Linkuri accesibilitate

Zohar


Între spiritualitate și ireverențios.

Zohar este o trupă londoneză din care fac parte Erran Baron Cohen, trompetă, Avivit Caspi, cîntăreață, Johan YoYo Buys, bas, și Preston Heyman, tobe, o trupă care amestecă voci de cantori evrei, de muezini arabi și imnuri bizantine cu ritmuri și texturi sonore din cultura de club modernă, hip-hop, electronica, și cu ceea ce în underground se numește future grooves.

Grupul a fost înființat de Erran Baron Cohen, fratele mai mare al actorului, regizorului de film și scriitorului britanic Sacha Baron Cohen, iar numele său, Zohar, vine de la lucrarea fundamentală a literaturii mistice evreiești, Cabala.

Oamenii ăștia nu se iau însă foarte în serios, ceea ce vrea să însemne că deși respectă cele ce țin de spiritualitate, sparg limitele acesteia adăugîndu-i un element pe care unii îl consideră mai degrabă profan - dansul.

Prin dans însă, știm bine, unii spun că ajung la extaze despre care afirmă că-i ajută să intre în contact cu divinitatea.

Nu știm dacă Erran Baron Cohen a ajuns la asemenea extaze, e limpede însă că omul are mult umor, și este ireverențios, în doză suportabilă, la fel ca fratele său, căruia i-a compus de altfel coloana sonoră la filmul „Borat”.

Pentru muzica acestul film, Erran Baron Cohen a primit în 2007 un premiu ASCAP (American Society of Composers, Authors and Publishers), iar după lansarea filmului „Borat”, Orchestra simfonică din Kazahstan i-a cerut să compună o simfonie. Lucrarea, numită „Zere”, a fost cîntată de o orchestră din 70 de persoane la Londra și în Kazahstan, și a fost înregistrată la legendarul studio Abbey Road.

Zohar așadar, cu piesa „Ehad” care deschide albumul „Onethreeseven”, lansat în 2001.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG