Linkuri accesibilitate

Centrul de guvernare electronică de la Chișinău a lansat „luna securității informatice”


În octombrie, guvernul va organiza sesiuni de informare care să sporească înţelegerea conceptului de securitate pe internet.

eGuvernarea este un seriviciu practic, reduce birocraţia, în principiu reduce şi corupţia pentru că elimină şpaga la ghişeu. Dar de securitatea informaţiilor pe care utilizatorii le difuzează în internet când folosesc acest serviciu nu este resposanbilă numai instituţia care oferă un anumite seriviciu în cadrul eGuvernării. De securitatea informaţiilor personale este responsabil și fiecare utilizator în parte. Acest mesaj face acum tema unei campanii despre care relatează Tama Grejdeanu.

Urmând pasul erei digitale, guvernul a transferat pe internet tot mai multe servicii care altădată erau prestate doar la ghişeul public. Plăţi, tranzacţii, obţinerea unui cazier juridic sunt câteva din cele 91 de servicii care au devenit accesibile, având în faţă doar un calculator conectat la internet.

Ce-i care aleg să economisească timp şi să-şi eficientizeze munca, trebuie să ştie însă că mediul online nu este ferit de riscuri.

Veaceslav Puşcaşu, specialist la Centrul de Guvernare electronică susţine că securitatea informaţiei introduse în spaţiul virtual depinde nu doar de cei care prestează serviciile, dar şi de consumatori. Una din recomandările experţilor ar fi ca datele personale să fie introduse doar pe pagini autorizate iar poşta electronică să aibă o parolă de cel puţin 8 caractere:

„Desigur că guvernul are un aport esenţial în asigurarea şi în protejarea sistemelor guvernamentale care sunt utilizate în cadrul procesării informaţiilor personale, dar în final trebuie să ţinem cont că o bună parte din sistemele informaţionale sunt în gestiunea sectorului privat. Totodată, trebuie să ţinem cont că responsabilitatea privind securitatea cibernetică ne aparţine şi nouă, utilizatorului final. În ce măsură noi suntem pregătiţi pentru a accesa spaţiul respectiv, răspunsul meu ar fi că noi nu suntem prea pregătiţi.”

Centrul de guvernare electronică a întocmit un set de reguli pe care trebuie să le aibă în vedere orice internaut. Nu se recomandă descărcarea fişierelor primite de la necunoscuţi sau accesarea unor pagini, direct din poşta electronică. Regula de aur pentru protejarea datelor personale este restricţionarea accesului pentru străini la toate ustensilele conectate la internet.

Experţii atrag atenţia că pe internet este protejat doar cel informat şi totodată vigilent. Iurie Ţurcanu, coordonator la Centrul de guvernare electronică susţine că şi telefonul, care face parte din spaţiul digitalizat poate fi utilizat de răufăcători pentru a obţine o informaţie. Din acest motiv, folosirea oricăror aplicaţii de pe internet trebuie să presupună şi asumarea uni responsabilităţi personale. Iurie Ţurcanu:

„Dacă cineva scrie parola sa de acces pe o foiţă şi o lipeşte pe monitor, asta înseamnă o vulnerabilitate imensă, deci cultura înseamnă responsabilitate în mare parte. Deci dacă noi suntem suficient de vigilenţi la orice interacţiune cu tehnologiile, nu trebuie să ne temem de ele. Prin faptul că sunt anumite riscuri, nu înseamnă că ar trebui să evităm tehnologiile moderne.”

Instituţiile statului, dar şi cele private sunt conectate la un sistem digitalizat, motiv din care securitatea pe internet a devenit o preocupare a guvernanţilor. Vorbind despre protejarea spaţiului virtual, experţi internaţionali constată că astăzi ar fi posibilă paralizarea unei ţări, fără a o ataca direct, militar.

De rând cu ţări ca Germania, Franţa,Estonia, şi Republica Moldova s-a alăturat efortului de a asigura securitatea informaţiilor stocate în mediul online:

„Aceste structuri centralizate pot deveni o ţintă foarte atractivă pentru răufăcători sau pentru cei care pot cumva să alterneze buna funcţionare a acestor sisteme. Din aceste considerente, guvernul a aderat la campania europeană de conştientizare despre ceea ce înseamnă securitate cibernetică. Suntem una din cele 30 de ţări, 28 de ţări membre UE care au aderat la această iniţiativă.”

Pe tot parcursul lunii octombrie, guvernul va organiza sesiuni de informare şi ateliere care să sporească înţelegerea conceptului de securitate pe internet. Astfel, se va discuta despre securitatea serviciilor publice, cele din sectorul bancar precum şi perspectiva digitală pentru structurile de forţă ale Republicii Moldova.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG