Linkuri accesibilitate

Iurie Ciocan: „Vă rog, să nu folosiţi aceste urne din masă plastică pentru pus la murat castraveţi şi roşii”


Șeful Comisiei Electorale Centrale le prezintă primarilor moldoveni urnele care vor fi folosite la alegerile din 30 noiembrie, Chișinău, 30 septembrie.
Șeful Comisiei Electorale Centrale le prezintă primarilor moldoveni urnele care vor fi folosite la alegerile din 30 noiembrie, Chișinău, 30 septembrie.

Șeful CEC a repetat că alegerile din R. Moldova nu pot fi fraudate.

Sistemul electoral din Moldova este aşa de bine pus la punct încât alegerile nu pot fi fraudate. Afirmația îi aparţine preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, care a repetat-o marți la o şedinţă cu primarii pe tema organizării alegerilor de la 30 noiembrie. Chiar dacă sistemul este şi aşa sigur, oficialul desemnat în funcţie de fracţiunea principalului partid al guvernării, PLDM, a anunţat marți măsuri ca votul să fie securizat şi mai tare. Relatează Diana Răileanu:

Cea mai importantă măsură de securizare aplicată la alegerile parlamentare din 30 noiembrie o reprezintă registrul electronic al alegătorului, un sistem on-line care asigură evidenţa votanţilor. Preşedintele Comisiei Electorale Iurie Ciocan s-a arătat convins că utilizarea acestui sistem exclude posibilitatea de a vota multiplu sau în locul persoanelor decedate – încălcări semnalate de observatori la alegerile precedente: „Cetăţeanul în ziua alegerilor va fi verificat, înainte să voteze, după metoda tradiţională, cu aplicarea semnăturii în lista electorală. De asemenea, va fi verificat şi în acest sistem electronic şi odată verificat, se va bifa că cetăţeanul X a ajuns la votare şi căsuţa sa din sistem se va închide, deci nu va mai putea vota a doua oară. Dacă vine, de exemplu, Ion Ionescu şi cere să fie înscris în listă, operatorul imediat va introduce în sistemul informaţional codul personal şi văd unde domnul înscris. Deci, pot să îl întreb: „măi, tu eşti înscris la Băcioi, ce cauţi la Sângera, peste deal?”

Pentru că aplicarea registrului electronic al alegătorului presupune şi utilizarea computerelor conectate la internet, autorităţile statului au alocat 30 de mln lei pentru procurarea a 4200 de calculatoare necesare birourilor de votare. După 30 noiembrie, spune Iurie Ciocan, aceste computere vor fi donate unor şcoli. De asemenea, în premieră, Comisia Electorală Centrală va tipări listele de alegători pentru scrutin, sarcină care până acum era pusă în seama primăriilor.

O altă noutate anunţată este utilizarea, la scrutinul parlamentar din acest an, a cabinelor de vot standard, de aceeaşi culoare – albă –, şi de aceeaşi mărime, comandate din străinătate prin intermediul unui proiect susţinut de PNUD Moldova, spune preşedintele CEC, Iurie Ciocan: „Au fost procurate pentru fiecare birou electoral trei modele diferite de urne de vot. Vă rog, să nu folosiţi aceste urne din masă plastică pentru pus la murat castraveţi şi roşii. Ele au altă destinaţie. Am avut şi asemenea precedent. Toate aceste bunuri sunt ale voastre, unica rugăminte e să le păstraţi cu mare grijă.”

Cele mai frecvente întrebări adresate de primarii prezenţi la şedinţa organizată de Comisia Electorală Centrală s-au referit la sistemul on-line de evidenţă a alegătorilor. În limbajul utilizat de edili s-au strecurat şi câteva cuvinte din domeniu tehnologiilor informaţionale: unii fiind intresaţi ce „username” vor utiliza sau cum vor face „update” la sistem. După şedinţă i-am întrebat pe câţiva primari dacă sunt gata să facă faţă tehnologiilor moderne:

„Nu-i nimic complicat, dar se cerea această întrebare de mult rezolvată. Ţin minte chiar la alegerile trecute că unii parlamentari au încercat chiar să voteze de două ori. Aceste exemple nu se uită. Prin urmare, era necesară o regulă oarecare în problema această. Nu cred că vor fi întrebări tehnice nerezolvabile sau vor fi mari încurcături.”

„Eu socot că va fi uşor. Avem în teritoriu angajaţi care cunosc calculatorul. O să ne descurcăm. Avem mulţi instruiţi în comisie, mai este şi învăţătorul de informatică. Nu-s probleme prin sate, internet este, deci, nu avem probleme.”

„Trăim în timpul când majoritatea funcţionarilor publici, sper că în toată Republica, aşa cum şi la Ţiganca, cunoaştem tehnologiile moderne, nu este pentru noi ceva complicat sau ceva nou. Poate prea târziu se face chestia asta, ca să nu mai fie speculaţii că au votat morţii sau extratereştii.”

Comisia Electorală Centrală a anunţat că pentru organizarea campaniei electorale care începe de mâine, 1 octombrie, au fost alocate 52 de milioane lei, iar la scrutinul din 30 noiembrie vor fi implicaţi peste 22.000 de funcţionari electorali.

XS
SM
MD
LG