Linkuri accesibilitate

Raportul Consiliului Europei și Moldova: „Justiția este scumpă”


Comisia Europeană pentru eficiența justiției (CEPEJ), un corp interguvernamental de experți de pe lângă Consiliul Europei, a publicat raportul său anual cu privire la situația justiției în 45 de state europene.

Potrivit analizei, care ia în calcul date din anul 2012, deși criza economică nu a afectat finanțarea justiției, pentru publicul larg actul de justiție este foarte scump. Doar în Franța și Luxemburg poți deschide un proces gratis, în timp ce în toate celelalte țări justiția, prin taxele la tot pasul, este scumpă. Cât privește independența justiției, raportul arată că „independența procurorilor nu este un principiu împărtășit de toate statele europene”.

Cu o medie de 3,4 de euro pe cap de locuitor, Moldova se plasează pe ultimul loc din 45 de state analizate la capitolul cheltuieli bugetare alocate justiției. Sigur, Moldova este și țara cu cel mai mic produs intern brut pe cap de locuitor (doar la 1586 de euro pe an) dar, după cum explică și experții Consilului Europei, este mai degraba o chestiune de prioritizare a politicilor în fiecare stat, decât de bogație bugetară.

Cam în aceeași zonă regăsim și alte vecine ale Moldovei : 2,7 Euro cheltuiește pe justitie Armenia, 3,9 Azerbaijan, în timp ce Rusia alocă justiției 15 euro pe cap de locuitor. În fruntea listei regăsim două state bogate, Elveția cu 122 de euro și Germania cu 80,2, însă și Slovenia, cu 80 Euro.

În medie, statele europene alocă în jur de 35 de euro anual pe cap de locuitor pentru buna funcționare a tribunalelor.

Dacă se analizează procentul din PIB direcționat justiției, clasamentul se schimbă. Cu 0,6% din PIB, Bosnia-Hertegovina este țara europeană care face

Moldova alocă justiției 0,17% din PIB...

o prioritate absolută din finanțarea justiției. Acesteia îi urmează Slovenia, cu 0,6%, și fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei, cu 0.3%. Moldova alocă justiției 0,17% din PIB. Norvegia este țara care alocă cel mai putin procent din PB justiției- 0.06%. Experții arată că acest lucru se datorează faptului că în țările nordice statul de drept este funcțional, în justiție s-a investit acum 30-40 de ani, iar lucrurile trebuie doar întreținute, sistemul funcționând la cote optime.

„Există diferențe pe continent in relația dintre cetățeni și justiție. În sudul continentului cetățenii merg imediat la tribunal, în timp ce în nord problemele dintre ei se rezolvă prin mediere mai mult. Apoi, în nord jusiția electronică este mai dezvoltată”, arată Stephane Bleyenberger, secretarul Comisiei Europene pentru eficiența justiției.

Banii pentru justiție merg în majoritatea cazurile către salariile din sistem, arată studiul, iar Moldova nu face excepție: 63,3 procente din cele 9 581 963 de euro, cât era bugetul justitiei în anul 2012 au consituit lefurile judecatorilor si ale celorlalti lucrători din sistem, lefuri care, mai arată documentul, se află pe un trend de creștere.

XS
SM
MD
LG