Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Asumarea răspăunderii guvernamentale pentru un pachet de 7 legi, vizita președintelui belarus Aliaksandr Lukașenka la Chișinău.

Jurnalistul şi comentatorul politic, Anatolie Golea crede că repetata asumare a răspunderii de către executiv, de astă dată pentru pachetul de 7 legi, vorbeşte despre faptul că în interiorul coaliţiei de la guvernare nu există un consens, pentru ca legile să fi adoptate după procedura ordinară, prin votul deputaţilor:

„Acest lucru demonstrează faptul că parlamentul de fapt nu mai este funcţional, disensiunile din Coaliţia pentru integrare europeană şi în special din rândurile Partidului Liberal-Democrat devin tot mai vădite, din această cauză parlamentul nu a reuşit să se convoace în şedinţă. Pentru mine era absolut clar că legile care au fost adoptate în primă lectură, în calitate de variantă de compromis, mă refer aici la legea tutunului, la legea privind egalitatea de gender în politică. E clar că acest vot a fost acordat de către partide pe principii de reciprocitate şi nu se va merge mai departe,legile nu vor fi adoptate în a doua lectură.”

Mişcarea făcută de guvernul condus de Iurie Leancă este la limita legală şi ridică mai multe semne de întrebare, este de părere Valentin Buda, redactorul-şef adjunct al cotidianului „Evenimentul Zilei”. Acesta pune la îndoială faptul că o eventuală moţiune de cenzură din partea opoziţiei ar aduna voturile necesare, aşa precum s-ar fi întâmplat şi în cadrul coaliţiei:

„Totuşi există suspiciunea că majoritatea parlamentară aflată acum în pragul campaniei electorale şi mai mult cu gândul al voturile pe care le vor aduna în urnă la 30 noiembrie, nu ar mai deţine majoritatea în legislativ şi că aceasta este o procedură prin care se evită eventual demascarea acestui secret al coaliţiei. Rămâne de văzut dacă în perioada care a mai rămas până la alegeri vom mai avea asemenea situaţii care să confirme faptul că alianţa este într-adevăr în inferioritate din punct de vedere al numărului de voturi necesare pentru votare unor legi. Inclusiv în cazul în care majoritatea parlamentară nu mai deţine supremaţia în legislativ, cred că la fel nici opoziţia nu ar reuşi să adune voturile necesare pentru a susţine o moţiune de cenzură.”

Referindu-se la evenimentele care au marcat această săptămână, Anatole Golea, director executiv al Agenţiei Infotag aminteşte de vizita preşedintelui belarus la Chişinău, Alexandr Lukaşenka. În opinia sa, această întâlnire este importantă din considerente economice, întrucât este nevoie de noi pieţe de desfacere pentru agricultorii afectaţi de interdicţiile ruseşti:

„Sigur că Moldova, care pretinde a fi o ţară europeană şi a ales vectorul european în dezvoltarea sa, nu poate să se orienteze la nivel de democraţie şi libertăţi ale omului care există în Belarus, dar aceasta nu ne încurcă să dezvoltăm relaţiile economico – comerciale, lucru pe care îl face şi Europa, şi ţările Uniunii Europene, îndeosebi acum când Republica Moldova s-a ciocnit de embargoul foarte sever din partea Federaţiei Ruse. În acest context, vizita lui Alexandr Lukaşenka este foarte importantă, pentru că orice nu s-ar spune, se ştie că Republica Moldova profită de ferestruica care se numeşte Belarus pentru a intra pe piaţa Uniunii Vamale, aşa –zise, care nici nu există. Cred că nu trebuie să avem o oarecare jenă că facem comerţ cu Republica Belarus, politica este politică, democraţia este democraţie, dar comerţul şi economia este cu totul altceva.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG