Linkuri accesibilitate

O vizită și o prietenie cu conotații electorale: Victor Ponta-Iurie Leancă


O retrospectivă a săptămînii politice moldovenești cu Alina Radu și Petru Bogatu.

Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă, nu pune la îndoială faptul că vizita premierului român Victor Ponta în Republica Moldova, în timpul căreia au fost făcute noi donaţii pentru o serie de instituţii şcolare, culturale şi de stat, are şi tentă electorală, mai ales pentru Ponta, care s-a lansat în campania prezidenţială din România:

„Toţi apreciază acest gest, copii se vor bucura de unităţile de transport şi vor avea condiţii mai bune de plecat la şcoală, dar maturii privesc această donaţie şi cu ochi de elector. E mai bine dacă sunt mai apropiaţi decât sunt antagonişti, pentru că ţinem minte cu toţii momentele când alţi premieri sau preşedinţi români veneau şi preşedintele comunist nu accepta dialogul. Dacă din aceste acţiuni electorale va beneficia cetăţeanul de rând, fie cel din România sau cel de aici, sigur că ei vor vota. Credem că este totuşi incorect să foloseşti resursa publică pentru o campanie electorală, dacă asta nu este prevăzut clar în codul electoral. Acum ne este foarte clar că e poate şi greu să delimitezi unde este campanie, unde este acţiune de premier, unde este simpatie şi colaborare şi unde este interes politic.”

Editorialistul Petru Bogatu, de la Ziarul Naţional, crede că împrietenirea celor doi lideri, pe fundal electoral şi nu doar, este de bun augur în contextul relaţiilor dintre cele două state. În opinia sa, şi Victor Ponta şi Iurie Leancă se vor alege cu puncte electorale în urma acestei vizite:

„A greşit Dodon, cedându-i locul Zinaidei Greceanâi, PD-ul cred că şi el a greşit cu acest sportiv, Constantin Ţuţu, şi PLDM-ul nu este prezent în joc în primele zile, ceea ce mi se pare straniu.”

„Impulsionează sigur că relaţiile moldo-române, totuşi, din punctul meu de vedere această vizită are o conotaţie electorală, din ambele părţi. Este un prilej de a spune că se onorează promisiunile anterioare, şi într-adevăr multe se onorează. Şi trebuie să recunoaştem că şi sub guvernul Ponta, de fapt ca şi sub celălalt guvern, s-au făcut destul de multe pentru Republica Moldova. Pe de altă parte este şi meritul Guvernului de la Chişinău pentru că Republica Moldova a avut de câştigat de pe urma colaborării cu autorităţile române, gazoductul Iaşi-Ungheni şi multe alte lucruri, desigur că.”

Petru Bogatu aminteşte că s-a scurs prima săptămână de când partidele s-au înscris oficial în campania electorală, iar prima gafare, în opinia sa, este legată de candidaţii care se găsesc în listele electorale.

Şi directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, consideră că deşi partidele au avut mai mulţi ani la dispoziţie pentru formarea acestor liste, în final au acceptat cu uşurinţă să promoveze unele persoane compromise, neprofesioniste sau chiar cu dosare penale:

„Este evident că presa şi oponenţii politici vor purica aceste liste şi liniştea care este acum va fi totuşi perturbată cumva pe parcursul următoarelor săptămâni, mai ales că listele nu par să fie foarte prietenoase şi faţă de egalitatea de gen şi de şanse. Tot pentru că e electorală iau turaţii şi gesturile partidelor politice care uneori sunt mai ortodoxe sau mai puţin ortodoxe. Şi aici trebuie să amintim de acţiunea Partidului Socialiştilor, care a adus la Chişinău de la Moscova o icoană, pentru care oamenii ar trebui să se închine şi pentru care vor dona bani. Credem că e cumva depăşită o limită între politic şi biserică prin această acţiune.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG