Linkuri accesibilitate

Elaine Marshall: „Văd schimbări importante spre bine în Republica Moldova”


Lina Grâu în dialog cu secretarul de stat din Carolina de Nord.

Statul american Carolina de Nord este înfrățit cu Republica Moldova din anul 1999, iar primele proiecte de colaborare au început încă din 1995. Această relație specială a făcut ca Republica Moldova să fie destul de bine cunoscută în Carolina de Nord. Aproape jumătate dintre cetățenii moldoveni care merg în SUA în cadrul programului Open World al Congresului SUA au ca punct de destinație acest stat. Într-un interviu realizat de Lina Grâun în Statele Unite, secretarul de stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall, a declarat Europei Libere că vede schimbări importante în Republica Moldova și că este convinsă că societatea moldovenească are resurse interne pentru a evolua în direcția cea bună.

Elaine Marshall: „Văd schimbări importante spre bine în Republica Moldova”

Statul american Carolina de Nord este înfrățit cu Republica Moldova din anul 1999, iar primele proiecte de colaborare au început încă din 1995. Această relație specială a făcut ca Republica Moldova să fie destul de bine cunoscută în Carolina de Nord. Aproape jumătate dintre cetățenii moldoveni care merg în SUA în cadrul programului Open World al Congresului SUA au ca punct de destinație acest stat. Secretarul de stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall, ne-a spus în cadrul unui interviu pe care l-am realizat în SUA că vede schimbări importante în Republica Moldova și că este convinsă că societatea moldovenească are resurse interne pentru a evolua în direcția cea bună.

Am întrebat-o mai întâi pe Elaine Marshall, care a vizitat de mai multe ori Republica Moldova în ultimii ani, dacă, pe parcursul acestor vizite, a văzut transformându-se societatea moldovenească.

Elaine Marshall: Am văzut crescând bunăstarea, am văzut lucrul acesta în oameni, ca o scânteie. Când am ajuns pentru prima dată la Chișinău era în amurg, era aproape întuneric și cât am mers dinspre aeroport către oraș am văzut că multe dintre becurile de la iluminarea stradală nu funcționau, era aproape întuneric, nu era prea multă lumină. Acum văd multe șantiere, începând de la aeroport – pentru că era nevoie de o parcare acolo – văd iluminarea stradală funcțională noaptea, văd mai multe clădiri iluminate, văd mai mulți oameni care par să fie fericiți. Ultima mea vizită a fost în perioada în care avea loc Cupa mondială de fotbal, în vară, și oamenii se adunau în Orășelul Berii să vadă meciurile pe ecrane mari, să participe la eveniment. Era exact ca în America. Cam așa ceva facem și noi pentru a privi Cupa mondială. E adevărat că mai sunt probleme cu criminalitatea, dar totuși văd oameni mai degajați, poate mai bine îmbrăcați decât înainte, oameni care merg la cumpărături și pe care îi văd cumpărând cam aceleași tipuri de produse pe care le cumpărăm și noi... Trebuie doar să privim în jur ca să vedem cât de mult s-au schimbat lucrurile. În plus, văd mai mult interes din partea oamenilor pentru activitățile din zona afacerilor.

Europa Liberă: Trăind în Moldova, aceste schimbări nu par prea evidente și uneori avem impresia că batem pasul pe loc și criticăm autoritățile pentru asta...

Elaine Marshall: Dați-mi voie să vă spun că Republica Moldova este una din cele mai curate țări pe care le-am vizitat vreodată. Am vizitat inclusiv țări care au nivelul produsului național economic mai ridicat decât în Republica Moldova. Dar oamenii din Republica Moldova au o mândrie pentru ceea ce sunt, deși această mândrie nu este vizibilă chiar peste tot.

Îmi dau seama că o parte dintre schimbările pe care le văd vin din partea celor care lucrează în străinătate și din remitențele pe care aceștia le trimit înapoi familiilor. Dar acesta este unul dintre aspectele schimbărilor economice – am vrea să existe determinarea pentru crearea mai multor locuri de muncă bine plătite în interiorul Republicii Moldova pentru a ajuta economia să crească, dar deocamdată o parte din creșterea pe care o vedem se datorează remitențelor.

Un economist din Republica Moldova îmi spunea la începutul anului 2014 că pe parcursul anului ar putea fi înregistrată o creștere economică de 7 la sută. Ar fi un nivel foarte semnificativ. Și dacă Republica Moldova va atinge și va menține an după an această creștere de 7 la sută, acest lucru va aduce prosperitate în toate domeniile.

Cred că banii cheltuiți recent din fondul Provocările Mileniului pentru construcția autostrăzii și pentru sistemele de irigare vor ajuta foarte mult oamenii și fermierii, pentru că aveți un potențial agricol foarte frumos care poate obține mai multă valoare adăugată prin prelucrare, iar produsele pot fi vândute apoi pe piața UE, astfel încât oamenii să vadă mai mult progres în Republica Moldova. Știu că acest progres nu vine suficient de repede, regret foarte mult acest lucru. Este o frustrare pentru mine că nu se produce mai rapid, dar totuși pot vedea schimbări economice pozitive.

Europa Liberă: Republica Moldova este acum în pragul alegerilor parlamentare. Care sunt lucrurile de care este important să nu uite clasa politică în perspectiva acestor alegeri?

Elaine Marshall: Un lucru important de știut este că nefiind alegeri prezidențiale, acestea nu vor aduce schimbări majore în conducerea de vârf a țării. Mă bucur că Secretarul de stat John Kerry și mai mulți senatori au fost în vizită la Chișinău și și-au exprimat suportul pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru Guvernul țării. Astfel încât nimic nu se va schimba în sensul continuării susținerii pe care o oferim Republicii Moldova și încurajării de a continua integrarea în UE. Membrii Senatului Statelor Unite se pot schimba, dar atât la republicani, cât și la democrați sunt oameni care vor să susțină Moldova și chiar nu văd schimbări serioase din acest punct de vedere. Chestiunile bugetare legate de aspectele militare și de altă natură pot introduce schimbări pe termen lung, dar SUA pledează pentru pace și stabilitate. Și suntem îngrijorați cu privire la Ucraina și, bineînțeles, cu privire la orice fel de expansiune a forțelor ruse în Republica Moldova.

Europa Liberă: Carolina de Nord este probabil statul unde Republica Moldova este cunoscută cel mai bine, având în vedere că sunt entități înfrățite. Cum se poate face în așa fel încât și în restul teritoriului SUA Republica Moldova să fie cunoscută la fel de bine?

Elaine Marshall: Chiar în această dimineață am avut o discuție despre Moldova House. Intenționăm să facem un eveniment de tip festival, unde oamenii să poată învăța mai multe lucruri despre Moldova. Am fost recent la o prezentare de vinuri la care au participat mai multe vinuri internaționale, inclusiv unele din Republica Moldova pe care le-am cumpărat pentru a susține producătorii din această țară. Dar eu cred că avem nevoie de o prezentare la care să fie degustate exclusiv vinuri moldovenești, pentru a ajuta oamenii să înțeleagă produsul calitativ pe care îl aveți. Cunosc personal câțiva dealeri independenți care se ocupă de vinuri și cu care cred că aș putea să vorbesc pentru a organiza o seară a Moldovei la care eventual să avem și niște artiști moldoveni și companii care comercializează produse fabricate în Moldova și care să reprezinte țara în aspect pozitiv. Aceștia ar fi niște pași mici, dar solizi, în direcția promovării Republicii Moldova în SUA.

Europa Liberă: De ce Statele Unite, o țară atât de mare, este interesată de susținerea și promovarea Republicii Moldova – un stat mic la marginea Europei de sud-est?

Elaine Marshall: Pentru că oamenii dumneavoastră sunt oameni minunați, pentru că oamenii dumneavoastră au fost oprimați în trecut. Democrația aduce beneficii multor oameni și am vrea ca și Republica Moldova să-și poată determina viitorul și să fie o zonă de stabilitate și pace în viitor. Vom face tot ce putem pentru ca Republica Moldova să nu devină un alt stat captiv. Pentru că atunci când ești mic este foarte greu să te aperi. Independența economică este un lucru minunat. Oamenii pot înțelege și crede în democrație mai mult și mai bine decât sistemele guvernamentale corupte și pot veni să le bată la ușă.

Europa Liberă: Corupția este una dintre problemele cele mai mari ale țării. Cum poate Republica Moldova să combată acest fenomen?

Elaine Marshall: Moldova are nevoie de mecanisme puternice care să asigure supremația legii și de educarea publicului în spiritul faptului că corupția este inacceptabilă și nu va ajuta în niciun fel în parcursul european al țării. Oamenii trebuie să înțeleagă că cei care acceptă mită vor fi pedepsiți – este calea cea mai bună oriunde în lume de a preveni acest fenomen. Procesele judiciare trebuie să se bazeze pe factologie și nu pe relații, prietenii sau bani.

Deci, o cale pentru eliminarea corupției ar fi de a avea un stat de drept puternic, un guvern deschis și transparent, publicul să fie educat în spiritul inacceptării corupției, iar la putere să fie aleși lideri care să arate exemple foarte bune.

Europa Liberă: Actualul Guvern este unul foarte pro-european și UE a investit mult în Republica Moldova. Cu toate acestea, societatea moldovenească este foarte divizată între opțiunea pro-vestică și pro-estică. De ce credeți că se întâmplă lucrul acesta și unde vedeți viitorul Republicii Moldova?

Elaine Marshall: Viitorul Republicii Moldova trebuie să fie în Uniunea Europeană. Cu UE, dumneavoastră veți ști ce fel de standarde vor fi implementate, ce fel de legi vor fi în vigoare și veți fi siguri că corupția se va reduce la minim. Ar fi greu pentru mine să spun că aceasta va fi eliminată total, dar cu siguranță va fi redusă la minim. Asta va însemna că regulile nu se vor schimba arbitrar și vor avea rațiuni clare. Și în timp ce există oameni în afară care vor să pedepsească Moldova prin ne-procurarea produselor de aici sau spunând lucruri proaste despre aceste produse pentru a le strica reputația, aceste lucruri nu se vor întâmpla în relația cu UE. Este alt nivel de relații care deschid o mulțime de oportunități care se bazează pe un efort inovativ și nu pe atitudini arbitrare, subiective sau punitive.

Europa Liberă: Propaganda posturilor rusești de televiziune este foarte populară în Republica Moldova. Cum pot autoritățile combate acest fenomen?

Elaine Marshall: Noi în America credem în presa liberă și în libertatea de expresie. Dar nu în propagandă. Trebuie să le arătați oamenilor care sunt semnele rele ale propagandei și să aduceți argumente logice împotriva acesteia.

XS
SM
MD
LG