Linkuri accesibilitate

Veaceslav Şeptelici: „fiind din Moldova, am venit nu doar să supravieţuiesc, ci am venit să reuşesc”


Interviul dimineții cu un om de afaceri moldovean de la Strasbourg, prezent la Forumul de Afaceri al Diasporei, la Chișinău.

O premieră la Chişinău – Forumul de Afaceri al Diasporei. Adică o reuniune a mai multor oameni de afaceri din străinătate, originari din Republica Moldova. În ce măsură o afacere sau o carieră de succes în străinătate îşi poate găsi continuare sau eventual dezvoltare la baştină, în Republica Moldova? Doar una dintre întrebările pentru Veaceslav Şeptelici, antreprenor la Strasbourg, Franţa.

Europa Liberă: Aşadar, Forumul de Afaceri al Diasporei, pentru prima dată în Republica Moldova. Organizat de Biroul pentru Relații cu Diaspora, în colaborare cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei. Au răspuns invitaţiei premierului Iurie Leancă la acest for, cum spun organizatorii, 90 de oameni de afaceri şi manageri de succes din 17 țări. Dvs. sunteţi antreprenor la Strasbourg, Franţa şi acum, iată, participaţi la acest forum… Pentru început, cum vă consideraţi: om de afaceri francez originar din Republica Moldova sau businessman moldovean cu reşedinţă în Franţa?

Veaceslav Șeptilici
Veaceslav Șeptilici

Veaceslav Şeptelici: „Aş spune mai mult că sunt un om de afaceri francez, originar din republica Moldova, fiindcă activez pe piaţa franceză şi în Europa ca francez, ca o întreprindere franceză care este o marcă mai mult franceză, aş spune eu.”

Europa Liberă: Până a vorbi despre reuniune… Este de bănuit că într-o măsură oarecare participanţii la forum au avut un segment de soartă oarecum asemănător: plecarea de acasă, munca de emigrant… În cazul Dvs. cum a fost? Ce fel de afacere aveţi? Şi, cum v-a reuşit, dacă e să vorbim pe scurt?

Veaceslav Şeptelici: „Am o afacere în domeniul hotelier. Lucrez pe piaţa hotelieră, mai exact compania mea concepe şi furnizează produse pentru amenajarea hotelelor, reţelelor hoteliere, atât în Franţa, cât şi în Europa. Am ajuns la această idee, evident acumulând experienţă de mai mulţi ani şi făcând studii în Franţa. Am plecat de-acasă acum 18 ani, mi-am făcut studiile peste hotare, în Strasbourg, şi aşa s-a întâmplat că m-am specializat în acest domeniu pentru că am lucrat cândva în acest domeniu. Şi în căutarea unei idei, am reuşit să dezvolt acest sector.”

Europa Liberă: Dacă v-aş rugă totuşi să faceţi o apreciere: e complicat să faci o afacere fiind moldovean în Franţa, chiar cu studii acolo? A fost dificil?

Veaceslav Şeptelici: „Nu cred că a fost atât de dificil. Mai ales că am făcut nişte studii superioare, câteva facultăţi, mai mulţi ani – cam vreo 10 ani – şi am avut o bază foarte bună din Republica Moldova – şcoala, liceul, un an de facultate… Mi-am dat seama că avem un nivel foarte bun, dar cel mai mult m-a ajutat motivaţia pe care o aveam, ca, fiind din Moldova, am venit nu doar să supravieţuiesc, ci am venit să reuşesc.”

Europa Liberă: Şi acum despre acest forum. Care sunt aşteptările Dvs. personale de la această reuniune, care, nici nu încape îndoială, pare a fi binevenită?

Veaceslav Şeptelici: „Când am fost contactat şi informat că va exista astfel de forum, mi-au venit mai multe idei. Am avut în realitate două aşteptări: prima este să întâlnesc mai multe persoane din străinătate, mai mulţi moldoveni care fac parte din diaspora Republicii Moldova în străinătate, să mai schimbăm informaţii - este o oportunitate în orice caz pentru dezvoltarea reţelei de afaceri persoanele. A doua a fost găsirea unor oportunităţi, sau facilităţi de a investi în Republica Moldova, de a face afaceri, de a mă dezvolta aici, pe loc. Şi, precum aţi spus, eu cred că pentru prima dată este o reuşită.”

Europa Liberă: Unul dintre scopurile reuniunii la care participaţi ar fi înlesnirea comunicării şi conlucrării dintre businessmenii moldoveni de peste hotare. De altfel, cum sunt moldovenii din acest punct de vedere în comparaţie cu alţi emigranţi – se simt ca o comunitate? Au vreun stimulent mai deosebit să conlucreze cu pământenii şi eventual să se ajute reciproc, sau comunitatea de afaceri moldovenească, să spunem aşa, se află abia la început sub acest aspect?

Veaceslav Şeptelici: „Nu aş spune că moldovenii se deosebesc foarte mult în străinătate de cei locali. Fiindcă majoritatea care fac afaceri reuşesc, sunt foarte motivaţi. În ceea ce ţine de conlucrarea cu cei din Republica Moldova este un pic mai complicat. Noi tindem să aducem investiţii, o făceam şi zece ani în urmă, şi acum.

Suntem aici pentru a ne învăţa, pentru a găsi o susţinere în guvernul local, în guvernul actual, şi sper să reuşim.”...

Dar mereu ne-am confruntat cu probleme. Noi un pic ne îndepărtăm de realitatea care este în Republica Moldova şi metodele pe care vrem să le aplicăm aici sunt eronate. Fiindcă aplicăm metode de management, de conducere a companiilor care sunt un pic depărtate de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Dar suntem aici pentru a ne învăţa, cred eu, pentru a găsi o susţinere în guvernul local, în guvernul actual, şi sper să reuşim.”

Europa Liberă: Aţi spus că aţi venit pentru oportunităţi de afaceri acasă. Le-aţi găsit?

Veaceslav Şeptelici: „Oportunităţi întotdeauna au fost. Eu mereu am ştiut că ele există şi chiar am început o investiţie, o afacere aici în Moldova. Este abia în faza de început şi sper să reuşesc. Dar oportunităţi există. Cu părere de rău, cred, cum am şi spus, există nu specific aici în Republica Moldova care ne complică activitatea…”

Europa Liberă: A propos de asta: ce vă sperie, dacă vă sperie în mediul de afaceri din Republica Moldova, aşa cum este?

Veaceslav Şeptelici: „Plecând din Republica Moldova, noi de obicei pierdem legăturile cu cei locali. Iar tot relaţionismul şi reţeaua care există aici în mediul de afaceri îl pierdem un pic. Iar în Moldova acest fenomen este foarte dezvoltat: relaţionismul, cumătrismul. Afacerile foarte des sunt bazate pe aceasta. Reuşita foarte des se face mult pe baza acestui cumătrism… ”

Europa Liberă: Dar impresia Dvs. care este: că acest tip de relaţii care influenţează inevitabil businessul este în reducere, în creştere, menţinere senină? Cum ar fi? Pentru că până acum şi autorităţile, şi mulţi oameni de afaceri spun că încearcă să demoleze acest sistem…

Veaceslav Şeptelici: „Eu cred că multe progrese au fost făcute. Sunt formalităţi care au fost reduse prin reforme, dar ele trebuie şi aplicate. Mai există, evident, acest tip de dezvoltare în Republica Moldova şi el este foarte-foarte prezent. Şi totul se face astăzi, cu părere de rău, în felul acesta. Dar anume de aceasta suntem noi aici, eu personal de asta sunt în Republica Moldova, ca să pot stabili legături, să găsesc sprijin de la autorităţile locale, pentru a putea să mă dezvolt. Sau o altă posibilitate este de a conlucra cu nişte businessmani locali, care au această reţea şi pot… ”

Europa Liberă: … Şi pot supravieţui în aceste realităţi… Dar spuneţi-ne, ce idei ale autorităţilor franceze ar fi, poate, un exemplu pentru cele de la Chişinău, ca oamenii de afaceri să se simtă la fel la Paris sau Chişinău…?

Veaceslav Şeptelici: „Ştiţi, cred că este nevoie de timp pentru ca mentalitatea la noi să se schimbe. Cred că sunt nişte reforme permanente care trebuie realizate şi, poate, peste un deceniu - două, trei - vom ajunge şi noi la acea mentalitate. Eu mă uit foarte

Cred că este nevoie de timp pentru ca mentalitatea la noi să se schimbe...

critic atât la autorităţile din Franţa, cât şi la altele. Eu cred că trebuie să ne învăţăm pe greşelile altora, ca să nu le comitem aici. Şi în Franţa sunt foarte-foarte multe probleme şi cred că trebuie să mergem pe calea cea dreaptă, să ajungem un stat dezvoltat peste un deceniu sau mai mult.”

Europa Liberă: Ce se aşteaptă în primul rând de la autorităţile moldovene şi vorbim în primul rând de aşteptări realiste, nu de cele imposibile ?

Veaceslav Şeptelici: „În primul rând, autorităţile din Republica Moldova trebuie să fie responsabile. Indiferent de cine este la putere, indiferent de alegeri, trebuie să fie responsabile şi să garanteze o stabilitate pentru noi, oamenii de afaceri, investitorii

În primul rînd, autorităţile din R. Moldova trebuie să fie responsabile ...

străini, altfel nu mai vine nimeni. Iar eu personal, ca membru al diasporei, aştept stabilitate. Suntem în perioadă de alegeri şi sper că partidul care va guverna mai departe să-mi acorde această stabilitate şi mai departe aşa cum acum. Şi să fim informaţi, să avem, acea susţinere pentru a garanta investiţiile noastre şi activitatea noastră aici, în Moldova. ”

XS
SM
MD
LG