Linkuri accesibilitate

Publicitate electorală fără frontiere


O întrebare pentru CEC: cîţi concurenţi electorali au fost pedepsiţi în anii tranziţiei pentru faptul că lipeau alandala afişe?

Un primar din provincie spunea deunăzi că e foarte supărat pe publicitatea electorală fără frontiere. Vasăzică, există în satul X un panou special pe care concurenţii electorali îşi pot înşira poveştile şi promisiunile. Dar solii partinici nu se mulţumesc cu asta şi – sub acoperirea întunericului – îşi lipesc afişele pe gardurile oamenilor, pe stîlpii electrici, pe uşile alimentarelor. Nu vor mesagerii partidelor să li se adreseze oamenilor numai prin intermediul panoului special. Se tem pesemne că cetăţenii nu se vor apropia de panou şi…. mesajele lor vor rămîne necitite.

Ei bine, primarul sus-pomenit era supărat nu doar pentru că partidele recurg la difuzarea incorectă a mesajelor mobilizatoare, ci şi pe consecinţele unei atare situaţii. Chestia e că apoi trebuie găsit şi plătit un om care să strîngă şi să dezlipească toate afişele astea, să cureţe satul de foile astea pestriţe. E un efort, orice ai spune.

Îmi amintesc cu dezgust de campaniile electorale precedente, cînd oraşul era împestriţat de afişe cu chipurile salvatorilor naţiunii. Ei ne-au salvat şi ne vor mai salva pînă-n pînzele albe, dar mare lucru nu se schimbă în această parte a lumii. Să revin însă la afişe. Acestea erau lipite cu nonşalanţă pe toate gardurile, pe toţi stîlpii, pe toate uşile. Oriunde te întorceai, îţi săreau în ochi mesajele mobilizatoare ale partidelor.

Cel mai tare însă mă supăra şomoiagul de fluturaşe electorale pe care îl scoteam din cutia poştală. Cine oare mai stă să le citească pe toate?

M-am întrebat mereu: cine sînt oamenii care cutreieră scările blocurilor de locuinţe şi aruncă fluturaşe electorale în cutiile poştale? O singură dată am văzut un asemenea lucrător harnic. Era un tînăr grăbit căruia i-am zis să nu arunce nimic în cutia mea.

„De ce?” m-a întrebat tînărul sol partinic.

„Pentru că e un efort zadarnic. N-o să citesc…”, i-am explicat.

„Da eu de unde ştiu că cutia pe care mi-o arăţi e matale? Eu trebuie să arunc în toate…”, a zis tînărul şi şi-a continuat munca de informare a maselor.

Revenind la publicitatea electorală fără frontiere, o să formulez o întrebare pentru CEC: cîţi concurenţi electorali au fost pedepsiţi în anii tranziţiei pentru faptul că lipeau alandala afişe?

XS
SM
MD
LG