Linkuri accesibilitate

Noua dreaptă moralizatoare în „capitala Europei”


A venit dreapta moralizatoare la putere, iar prima lor măsură e: toleranța zero la cannabis.

A venit la putere în Belgia (într-o coaliție, desigur, dar dominată de ei), partidul ăsta flamand al dreptei naționaliste N-VA, Nieuw-Vlaamse Alliantie, separatiști si procapitaliști duri cu fețe sumbre, care au obținut internele, apărarea, finanțele, azilul si migrația, precum si Ministerul combaterii fraudei si sărăciei.

Primul lor gest politic a fost să interzică în urgență cânepa, cannabis.

Cu Olanda fumătoare legal alături, Belgia găsise până acum următorul compromis schizoid: comerțul cu cannabis era in continuare interzis, in schimb consumul personal era tolerat. Nu mai puteai fi arestat în Belgia pentru că te plimbai fumând rășină sau ierburi, chiar dacă, in mod absurd, nu aveai de unde să ți le procuri în mod legal…

A venit însă dreapta moralizatoare la putere si prima lor măsură e asta: toleranță zero cannabis. Asta – cu Olanda alături, unde un joint de „Afghan power”, sau un „Space cake” costă, legal, doar câțiva bănuți.

Asta era problema lor, a acestei drepte din „capitala Europei”, o Europă in plină criză si cu războaie peste tot împrejur.

Cum primele reacții la anunțul interdicției au fost de dezamăgire, noua putere a mai anunțat pedepse: vârsta pensiei se ridică la 67 de ani, restaurantele vor avea casa de bani legată direct la fisc etc…

Ce e mai trist, sinistru si îngrijorător în reinterzicerea consumului de cannabis de către un guvern al dreptei neo-liberale, care ar trebui să fie preocupat doar de comerț și taxe, e faptul că atitudinea nationalistilor flamanzi, intrați pentru prima oară la putere la nivel federal, e generată de consensul tinerilor membri de partid si militanți… căci noua generație e rigidă și intolerantă.

Ah, precizez că nu fumez și că am toleranță pentru orice, afară de fățărnicie.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG