Linkuri accesibilitate

Poliţiştii bălăcăriţi


Pasageri ai tranziţiei pe care nu-i interesează condiţiile în care călătoresc.

Văd pe un site, Curaj.TV, o scenă halucinantă. Un microbuz e oprit de doi poliţişti la intrarea în Durleşti. Apărătorii ordinii publice au sesizat o neregulă – în microbuz erau prea mulţi pasageri – şi s-au apucat să întocmească un proces-verbal.

Ei bine, după cîteva minute de aşteptare pasagerilor le-a sărit ţandăra. Cîţiva bărbaţi revoltaţi şi femei indignate au ieşit din maxi-taxi şi au început să-i facă cu ou şi cu oţet pe poliţişti, ba chiar să-i intimideze, gesticulînd cu frenezie, cerîndu-le să renunţe la întocmirea actului. Oamenii aceia voiau acasă mai repede, ei considerau că poliţiştii exagerează şi oricum îi durea în cot. Ei se răsteau la poliţiştii uşor timoraţi şi rosteau cuvinte grele.

Scena m-a decepţionat profund, stimaţi ascultători. Un asemenea comportament bădărănos al unor oameni vîrstnici te pune pe gînduri. E limpede că pe aceşti pasageri ai tranziţiei nu-i interesează condiţiile în care călătoresc. Ei pesemne ar merge şi într-un grajd pe roţi. Pe ei îi interesează să ajungă mai repede acasă. Atît. De aceea, felul în care arată unele microbuze autohtone şi în care se comportă unii șoferi e şi consecinţa nepăsării endemice a populaţiei. Asta vrem, asta avem!

Există însă şi reversul problemei. Mi se pare că reacţia nervoasă a poporului din microbuz nu a fost generată doar de cazul acela concret. Rădăcinile furiei sînt mai adînci, după părerea mea. Chestia e că poliţistul nu e prea bine văzut de mase. Prea multe poveşti urîte, cu poliţişti corupţi şi răi, circulă pe palierul cotidianului. Prea mulţi cetăţeni povestesc cum au fost jecmăniţi de nişte poliţişti avari şi şmecheri. De aceea, înainte să i se întîmple ceva, omul are deja o atitudine negativă faţă de aceşti stîlpi ai statului. Şi atunci cînd se întîlneşte cu poliţiştii, ura reprimată poate exploda. Asta cred că s-a întîmplat la Durleşti. Şi e un episod la care ar trebui să se gîndească bine şi apărătorii ordinii publice.

XS
SM
MD
LG