Linkuri accesibilitate

Biodiversitatea în lume se află în declin


Concluziile unui nou raport al organizației WWF.

Populațiile de animale sălbatice a planetei s-au împuținat cu peste jumătate în mai puțin de jumătate de secol, potrivit unui studiu alcătuit de una din cele mai prestigioase grupări ecologiste din lume. Raportul dat publicității marți 30 septembrie de WWF, organizație cu sediul în Elveția, constată că declinul de 52% este mai grav decât se aștepta chiar și cu doi ani în urmă, diferența fiind făcută de metodele perfecționate de măsurare a populațiilor de animale.

Acest raport nu este pentru cei slabi de înger, avertizează pe pagina sa de internet organizația WWF, care încearcă de 50 de ani să atragă atenția asupra distrugerii biosferei de către o omenire tot mai activă economic și tot mai flămândă de resurse naturale.

Concluzia principală a documentului cu titlul Living Planet Report 2014 este că în mai puțin de jumătate de secol, adică în mai puțin de două generații umane, populațiile de specii vertebrate de pe planetă s-au micșorat cu peste 50%. „Sunt forme de viață care constituie liantul ecosistemelor vitale pentru planetă și barometrul a ceea ce facem cu planeta noastră, cu casa noastră”, se spune în raport.

Într-un video plasat pe site-ul WWF, Marco Lambertini, directorul-general al orgnizației, spune că omenirea se poartă de parcă ar avea alte câteva planete de rezervă, făcându-se că nu vede cum o distruge pe aceasta.

Lambertini neagă în alocuțiunea sa că distrugerea naturii ar fi rezultatul inevitabil al sărăciei unor populații umane. „Dimpotrivă – spune Lambertini – sărăcia este provocată cel puțin în parte de distrugerea naturii. Pentru mulți sărăci din multe zone ale lumii natura este și singura garanție a supraviețuirii.

Raportul WWF spune că populațiile de animale sunt în scădere și în zona temperată și în cea tropicală, dar la tropice procesul este mai accelerat. Cel mai mare declin s-a înregistrat în America Latină, cu o pierdere de 83%. Restrângerea și degradarea habitatului animalelor și exploatarea prin vânat și pescuit sunt cauza principală a declinului, urmate îndeaproape de schimbarea climei.

Omul distruge populațiile de animale peste tot, inclusiv în oceanele lumii. Populațiile marine au cunoscut între 1970 și 2010 un declin de aproape 40%, fiind afectate în speciale specii ca broasca țestoasă marină, multe specii de rechin, dar și păsările migratoare ca albatrosul.

Pe acest fundal descurajant, organizația WWF găsește totuși motive de optimism.

Directorul general Marco Lambertini spune că niciodată nu au trăit pe planetă atâția oameni conștienți de necesitatea de a face ceva pentru sănătatea mediului înconjurător, niciodată nu a fost o colaborare ecologică așa de mare între țările lumii, între activiști și sectorul privat și mai ales niciodată nu a existat o implicare de asemenea anvergură în problematica mediului a societății civile.

WWF, a cărei emblemă este un urs panda, are reprezentanțe în zeci de țări ale planetei. Cea mai apropiată de Moldova este cea din România, activă din 2006 și care se implică de altfel și în proiecte transfrontaliere cu participare moldoveană. Cel mai recent este cel dedicat impactului schimbării climei asupra Deltei Dunării, o problemă discutată zilele trecute la Tulcea de reprezentanții României, Moldovei și Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG