Linkuri accesibilitate

14 ani de la redeschiderea centrului de recuperare pentru copii de la Ceadîr Lunga


William Moser și Tatiana Damascan, directoarea centrului de recuperare pentru copii de la Ceadîr Lunga.
William Moser și Tatiana Damascan, directoarea centrului de recuperare pentru copii de la Ceadîr Lunga.

La ceremonia de redeschidere a luat parte și ambasadorul american la Chișinău William Moser.

În 30 septembrie 2000, la Ceadîr Lunga în autonomia găgăuză se redeschidea după renovare cel mai mare centru de recuperare pentru copiii cu diferite maladii grave, de la afecțiuni locomotorii la cele de respirație. Renovarea s-a făcut cu sprijinul financiar de jumătate de milion de dolari oferit de Statele Unite. Astăzi, centrul a sărbătorit 14 ani de la redeschidere. A fost de față și relatează Tamara Grejdeanu.

La prima vedere, Centrul de recuperare pare a fi o grădiniţă. Doar asistentele medicale şi părinţii care sunt în preajma copiilor developează faptul că ei de fapt sunt internaţi pentru tratament. Aproape de ora amiezii, când am ajuns în Ceadâr-Lunga, i-am surprins bucurându-se de soare în curtea centrului. Aici l-am cunoscut pe Alexandru. Din cauza unei afecţiuni neoro motorice, acesta are nevoie de îngrijire permanentă. Tatăl său, Victor Efrosie spune că după naştere, exerciţiile de recuperare sunt obligatorii pentru băiat, de asta centrul a devenit o a doua casă:

Victor Efrosie și fiul său Alexandru
Victor Efrosie și fiul său Alexandru

„Copilul are acum opt ani, noi am început tratamentul de la 10 luni. Practic în fiecare an, pe parcursul a opt ani de zile, noi suntem aici. Venim din Cahul, sudul Moldovei. Se investeşte mult, de asta ne simţim ca acasă, este căldură sufletească. Acest centru colaborează şi cu specialiştii din Franţa. După fiecare tură când plecăm de aici, plecăm cu ceva progrese.”

De fapt, majoritatea celor, cărora li se indică recuperare în baza diferitor forme de terapie au şederi repetate la centru. Anual, în jur de 1700 de copii ajung în sudul Moldovei pentru tratamentul recuperator. Directoarea centrului, medicul Tatiana Damaşcan spune că cele 80 de paturi nu sunt suficiente pentru toţi copiii care trebuie să fie internaţi, părinţii fiind nevoiţi să se înscrie din timp şi să-şi aştepte rândul, uneori chiar şi câteva luni.

O tură de recuperare durează 18 zile, iar costul procedurilor este acoperit de Poliţa de asigurare medicală. Având în vedere cererea mare pentru asemenea tratament, Tatiana Damaşcan spune că ar fi nevoie de o extindere a centrului şi prioritar, de angajarea mai multor cadre medicale. De cinci ani, instituţia este în aşteptarea unui doctor specializat în reabilitare, dar şi a altor specialişti, care nu se reţin prea mult la centru, constată Tatiana Damaşcan.

„Principalul este perfecţionarea cadrelor. Dar cu părere de rău, situaţia de azi cum e, mulţi pleacă, mulţi vin, şi iar vin noi, iar îi pregătim şi iar pleacă. Cât decât mă bucur că majoritatea, nucleul colectivului este stabil. În recuperare este nevoie de pregătire specială, fiindcă trebuie să facă cursuri de masaj, trebuie să facă cursuri de kinetoterapie, cursuri de fizioterapie, şi medicii, şi asistentele medicale, pentru că nu sunt destui medici.”

Trecând cu privirea mai multe cabinete, cu inscripţia, termo terapie, aerosol terapie ajung la o procedură de ergoterapie. Asistenta Natalia spune că această formă de terapie ajută copiii să se adapteze la problema pe care o au şi să se descurce de sine stătător. În practică aceasta înseamnă exerciţii de captare a atenţiei, scris, jocuri şi activităţi de deprindere a gesturilor:

„Lucrăm cu mânuţele, facem procedurile numai cu degeţelele, ca să mergem spre scris, asta la noi se face aici. Aceste exerciţii ajută la creier, dezvoltă. Copiilor le place, asta este procedura preferată pentru toţi.”

Reuşesc să vorbesc şi cu Ecaterina Cojocari, mama unei mici paciente, de numai cinci ani. În opinia ei, tratamentul recuperator are mai multe beneficii:

„În primul rând copilul aici se tratează, iar în al doilea rând ne place pentru că se lucrează cu copilul chiar din punct de vedere pedagogic. Sunt proceduri în timpul cărora copilul trebuie să gândească logic, sunt proceduri care ajută la dezvoltarea memoriei, a spiritului de observaţie. De asemenea, la psiholog îi este bine copilului şi chiar îi place.”

Centre asemănătoare, unde se oferă un tratament de reabilitare există şi în Chişinău, însă majoritatea copiilor din ţară sunt orientaţi spre acest centru. La aniversarea de 14 ani a instituţiei a participat şi ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, William Moser. În discursul său, diplomatul a spus că din anul 2000, poporul american a oferit constant ajutor umanitar îndreptat spre susţinerea copiilor şi numai în Autonomia Găgăuză a fost investiţi în jur de un milion de dolari.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG