Linkuri accesibilitate

Comportamentul „straniu” al Partidului Comuniştilor (P. Bogatu/politicon.md)


Sistemul de asigurări în medicină (C.Cozonac,A.Nani/Jurnal de Chișinău).

O analiză de pe politicon.md semnată de Petru Bogatu analizează comportamentul „straniu” al Partidului Comuniştilor. Precum o echipă de blatişti pe care n-o interesează scorul meciului, întrucât ştie că va încasa nişte chilipiruri în afara terenului de joc, scrie Bogatu, comuniştii lui Voronin trag chiulul şi a au mai încetat să deranjeze guvernarea. Metamorfoza s-ar datora mai multor factori, după părerea autorului, iar unul ar fi războiul ruso-ucrainean care face lipsită de farmec miza pe Moscova.

Petru Bogatu crede totuşi mai important un alt pretins motiv: Voronin ar fi bătut palma pentru o coaliţie sau chiar fuziune cu un partid din axa guvernamentală, se declară convins analistul, iar acesta nu poate fi altul decât Partidul Democrat. Semnele apropierii dintre cele două partide ar fi, după părerea autorului, eliminarea din lista comuniştilor a persoanelor incompatibile cu Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc, promovarea pe listele comuniştilor a persoanelor apropiate democraţilor, lăsarea PD-ul „să pască” în voie pe câmpurile mănoase ale comuniştilor. Toţi par interesaţi într-o coalizare, scrie Bogatu, poate chiar într-o contopire reciprocă. PD ar câştiga pentru că acum pare plafonat şi nicidecum nu reuşeşte să-şi extindă bazinul electoral de circa 10-12%, iar fuziunea cu PCRM l-ar transforma într-un mare partid de stânga. Iar Voronin ar fi interesat ca formaţiunea, după retragerea sa, să ajungă „pe mâine bune” care l-ar sprijini şi pe el la bătrâneţe.

O ştire de pe ziarulnaţional.md îl citează pe liderul comunist, Vladimir Voronin, dintr-o emisiune la care a participat aseară şi în care a anunţat că îşi mai doreşte un mandat de preşedinte al ţării. Voronin va avea dreptul să ocupe această funcţie după expirarea mandatului lui Nicolae Timofti. Aşa că declară acum că va candida pentru un nou mandat de preşedinte, că ar fi de fapt obligat s-o facă în faţa partidului şi a cetăţenilor, tot astfel s-ar explica şi sloganul PCRM în alegeri: „Pentru Moldova, pentru Voronin!”.

În editorialul său din „Ziarul Naţional, articol întitulat „Alegerile letone pe înţelesul moldovenilor”, Nicolae Negru spune că „letonii au luat agresiunea rusă în serios şi, chiar dacă şi-au dorit o schimbare, s-au văzut nevoiţi să o amâne pentru vremuri mai sigure. […] Rezultatele alegerilor de sâmbătă, 4 octombrie, sunt favorabile partidelor din fosta coaliţie de guvernământ. Potrivit autorului, „mobilizarea letonilor în faţa primejdiei ruse este totală. La noi, dimpotrivă, în loc de mobilizare se aud strigăte isterice de demobilizare, de neparticipare la alegeri sau de anulare a buletinelor (ceea ce e totuna), în aşteptarea unor altor vremuri, când vor apărea, nu se ştie de unde, politicieni mai buni”. Dl Negru conchide că „neparticiparea la vot sau anularea buletinelor ar netezi drumul la guvernare partidelor care promit anularea Acordului de Asociere cu UE”.

Într-un editorial întitulat „Seducerea alegătorului” şi publicat de „Jurnal de Chişinău” scriitorul Mircea V. Ciobanu scrie că aşa cum se ştie, „ campania electorală e un act de seducţie, cu tehnologii diferite, de la curtarea obiectului şi etalarea propriilor calităţi, până la sofisticate operaţii de tămâiere a victimei…” Până la urmă, vom alege probabil „răul cel mai mic”. Dar pentru a nu se trezi cu surprize, peţitorii electorali nu ar trebui să învăluie alegătorul, ci să spună limpede care le este preferinţa şi de ce merită cât mai mulţi aliaţi. Scriitorul le dugerează politicienilor să renunţe la predicile etic-patriotice rostite de pe amvonul partidului, pentru că ar suna fariseic şi ar fi contraproductive în actualele condiţii.

Cornelia Cozonac şi Anastasia Nani de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice publică în „Jurnal de Chişinău” un articol de analiză investigativă privind sistemul de asigurări în medicină devenit obligatoriu acum 10 ani. Potrivit autoarelor, „cazul lui Vladimir Duplinschi (50 de ani), şomerul băgat la închisoare după ce s-a opus sistemului şi a refuzat să plătească amenda pentru că nu şi-a cumpărat poliţa medicală, i-a făcut pe mulţi să tragă o singură concluzie: Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) este o instituţie care strânge bani, dar nu oferă nici drepturi egale, nici calitatea serviciilor pe care oamenii sunt obligaţi să le achite”. În articol se mai precizează că CNAM se judecă acum cu alte 118 persoane care au datorii la Fondul asigurării obligatorii de asistenţă medicală”.

„MoldStreet” scrie că „o anchetă în România privind o evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu estimat la 230 milioane de euro, ar putea afecta şi Republica Moldova”. „Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, a pus sechestru pe stocuri de petrol de peste 210 milioane de euro destinate Petrotel-Lukoil. Efectele au fost deja resimţite pe piaţa românească unde cele 300 de benzinării din reţeaua Lukoil au cerut carburanţi de la Petrom şi Rompetrol. În scurt timp aceste efecte ar putea fi resimţite şi pe piaţa moldovenească”, consideră autorul de la „MoldStreet”, care mai precizează că „40% din benzina şi motorina importată în R. Moldova provenea de la rafinăria Lukoil din România”.

XS
SM
MD
LG