Linkuri accesibilitate

„Femeile s-au săturat să mai nască soldaţi”


Imagine din videoclip.
Imagine din videoclip.

Un interviu cu regizorul Mihail Vexel autorul unui videoclip antirăzboinic de mare succes.

Un grup de muzicieni ruşi şi ucraineni a creat un videoclip antirăzboi intitulat „Femeile s-au săturat să mai nască soldaţi”. Într-o săptămână, clipul încărcat pe Youtube a adunat 130 de mii de vizualizări. În film apar cântăreţi ruşi din Celiabinsk, o trupă din Ucraina şi un chitarist italian, în total fiind implicaţi 300 de oameni. Valentina Basiul a rezumat un interviu cu regizorul Mihail Vexel, pe care acesta l-a acordat serviciul rusesc al postului nostru de radio.

Clipul conţine secvenţe cu mame care pozează cu fii lor, înainte ca aceştia să meargă la război, combinate cu cadre din conflictul militar din estul Ucrainei. Chiar dacă autorii şi-au propus să atingă corzile cele mai sensibile ale oamenilor, în Rusia orice e legat de soldaţi e catalogat ca subiect politic. În opinia lui Mihail Vexel, „atmosfera nu e sănătoasă, dacă s-a ajuns ca orice declaraţie sau atitudine cu caracter umanitar să fie considerată politică“.

Autorul proiectului a povestit că pentru filmarea clipului a trebuit să zboare de câteva ori până la Celiabinsk, la colegul şi prietenul său Roman Gribanov - cel care a venit cu ideea - şi odată la Verona, Italia.=

Regizorul din Sankt Petersburg a spus că a acceptat propunerea, pentru că această temă nu doar că trebuie să-ţi vină în minte, dar ea e în aer, e prezentă în fiecare clipă a vieții noastre.

„Mă gândeam la ea înainte de a fi sunat de Roma. E plin internetul cu imagini de acest fel. Ştiţi, când fiica poetei Ţvetaeeva o întreabă: «Mama, cine este Bonaparte? Ce înseamnă Napoleon?», aceasta a răspuns. Cum, tu nu ştii? Asta doar e în aer! În cazul nostru este, probabil, la fel. Eu aveam aşa o idee ca să-i chem pe cântăreţul kievean Alexei Revenko şi pe câţiva artişti din Celiabinsk şi să-l pun pe ucrainean să cânte în rusă, iar pe ruşi – în ucraineană. Tot acest proiect amical comun să-l combin cu cadre de cronică şi să adaug elemente de unitate de genul să dăm drumul la baloane de culorile drapelelor ţărilor noastre. Aşa că ideea nu a venit într-o clipă”.

Un element important în viziunea regizorului, este televizorul, prin intermediul căruia în Rusia sunt prezentate trunchieri ale realităţii. Iată de ce putem observa televizorul de două ori în clip. În ultimul caz, aparatul este lipit cu bandă adezivă. Mihail Vexel explică de ce a recurs la acest procedeu:

„Ceea ce vedem noi la televizor vine în contradicţie cu realitatea. Poate aţi observat că autorul piesei Iuri Bogatenkov stă la final pe un televizor lipit cu bandă adezivă în cruce, la fel ca ferestrele din timpul blocadei Leningradului. Este acel televizor care i-a prezentat iniţial lui Iuri imaginile războiului şi pe care el l-a deconectat ulterior. Pentru mine acest detaliu a fost foarte important să-l accentuez, deoarece eu cred că nu trebuie să ascultăm tot ce ni se spune la posturile naţionale de televiziune, mai ales să credem”.

Fiind întrebat cum e să creezi în plin război un videoclip cu denumirea „Femeile s-au săturat să mai nască soldaţi”, regizorul a mărturisit că s-a temut să nu le rânească sentimentele femeilor şi că a încercat să o facă cu grijă. El a adăugat că la montaj a apelat la metafore puternice, precum copii care se joacă pe stradă, tinere care împletesc coroniţe din flori, femei îndurerate de la care le pleacă fiii la război.

Mihail Vexel a mai spus că la prezentarea din Celiabinsk a văzut femei plângând, fie că şi-au recunoscut oraşele pe care le-au părăsit refugiindu-se, fie că s-au revăzut în situaţii similare. Iar acest lucru este pentru el o dovadă că mesajul proiectului a fost bine receptat.

XS
SM
MD
LG