Linkuri accesibilitate

„Avem o generație de tineri școliți în străinătate și trebuie să-i aducem acasă”


Pavel Filip
Pavel Filip

Jurnalul săptămânal cu Pavel Filip.

Născut pe 10 aprilie, 1966, in satul Pănășești, r-ul Strășeni. A absolvit Universitatea Tehnică din Moldova și Institutul Internațional de Managment. Timp de 7 ani a fost director general al fabricii Bucuria, apoi patru ani, director general al “TUTUN-CTC”. Din ianuarie 2011 este Ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.

Luni

Timpul se racește, iar temperatura politica se înfierbîntă. Furia acuzațiilor îndreptate spre Iurie Leanca îmi răscolește impresiile de la evenimentul de mare amploare, la care am participat personal, delegat de Partidul Democrat – lansarea lui Victor Ponta în campania prezidențială. Peste 70 de mii de oameni, din toată Romania, au manifestat solidaritate și sprijin candidatului PSD. Am vazut si autocare cu drapelul Moldovei. Ponta pune umărul acolo unde e nevoia mai mare, și oamenii sant recunoscători. Cu certitudine, Premierul Leanca știe prețul unui vecin.

Forumul economic organizat de PDM adună politicieni, miniștri, oameni de afaceri, experți.Vorbim de ani de zile despre un model economic perimat, dar santem reticenți la schimbare. Vaslind din doua barci concomitent, nu ne vom mișca înainte. Plăcut surprins de producătorii de fructe și legume, nu regreta decizia Cremlinului de a interzice importurile din Moldova. Vor modernizare, un marketing nou, să ocupe alte piețe, în condiții civilizate.

Marți

Citesc nota de la Registru – in septembrie, cîteva mii de oameni au solicitat buletin de identitate în schimbul pașaportului ex-sovietic. Dar munca enorma a colegilor de la Registru nu se oprește aici. Informația despre 20 de mii de titulari ai paşaportului sovietic trebuie verificată minuțios. In 23 de ani de independenta a Moldovei, datele acestora nu au fost actualizate, ei nu beneficiază de plata pensiilor, ar putea fi plecati sau decedati in alte tari, dar ramasi in registrele Moldovei. Fiecare nume este verificat, iar constiinta mea impacata – oamenii Moldovei nu se mai identifica cu actele unui stat demult apus.

Săptămâna abia a început, dar mă deconectez de la griji și agenda încărcată - merg la un „Dineu cu proști”. Este comedia Teatrului Național din București. I-am văzut doar la televizor, iar acum am ocazia să-i admir în scenă pe marii actori Ion Caramitru și Horațiu Mălăele. Morala acestei piese îmi amintește de învățăturile de acasă, de la Pănășești. „Fiți oameni între oameni și nu încercați să vă țineți mai presus decât alții”,așa ne spuneau părinții, mie, fraților și surorilor mele, și cred că ne-au înnvățat bine.

Miercuri

Ca si acum 30 de ani, astazi, merg la Universitatea Tehnica. Studenții, viitori specialisti IT, au o sansa minunata sa deprindă cea mai rîvnită profesie așa cum cer companiile. Foarte curînd, ei vor avea laboratoare, programe, tehnologii de ultima generație. Sunt mîndru că primul Centru de Excelență IT va fi deschis la universitatea pe care am absolvit-o și eu. În era informațională oamenii și cunoștințele lor sunt principala bogăție. Iată de ce, îndemn studenții să beneficieze din plin de posibilitățile oferite de acest Centru, să urmeze o carieră în domeniul IT și să aibă un loc de muncă bine plătit acasă, în Moldova. Mai ales că și salariul din sectorul TIC este bun. Iar creativitatea și simțul de antreprenor le vor putea dezvolta curînd în parcurile IT. As vrea să se întîmple cît mai repede, simt că industria IT e șansă pentru dezvoltare.

Au devenit tradiționale întîlnirile cu liderii echipei municipale de partid. Deoarece, toți sîntem ocupați cu serviciul, ne-am înțeles să luăm cina împreună în fiecare seară de miercuri. E un tabiet la care am ajuns dupa multe eforturi de consolidare a echipei municipale. Pun preț pe fiecare din ei și aștept cu drag miercurea.

Joi

Am decis să merg direct la sedinta guvernului, anunțată pentru ora 8.30. Îmi las timp să beau în voie o cafea, să observ ce se mai întîmplă în jurul casei.

Placerea mă costă. Un drum pe care, de obicei, il fac în 10 minute, astăzi îmi ia mai bine de jumătate de oră. Avem oaspeți și, respectiv, ambuteiaje.

Admir curajul echipei guevrnamentale din care fac parte. Pentru a doua oară, în decurs de trei luni, ne asumăm răspunderea în fața Parlamentului pentru un pachet de legi care nu mai suportă amînare.

Ar fi fost prea frumos să reușesc și la spectacolul din aceasta seara al Naționalului din București. Doamna ministru al Culturii a avut grijă să-mi transmită invitația. Dar, din pacate, nu reușesc să ajung. Discuțiile la ședința de partid durează pînă seara tîrziu. Pe la ora 10 pornesc spre casă. Soția s-a obișnuit cu programul meu, care în următoarele două luni va fi și mai intens.

Dumitru și Iulian mă așteaptă acasă. La Skype. Începe videoconferința Chișinău-București-Manchester. Feciorii ne povestesc ce-au mai făcut, iar eu revin la gîndul că avem o generație de tineri școliți în străinătate și trebuie să-i aducem acasă.

Vineri

Ședințe, întrevederi, discuții. Zilele zboară fără să observ.

Ne pregatim de scrutin. Partidul Democrat din Moldova organizează, în premieră, alegeri deschise pentru selectarea candidaților săi pentru Parlament... Nimeni, nici conducerea centrală, nici liderii locali, nici colegii de partid - nu au dreptul să indice cuiva pe cine să propună pe lista candidaților PDM, la votul din această duminică. Cred în succesul acestui execrcițiu si cred în echipa noastră, a Partidului Democrat. O echipa foarte puternică, mobilizatoare, competentă și hotărîtă să facă lucruri mari pentru Moldova, să le simtă fiecare om.

XS
SM
MD
LG