Linkuri accesibilitate

Audierile Comisiei în Parlamentul UE: negocieri în culise


Formațiunile politice mici din PE se plâng de diferitele aranjamente între grupurile mari, în special între socialiști și creștin-democrați

Audierile noilor Comisari Europeni în comitelele aferente din Parlamentul European au început într-o atmosferă de complicitate ideologică între principalele grupuri politice din Parlamentul European, creștin-democrații (PPE), socialiștii și liberalii.

Printre marile modificări atât de doctrină, cât și instituționale, se numără restructurarea Comisiei, dar si faptul că s-a precizat foarte limpede și în mod definitiv că nici o altă extindere a Uniunii nu va avea loc în următorii 5 ani. De aceea, portofoliul extinderii a fost fuzionat cu cel al vecinătății, care acoperă și țările Caucazului și ale bazinului Mării Mediterane și încredințat austriacului Johannes Hahn.

Asta nu înseamnă că Țările vecine vor fi lăsate să se descurce singure. Astfel, Comisarul propus de Austria Johannes Hahn, care ar trebui se să ocupe în parte și de relațiile cu Republica Moldova, dar și cu Ucraina, a declarat:

„Pentru noi, europenii, nu există ‘jumătăți de măsură' — până când situația din Ucraina nu e restabilită. Vom menține sancțiunile și nu vom ceda în fața Rusiei."

Vorbind despre Moldova, Johannes Hahn a mai spus:

„Se intâmplă cu Moldova ce se întâmplă și cu celelalte țări. Când populația unei terțe țări se apropie de Uniunea Europeană, UE trebuie să ajute acea populație. Asta se și întâmplă. De pildă, Moldova e prima țară din Parteneriatul Estic care beneficiază de liberalizarea vizelor.”

Socialista română Corina Crețu, care se va ocupa de politicile regionale, a declarat la rândul său:

„Știți bine că din păcate există această opțiune poitică de a nu mai avea o lărgire în viitorii 5 ani, dar cred că în acest context politica regională devine și mai importantă, pentru că rămâne practic singurul instrument pentru a ajuta aceste țări să se dezvolte și să se stabilizeze. Avem țări nemembre ale UE, dar care aspiră la UE, care fac parte din diverse strategii. Politica regională va ajuta la stabilitatea regiunii noastre și a granițelor noastre. Bineînțeles că speranța noastră comună este ca prin acest proces de ajutor pe care îl vom da acestor state, ele să fie capabile în anul 2019 să intre în UE."

Comisarul pentru Vecinătate și Extindere Johannes Hahn a mai fost întrebat și despre Georgia, și a spus:

„Este intr-adevăr un moment potrivit pentru a aduce Georgia mai aproape de UE. Primii pași în cadrul acordului de Asociere au fost deja făcuți. Sper că vom avea și mai mult progres..”

n marginea audierilor, unele formațiuni politice mai mici din Parlamentul European, precum ecologiștii, sau grupările eurosceptice, se plâng deja de diferitele târguri în culise, în special între socialiști și creștin democrați, care și-au împărțit posturile cheie, dar și președinția parlamentului.

Audierile se vor încheia marți 7 octombrie.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG