Linkuri accesibilitate

Cum sînt afectați moldovenii de devalorizarea rublei rusești


Un reportaj de Valentina Basiul.

Pe fondul sancțiunilor occidentale prilejuite de criza ucraineană, rubla rusească și-a pierdut mult din valoare față de dolarul american și față de euro. Valentina Basiul a încercat să afle dacă slăbirea monedei rusești îi afectează în vreun fel pe moldoveni.

Două treimi din transferurile de bani de peste hotare provin, potrivit unor estimări credibile, din Federaţia Rusă, prin urmare deprecierea rublei ruseşti din ultimele trei luni îi afectează direct pe mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova, întrucât rubla trimisă acasă valorează mai puţin decât acum trei luni.

Consultantul la Business Inteligent Services, Stas Madan, afirmă că dolarul s-a apreciat nu doar faţă de rubla rusească, dar faţă de toate valutele din regiune. Până şi leul moldovenesc este în pragul de a atinge un nou record istoric. Totuşi, în Federaţia Rusă aceste tendinţe sunt accentuate de sancţiunile economice impuse de ţările occidentale.

„Cum aceste sancţiuni sunt direct corelate cu situaţia conflictuală din Ucraina şi cum această situaţie este departe de a se fi încheiată, cu siguranţă această tendinţă negativă de deprecierea a rublei ruseşti pare a avea un trend pe termen mediu, cel puţin”.

Iată de ce, Stas Madan îi sfătuieşte pe moldovenii care muncesc în Federaţia Rusă să trimită acasă ruble, dacă aceşti bani vor fi utilizați în scop curent şi imediat, şi nu dolari pentru că vor pierde atunci când îi vor cumpăra la casele de schimb din Rusia. În cazul în care vor să economisească, mai bine ar fi să-i păstreze la bănci în valuta americană.

Totodată, potrivit economistului, vor avea de suferit de pe urma devalorizării rublei şi puţinii oameni de afaceri moldoveni care au ocolit interdicţiile, reuşind să exporte marfă în Federaţia Rusă.

„Ca şi consecinţă a deprecierii rublei, organizațiile financiare internaţionale aşteaptă ca până la sfârşit de an inflația în Rusia să fie chiar de două cifre, să treacă de 10%. Creşterea preţurilor pe piaţa rusă se va reflecta şi asupra produselor moldoveneşti exportate acolo şi prin urmare exporturile vor derula un pic mai lent”.

Coordonatorul iniţiativei NEXUS Moldova (o organizaţie ce se ocupă de problemele migranţilor) şi directorul Agenţiei Internaţionale pentru Informaţii din Țările Sursă cu sediul la Viena, Nicolaas de Zwager, crede că fluctuaţiile valutare îi afectează foarte mult pe moldovenii care muncesc peste hotare.

„Potrivit studiilor noastre ce vizează state din sud-estul Europei, care includ şi Republica Moldova, migranții sunt foarte sensibili la fluctuaţiile valutare care au un impact asupra veniturilor lor, pentru că ei îşi doresc o creştere a potenţialului economiilor pe care le au. Prin urmare, fluctuaţiile valutare au un impact asupra comportamentului migranților. În acest caz nu poate fi dat un răspuns imediat, ci unul de lungă durată. Deci, dacă rubla va continua să se deprecieze în raport cu dolarul american sau moneda euro, atunci ne putem aştepta că migranții moldoveni vor găsi Rusia mai puţin atractivă şi vor alege alte ţări de destinaţie”.

Nicolaas de Zwager adaugă că oamenii nu caută atât motivaţia financiară, ci mai degrabă o limbă şi o cultură comună sau o ţara în care deja au rude.

Expertul susţine că în ultimii patru-cinci ani moldovenii au dus-o bine în Federaţia Rusă, mai ales că aici costul forţei de muncă a crescut. Dar dacă această ţara va fi zdruncinată de o criză şi mai profundă, ei o vor părăsi. Potrivit lui Nicolaas de Zwager „Rusia nu a fost niciodată un rai al migranţilor moldoveni, ci doar o opţiune”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG