Linkuri accesibilitate

Alegeri 2014 - un început de campanie încordat, dar fără surprize?


Opinii de analiști despre listele partidelor, posibile alianțe electorale și factorul rusesc

Editorialistul de la „Ziarul Naţional” Nicolae Negru e de părere că începutul campaniei electorale pare cam încordat, iar factorul de influenţă rusesc e mai prezent ca niciodată:

„Toată lumea aşteaptă să vadă cum se va manifesta acest factor rusesc în actuala campanie. De fapt, tot timpul Rusia s-a implicat în campaniile electorale din Republica Moldova, dar de data aceasta e un moment hotărâtor. Dacă nu reuşeşte prin influenţarea alegerilor , rămâne varianta ucraineană desigur.”

Referindu-se la listele de candidaţi ale principalelor partide Nicolae Negru spune că dincolo de aşteptări prea multe surprize nu s-au produs, cu mici excepţii care erau lesne de prevăzut. În opinia lui Nicolae Negru ar fi fost poate raţională o participare comună a liberal-reformatorilor şi liberal-democraţilor în cursa electorală. Despre o posibilă participare comună a celor două formaţiuni se vorbeşte de mai multă vreme. Vineri, liderul liberal reformator a spus că în continuare duce tratative cu PLDM, însă se pare că liberal democraţii au rezerve faţă de propunerea partenerilor de coaliţie de a forma un bloc electoral în frunte cu Iurie Leancă:

„E o idee foarte bună, dacă nu în bloc electoral, într-o altă formă de a merge împreună la alegeri. PLR se află într-o poziţie critică. Sondajele îl cotează sub nivelul pragului electoral. Din acest punct de vedere aş fi aşteptat mai multă iniţiativă. Mi s-au părut pasivi cei din PLR din acest punct de vedere. poate au aşteptat această iniţiativă să o manifeste celelalte partide, iată că celelalte partide nu prea au interes, PLDM în special şi e păcat, e riscant. PLDM ar trebui să se gândească chiar la alegerile precedente, din 2010, când nu a insistat asupra faptului de a merge împreună cu AMN. Cele 2 procente pe care le-a acumulat acest partid s-au pierdut. Dacă nu se pierdeau, dacă mergeau împreună aveau cele 61 de voturi necesare pentru alegerea preşedintelui.”

Analistul de la centrul de consultanţă Politicon Ion Tăbârţă observă că în timp ce partidele de la guvernare nu par prea determinate să se asocieze, unele partide de stânga, pro-ruse nu ezită să o facă, conducându-se probabil de zicala „unde-s doi puterea creşte”:

„Vreo patru partiduţe pro-ruse, cu o importanţă strategică pentru Moscova au anunţat că vor forma blocuri din două partide, iar alte două partide vor participa pe listele acestor două. Am văzut şi situaţia comuniştilor, cărora la un moment dat li se impunea de la Moscova un scenariu să ia sub aripa sa toate partiduţele de stânga. Vladimir Voronin s-a opus. Probabil că anume din această cauză s-a şi produs acea revoltă internă în partid, care a dus la eliminarea grupului în frunte cu Tkaciuk.”

Ion Tăbârţă nu exclude eventuale schimbări în listele partidelor din actuala coaliţia. Pe parcurs campaniei electorale pot apărea multe surprize crede Ion Tabârţă:

„Nu e exclus că vor mai fi unele schimbări. Poate PLR se va retrage din cursă în favoarea PLDM şi câţiva membri ai PLR vor fi incluşi pe lista PLDM. nu trebuie exclus şi acest scenariu. Desigur ar fi regretabil că cele 2 procente pe care le poate avea PLR, potrivit sondajelor, să se piardă. Dar nu este nimic exclus pe ultima sută de metri a campaniei. Ne aşteaptă o campanie destul de lungă, destul de epuizantă şi dură. Aşa că sunt sigur că pe ultima sută de metri vom mai avea unele surprize. Să ne aducem aminte de electorală din 2010, când PD practic pe ultima sută de metri la inclus pe locul doi pe listă pe Vladimir Plahotniuc.”

XS
SM
MD
LG