Linkuri accesibilitate

Tiny Kox: „la scara istoriei 20-25 de ani nu e mult, în vestul Europei ne-au trebuit 100 de ani ca să construim democrația”


Un interviu cu parlamentarul olandez, membru al Biroului și Comitetului Permanent al APCE.

Europa Liberă: Dle Kox, țara dumneavoastră, Olanda, a pierdut peste 200 de oameni în catastrofa aviatică care a avut loc în luna septembrie în estul Ucrainei, când un avion al companiei Malayesian Airlanes, MH17, s-a prabușit în zona controlată de separatiști. Care este stadiul anchetei? Vor deschide rudele victimelor acțiuni în judecată împotriva Ucrainei sau Rusiei?

Tiny Kox: „În primul rând trebuie finalizată investigația. Comisia națională de anchetă din Olanda, care a fost solicitată de ONU să verifice toate ipotezele existente, a ajuns la concluzia că accidentul s-a produs dintr-o cauză externă. O concluzie importantă, căci ar fi putut foarte bine să fie o defecțiune a aparatului sau o persoană din avion care ar fi comis o greșeală. Aceste ipoteze sunt acum excluse.

Acum se fac cercetări pentru a se identifica ce anume a cauzat accidentul. Acest proces durează, știu că multă lume este nerăbdătoare, nu doar în Olanda, dar și în alte țări, oamenii vor să știe ce s-a întâmplat, dar până acum cred că această comisie de anchetă a acționat foarte bine. Este un lucru bun că am exclus concluzii pe care nu le putem dovedi. Sigur, există și posibilitatea ca vinovații să iasă public și să spună: „Hei, noi am fost!”. Însă până acum nimeni nu a făcut-o, deși cu toții știm că cineva a fost implicat în cauzarea acestui accident.

Așa încât, celor care pun presiune asupra anchetei, care vor rezultate, eu le spun, aveți răbdare, o să dureze, dar vom face o anchetă cum se cuvine. Din păcate nu au putut fi ridicate cadavre de acolo, din Ucraina, nu i-am putut aduce acasă [pe toți], unii au rămas acolo. Singurul lucru pe care îl mai putem face este să le facem dreptate.”

Europa Liberă: Unde se desfășoară investigația și sub coordonarea cui?

Tiny Kox: „Ancheta se află sub coordonare guvernului Olandei, dar sunt multe alte țări implicate, prin experții pe care i-au trimis. Experții au mers în Estul Ucrainei, alții examinează cutiile negre pentru a vedea ce informații pot culege de acolo. Sunt convins că acest comitet va produce un raport clarificator, detaliat, precis și nepartinitor. Trebuie să mai așteptăm.”

Europa Liberă: UE a declarat recent, prin vocea cancelarei Angela Merkel, că își va regândi strategia energetică pe termen mediu și lung în relațiile cu Rusia, dacă principiile vor continua să fie încălcate. Dar principiile sunt, dacă vreți, specialitatea, rațiunea existenței Consiliului Europei, care spre deosebire de UE nu are alte interese și nici alte mijloace geostrategice, militare sau economice. Câtă vreme discutăm aici de încălcarea principiilor, își va regândi și Consiliul Europei relația cu Rusia?

Tiny Kox: „Rusia este cel mai mare membru al Consiliului Europei, atât la nivel interguvernamental cât și parlamentar. APCE este o platformă excelentă de dialog, iar dialogul nu înseamnă neapărat că ești de acord cu celalalt. În cele mai multe cazuri, partenerii de dialog nu sunt de acord unul cu celălalt. Rusia trebuie să rămână aici, toți membrii COE trebuie să îi permită Rusiei să își facă treaba într-o manieră corespunzătoare.

Pe de altă parte, Rusia trebuie să respecte toate angajamentele pe care și le-a asumat atunci când, în mod voluntar, a făcut cerere de aderare. Spre deosebire de UE, Consiliul Europei este o organizație pan-europeană care se bazează doar pe valori, pe care toți cele 47 de state membre s-au angajat în mod voluntar să le respecte. UE trebuie să își rezolve problemele energetice cu Rusia, dar noi, COE, treubuie să vedem cum putem rămâne împreuna, și nu separați, căci această separare nu este în interesul nimănui în Europa.

Cred că delegația rusă ar fi trebuit să se comporte mai bine, înțeleg pe deplin supărarea colegilor mei din APCE pentru că Rusia a violat legislația internațională prin anexarea Crimeei. Cunosc și faptul că Federația Rusă vede cu totul altfel ceea ce s-a întâmplat, însă experți internaționali consideră că în Crimeea a fost o violare a dreptului internațional. Trebuie să privim în față lucrurile, să le spunem pe nume, să nu ne ascundem, dar, pe de altă parte, trebuie să vedem că în Ucraina au fost implicați mai mulți actori, care nu au facut ce era de făcut pentru a menține pacea acolo și a preveni războiul.”

Europa Liberă: Ucraina a făcut parte din Uniunea Sovietică. Anii care vin se vor împlini 20 de ani de la aderarea câtorva dintre fostele republici sovietice la COE - Rusia, Ucraina, Moldova etc. Aceste țări nu au fost suficient pregătite, democrația nu este nici acum funcțională, statul de drept este fragil. Cum vedeți starea acestor țări după 20 de ani de apartenență la COE. Au fragilizat ele organizația?

Tiny Kox: „Partea bună a fost că o parte dintre fostele republici sovietice au dorit să intre în comunitatea statelor democratice. Sigur, sunt încă atâtea lucruri care nu merg bine! Dar trebuie să ne gândim că la scara istoriei 20-25 de ani nu e mult. In vestul Europei ne-au trebuit 100 de ani ca să construim democrația. Priviți Olanda, țara mea, sau Germania sau Franța: încă avem probleme. Trebuie să fim nerăbdători în a ajuta democrația să se dezvolte pe mai departe și cât mai repede. Apoi, putem să contribuim la construirea democrației in țări ca Rusia, Ucraina sau Turcia.

Dar cred că trebuie să fim atenți ca în Vest democrația să nu se „evapore”, căci lumea participă din ce în ce mai puțin la alegeri, încrederea în guvere scade, oligarhii câștiga putere. Cred că democrația rămâne cea mai bună formă de organizare pe termen lung, cel mai bun medicament pentru a avea o Europă prosperă și pașnică.”

XS
SM
MD
LG