Linkuri accesibilitate

Tărgul de cariere 2014


Un reportaj de Valentina Basiul

Timp de două zile, mai multe companii din Chişinău îşi prezintă ofertele la un târg de cariere. Evenimentul se adresează tuturor tinerilor, indiferent dacă au terminat sau nu o facultate, sunt sau nu angajaţi. Valentina Basiul a încercat să afle ce caută un potenţial angajat la astfel de târg.

„E prima oară când particip la un asemenea eveniment şi chiar eram curioasă să aflu cum se organizează”.

Europa Liberă: Aţi terminat o facultate sau încă învăţaţi?

„Am absolvit Facultatea de Drept. Am şi studii de masterat. Am un loc de muncă, dar oricum cred că nu strică să vii să afli dacă mai sunt oferte noi pe piaţă”.

„Suntem în anul I şi căutăm un loc de muncă, în primul rând, pentru a căpăta experienţă şi a vedea ceva nou, pentru că suntem tineri şi căutăm aventuri”.

Europa Liberă: Ce caută un tânăr la astfel de târguri?

„Cred că un lucru mai bun. Aici sunt şi mai multe oferte odată, şi aici este posibilitatea pentru a găsi un lucru după profesia care a-i lucrat-o sau ceva asemănător la profesia ta”.

„Un post de muncă pe jumate de zi. Vreau ceva lejer, adică ceva mai simplu, să nu fie foarte obositor”.

„Astfel de târguri sunt eficiente datorită faptului că mulţi tineri au nevoie de nişte joburi pentru a-şi îmbunătăţi starea financiară”.

„Sper să găsesc aici ceva bun”.

Europa Liberă: Ce aşteptări salariale aveţi?

„Cred că minimum eu aş dori, pentru început 3.500 de lei, din punctul de vedere al responsabilităţilor, a cerinţelor, cred că aşa. Şi sperăm la mai mult desigur”.

„Asta minimum de la 5.000 de lei în sus, pentru că eu lucrez într-un post care nu are nicio legătură cu studiile superioare şi am cu mult mai mult decât un salariu mediu pe republică”.

„Am experiență de muncă de doi ani şi jumătate într-o companie cu capital străin. Şi momentan îmi caut de lucru, sunt şomeră de trei luni. Îmi caut intensiv un loc de muncă, însă în cazul în care nu prea cunosc limba rusă la perfecţie nu sunt acceptată”.

„Caut un job cât mai potrivit”.

Europa Liberă: Şi pentru dumneavoastră, dacă puteţi să-l descrieţi, cum arată astfel de job?

„Condiţii de muncă bune, colectiv tânăr, capabil, sociabil, prietenos, să fie confortabil la locul de muncă şi să nu-ţi fie atât de greu moral”.

Europa Liberă: Aţi mai lucrat în altă parte?

„Da, am lucrat. Am o experienţă de doi ani. Cam pe profilul meu nu este, mai mult e economic, dar eu am fost angajată în domeniul juridic”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG