. Şi poate că statul ar trebui să acorde mai multă atenţie fotbalului şi sportului în general.

Un vecin de-al meu a mijit ochii visător şi a spus: „Iaca dacă şi în alte domenii am avea performanţe similare cu acest 1-1 în fotbal, ar fi altă viaţă…”

XS
SM
MD
LG