Linkuri accesibilitate

Kobani sub presiune și coaliția internațională anti-ISIS


La Kobani în Siria
La Kobani în Siria

Turcia vrea o zonă tampon pe care să o controleze în Siria și unde să adăpostească refugiați.

Militantii Statului Islamic - ISIS - isi continua presiunea asupra orasului sirian Kobani. Cum reactioneaza Statele Unite la aceasta situatie? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Raidurile aeriene coordonate de Statele Unite par sa aiba un impact limitat impotriva fortelor Statului Islamic, ISIS. Organizatii internationale cer Turciei sa-si schimbe politica si sa permita kurzilor, care rezista in regiunea orasului Kobani sa aiba access la armament. Observatori spun ca daca Turcia nu actioneaza curind, Kobani o sa cada in miinile extremistilor.

Trimisul ONU in Siria a declarat ca daca Turcia nu permite voluntarilor care doresc sa ii ajute pe kurzi sa intre in regiune, caderea orasului va fi urmata de un masacru. Dar pina acum Ankara ezita. Regimul turc se opune crearii unei entitati autonome kurde pe propriul teritoriu si sustine ca luptatorii kurzi din Siria sint aliati cu gruparea terorista Partidul Muncitorilor din Kurdistan, care actioneaza in Turcia.

Simbata, presedintele Turciei, Erdogan, a exprimat frustrare cu privire la presiunile internationale sa-i ajute pe kurzi. Statele Unite conlucreaza cu Turcia pentru pregatirea si inarmarea rezistentei moderate din Siria. Ministrul American al apararii, Chuck Hagel, a spus ca au fost facute progrese importante in dialogul cu autoritatile de la Ankara.

Ofensiva aeriana aliata continua in regiunea Kobani numai ca razboiul de acolo este unul de gherila si de aceea eficacitatea raidurilor e limitata. Pina acum circa 500 de persoane si-au pierdut viata in oras. Peste 200 de mii de kurzi au trecut granita in Turcia devenind refugiati. Sute de civili sint insa blocati in Kobani.

ISIS pare dispus sa aiba numeroase victime pentru a continua sirul succeselor militare in regiune. Administratia americana a reiterat ca obiectivul operatiilor militare este reducerea capacitatii ISIS, dar ca in locuri cum este Kobani acest obiectiv intimpina dificultati. Critici ai administratiei spun ca nici in Irak raidurile aeriene nu au stopat Statul Islamic.

Analisti cred ca presedintele turc Erdogan prefera ca ISIS sa controleze Kobani decit Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Pentru a se angaja in conflict, Turcia vrea o zona tampon pe care sa o controleze in Siria si unde sa adaposteasca refugiati si sa pregateasca forte moderate care se opun presedintelui Assad. Erdogan vrea si o zona de non-survol impusa de Statele Unite in Siria, in conditiile in care ISIS nu are forte aeriene. Daca Washingtonul a arcepta aceasta oferta, Turcia ar fi parte a razboiului civil din Siria, de partea rebelilor. Daca Turcia actioneaza importriva regimului sirian, aliatul acestuia, Iranul, a anuntat ca Ankara va plati un pret ceea ce se traduce prin sprijin pentru insurgenta kurda din Turcia. Ceea ce ar putea insemna extinderea conflictului.

XS
SM
MD
LG